Веднага започвам с това, че става дума за пенсионерски кюфтета, т.е. не защото са правени от пенсионер, а защото наистина са икономични и са за хора с ограничени възможности.
Впрочем за подобни кюфтета съм писал вече в публикацията за студентски кюфтета, но там количеството хляб е доста по-малко.
Впрочем за подобни кюфтета съм писал вече в публикацията за студентски кюфтета, но там количеството хляб е доста по-малко.
Разполагах с 500 грама мляно месо и се готвех да направя кайма за скара и да пекна едни кюфтенца - за двама човека ще са предостатъчно. И тъкмо щях да започвам, когато се сетих, че съм поканил Баджанака на една табличка и кюфтетата трябва да са значително повече, а такива могат да станат само пържени.
Поогледох се стар сух хляб и се оказа, че разполагаме с около половин сух ръжен хляб със семена. Поорязах корите, половината от него накиснах в леко топла вода, а другата част настъргах в две разбити яйца. Смесих с каймата, добавих подправките и 1 пълна ч.л. сушен лук (поема част от течността) и тогава видях, че много ясно се виждат семената от хляба - затова добавих още по 1 с.л. тиквени семки и слънчоглед.
Оформих си кюфтетата и ги оставих в камерата на хладилника за около 30-а минути.
Последва пържене в силно загрята мазнина, като след слагането на първата партида 5-6 кюфтета, силата на котлона се намалява с 1/3.
Този път се изхитрих и едновременно с кюфтетата пущах в мазнината едро нарязан лук, нарязани чушки, морков, скилидки чесън, че и дори люти чушлета.
Пържат се до готовност и се вадят върху кухненска хартия.
В последната партида пуснах и люти чушлета и наразян на хапки поизсъхнал хляб.
От това количество излезнаха цели 17 броя нормални кюфтета.
На края да взема да обобщя:
500 грама мляно месо, същото количество сух хляб че и малко повече (за предпочитане ръжен), 1 глава лук ситно нарязан (или 1 с.л. сух лук), 2 яйца, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. кимион, 1 ч.л. пушен червен пипер, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, щипка чубрица или риган.
Обелените тиквени и слънчогледови семки са екстра, но дават много особен и приятен вкус.
Ако някой ми беше казал, че кюфтета с толкова хляб ще станат, не бих повярвал, но тези се оказаха невероятно вкусни и пухкави.
Направете ги и няма да съжалявате.
НАЗДРАВЕ!
Бате,
ОтговорИзтриванекюфтетата с повечко хляб и магданоз стават много вкусни.А семанета са добавили един още по - добър вкус.Правила съм навремето и подобни шницели.
Поздрави !
Благодаря ти. Наистина стават страхотни
ОтговорИзтриване