Страници

четвъртък, 11 април 2019 г.

Пържен шаран - как да подобрим вкуса


 Доста често се случва да купим или пък приятел да ни донесе шаран, който уж е пресен, а дъхка често на тиня при пърженето. Затова съвсем накратичко ще споделя моя начин за премахване на тази неприятна миризма и за подобряване на вкуса на такъв рибок.
Шаранът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на шайби за пържене и обилно се маринова с дижонска горчица.
Оставя се така на хладно поне за 2-3 часа.
Това време е напълно достатъчно, за да изчезне неприятната миризма и да му се подобри вкуса.
Може да се пръжне едно парче и да се пробва..
Има и други начини, но този е направо безотказен, дори и при доста с натрапчива миризма риби.
Сетне е ясно.
Смесват се равни части пшенично брашно с царевично. Слага се сол, пипер и евентуално дивисил.
След овалване в тази смес парчетата рибка се оставят за малко - да дръпне брашното по нея.
Пържи се за кратко в силно загрята мазнина.
Предпочитам да пържа в древния бронзов тиган, а не в тефлонов или с незалепващо покритие.
Изпържената в този тиган риба има неповторим вкус.
Остана само да си сложим салатката и питието.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар