Започвам с лафа на Баба, Бог да я прости, която казваше, че къща без чия, все едно нищо няма.
Това в кръга на шегата.
Признавам си до преди месец изобщо не бях кусвал туй ти ми чудо, но едни приятели успяха да ме "излъжат" да пробвам един десерт. И аз който ям десерти веднъж дваж годишно, взех че пробвах. Съблазних се, че бе нещо шоколадово, но леко лигаво и с едни ситни зрънца дет нямаха сдъвкване. Както и да е, оказа се било чия с шоколад.
Малко след това попаднах в кварталния магазин на чия (може ли да липсва?) - 250 гр. за 2,30 лв и си купих едно пакетче - за проба.
Пробвах с 50 грама чия и една ч.ч. (200 мл) топло прясно мляко.
Сипах чията в млякото и оставих така за един ден.
След това падна едно яко разбиване с пасатора и проба - може да се яде и зрънцата съвсем леко се усещат.
Подсладих с 2 с.л. мед и добавих 1 ч.л. с връх какао.
Получи се много вкусен и лесен за приготвяне десерт.
Дори не се чудих с какво да го украся - може би ягоди или нещо подобно, но не стигнах до там.
Правих и втори вариант и трети вариант.
В единия при пасирането добавих банан, а в другия - ябълка.
И в двата варианта стана много приятно.
Като краен извод - няма да стане моят любим десерт, но става наистина много приятен и най-важното много лесен за приготвяне десерт, който носи най-различни вариации.
На който чията му е на сърце, може смело да експериментира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар