Страници

неделя, 25 ноември 2018 г.

Вълшебните дядови бухти с извара и без яйца


 Да не си помисли някой, че Дядо ми е правил такива бухти. Бог да го прости Дядо, но можеше да издои на ръка 100 овце и да умре от глад, ако не му се сложеше нещо за ядене. Дядови са бухтите, защото ги правя аз и защото съм Дядо. Те затова.
 А че са най-лесните, си е истина:

Необходими са: по 1 ч.ч. кисело мляко, извара и брашно, както и по 1 ч.л. сода, сол и захар.
Изварата може да се замени с натрошено сирене или да се смеси поравно с настърган кашкавал.
Всичко е по едно и лесно се помни. Не се ползва яйце, но който иска може да сложи и едно яйце.
Содата се гаси в киселото мляко, то се разбърква с изварата и с брашното.
Получава се гъсто тесто, което трябва да може да се "плъзга" от лъжичката.
Готовото тесто трябва да престои 10-а минути.
В касерола се слага достатъчно олио поне 2-3 пръста и след като загрее с чаена лъжичка се гребва от тестото и пуща в олиото. Пържат се по няколко броя, защото бързо се зачервяват и трябва да се обръщат.
А са вълшебни, защото, ако олиото е повечко, сами си се обръщат.
Готовите се вадят върху кухненска хартия, за да поеме мазнината. Ред бухтички, хартия и пак. иначе остават леко мазнички, макар да стават хрупкави.

Невероятно вкусни са и се правят много лесно и бързо.
Чудесна закуска за малки и големи.
Правете смело!

Няма коментари:

Публикуване на коментар