Този път не е рецепта, а просто един хитър трик да се обединят на едно място любимите кюфтета и тиквички.
Кюфтета съм правил най-различни - блогът ми има десетки разновидности на кюфтета.
За направата на тази вкуснотия е необходима вече овкусена кайма за скара. Как се прави и овкусява няма да се повтарям. Количество няма да давам - зависи колко порции ще се правят.
За всяко са необходими по две кръгчета тиквичка и резен моцарела.
Изпълнението е страшно лесно:
Тиквичката се нарязва на шайби с минимална дебелина - 3 до 5 мм. Резенчетата се осоляват, овкусяват се с черен пипер, сух риган и заливат с малко олио като добре се разбъркват. Престояват така около 30-а минути и се пекат почти до готовност на грил тигана или на скарата.
Върху стреч фолио на дъската се слага топка кайма - около 70-80 грама и добре се разстила на кръгъл диск. В средата се слага една тиквичка, отгоре резенче моцарела почти с размерите на тиквичката и моцарелата се покрива пак с тиквичка.
С помощта на стреч фолиото каймата започва да се затваря около около тиквичките.
Отгоре се слага също още малко кайма, за да се получи хубаво голямо кюфте.
Готовите кюфтета се завиват със стреч фолиото и заминават за 30-а минути в камерата на хладилника.
Тука са три кюфтета - за трима човека.
От снимката не личи, но средно всяко едно бе по 200 грама.
Пекат се върху силно загрята и намаслена скара или грил тиган до готовност.
Могат да се опекат и във фурната в тавичка върху хартия като поне веднъж се обърнат.
При печенето едно леко залепна и си поразвали фотогеничния вид, но това не му попречи да бъде изядено и оценено по достойнство.
Точно това пък беше разновидност - кайма, слайс топено сирене, тиквичка, моцерела, тиквичка, слайс топено сирене и пак кайма.
Могат да бъдат поднесени със салата или гарнитура по желание.
Считам, че моцарелата е най-подходяща защото се разтапя добре, но това не означава, че ако се направи с други сирена (кашкавал), ще стане по-малко вкусно.
Това е идеята, а възможностите за експерименти са безкрайни.
Дзверски вкусни кюфтета.
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар