Тези мераклийски питки се отличават с невероятното си тесто, което след изпичането става направо ефирно пухкаво и запазва еластичността на питките поне за два дни, без да изсъхват.
За да се направят са необходими:
125 мл топла вода (около 60 С)
125 мл прясно мляко (направо от хладилника)
50 мл олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
400 грама брашно тип 500 (в зависимост от вида на брашното може и малко повече) и съвсем малко брашно за поръсване при разточването
Изпълнението не е трудно, но съвсем малко по-различно отколкото при замесването на другите теста:
В подходяща купа се смесват топлата вода и прясното мляко. Слагат се захарта и маята и се разбърква добре. Оставя се за малко - да се активира маята, да се получат пуканчета.
Тогава се сипва олиото и започва да са слага по малко от брашното и да се разбърква добре. Горе долу половината от предвиденото брашно. Оставя се на топло за 20-30 минути, докато тестото започне да се надува и прави "балончета".
Тогава се слага солта и останалото брашно - също на части, като на ръка се омесва добре - да се получи еластична нелепнеща топка.
Покрива се с домакинско фолио, влажна кърпа и т.н. и се оставя на топло да втасва - да удвои поне обема си.
Триковете за това са много и няма да ги споменавам. Всеки си има собствен.
Ако в бокса е хладно, загрявам фурната на 50 С и държа супата там.
На снимката се вижда колко е увеличило обема си.
След втасването, плота се поръсва с брашно, от тестото се късат топки и разточват на кора с дебелина около 1 см.
От нея с подходящ ринг (или стъклена купа) с d=10 см се изрязват кръгове и нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
Изрезките се събират, омесват отново и пак се изрязват питки. Може пък от тях да се направят питки и с друга форма - като се сплетат, напр.
Както са си наредени върху хартията, се оставят отново да втасват.
Вижда се как са си увеличили обема. Лично на едните с пръста направих нещо като дупки, другите са навити и сплетени, една като багета - леко разната. Поръсих тук там с едра сол (нямах сусам), по една две ситни бучици масло в дупките...
На други с чаша изрязах центъра и се получи геврек, малка питка, сплетена багета.
Като втасат не се мажат с каквото и да е - нито яйце, нито олио ...
Пекат се на предварително загрята на 180С около 20 минути - до хубаво зачервяване.
Като се извадят с четка просто се намазват добре с прясно мляко, покриват с кърпа и оставят да изстинат.
Гевречетата и малките питки се "позачервиха" повечко, защото са по тънки и затова би следвало да се пекат отделно, а не като мен на две тави едновременно.
И просто малко снимки още:
Стават невероятно пухкави, ароматни и вкусни.
Запазват се поне два-три дни.
Невероятни като за закуска, за хапване ей така просто без нищо; вместо хляб ...
Просто питки и др.п. за "мераклии" и хора, които "не се плашат" от много обяснения.
В действителност ставата много лесно. Единствено малко търпение за втасванията - това е.
Няма коментари:
Публикуване на коментар