Содената питка е всъщност възможно най-простият вид хляб. При нас е традиционна за Коледа, за Антоновден и за Атанасовден.
Антоновден се празнува за предпазване от болести. Според поверията на този ден се появявали всички болести, а на Атанасовден - тръгвали сред хората.
Съществуват много народни поверия за този ден, но само накратко ще спомена, че на този ден се мързелува, тъй като който подхване работа, ще боледува през цялата година. Не бива да се правят много неща - жените не предат и не бива да пипат вълна (в нея "спяла" чумата), не плетат, не варят боб и леща, за да не се разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка" и да не се разболяват децата; мъжете не трябва да впрягат добитъка.
Традиционно се правят постни содени питки (брашно, сода, сол и вода), които се поднасят с петмез (или с мед) като задължително се раздава на близки и познати като дори една се оставяла в тавата за през нощта - за "лелята", тъй като не смеели да произнесат думата чума.
Содената питка за празника задължително се набожда на много места с вилица - според поверието, така децата нямало да хващат шарка и другите болести.
Е, у нас се спазва традицията и се прави задължително содена питка, но не постна, а просто обикновена каквато и ще споделя.
Необходими са:
1 кофичка кисело мляко (без значение е дали е 400 мл или 500 мл) - просто мярката ми е в кофички от кисело мляко
2 кофички с обикновено бяло брашно, изравнено до ръба + по 1 с.л., което се пресява предварително
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат (дори с малко връх) + няколко капки ябълков оцет
2 с.л. олио (става още по-ароматна, ако се сложи разтопено масло)
Изпълнението е простичко:
В подходяща купа се чукват двете яйца (като половината жълтък на едното се отделя за намазване). Слага се кофичката кисело мляко, солта и захарта.
Върху млякото се слага и лъжичката сода и се загася с оцета.
Разбърква се добре и се оставя но топло за 10-а минути - вижда се как сместа започва да шупва.
Оцета се слага, защото не винаги млякото е достатъчно кисело и содата не може добре да се "загаси". Па и така няма мирис на сода.
На части в яйчно-млечната смес се слага пресятото брашно и се разбърква с лъжица.
Много е удобно с лъжица, отколкото с ръка или с миксера.
В подходяща купа се чукват двете яйца (като половината жълтък на едното се отделя за намазване). Слага се кофичката кисело мляко, солта и захарта.
Върху млякото се слага и лъжичката сода и се загася с оцета.
Разбърква се добре и се оставя но топло за 10-а минути - вижда се как сместа започва да шупва.
Оцета се слага, защото не винаги млякото е достатъчно кисело и содата не може добре да се "загаси". Па и така няма мирис на сода.
На части в яйчно-млечната смес се слага пресятото брашно и се разбърква с лъжица.
Много е удобно с лъжица, отколкото с ръка или с миксера.
Получава се гъсто тесто, което "държи форма". При необходимост може да се добави още малко брашно - зависи от водността на киселото мляко и от брашното.
Последно се слага олиото (или маслото в случая). Разбърква се и с лъжицата се оформя на топка.
Оставя се за малко на топло да си почине - докато включената на 170С фурна загрее добре.
Тавичката за печене за застила с хартия за печене.
С ръце тестото се оформя на топка и се слага в нея.
Добре се намазва с 1/2 отделен жълтък смесен с малко мазнина или 1 с.л. вода.
Надупчва се добре с вилица и заминава във фурната да се пече на средна решетка.
За около 45-50 мин. (в зависимост от фурната) е добре зачервена и готова.
Може да се провери с шишче по някое време- ако излиза суха е готова.
Вади се от тавичката, слага се върху решетка. Напръсква се с водичка (или се намазва с масло)и се завива с кърпа.
Нека да си почине поне 15-а минути.
Питката е готова и надали някой може да устои на ароматите й повече ...
Просто перфектна - невероятно вкусна и ароматна.
П.П. Хубавото на тази питка е, че може да се направи от два три вида брашно, да се добавят семена в нея, да се поръси със сусам и т.н. - въпрос на предпочитания.
Оставя се за малко на топло да си почине - докато включената на 170С фурна загрее добре.
Тавичката за печене за застила с хартия за печене.
С ръце тестото се оформя на топка и се слага в нея.
Добре се намазва с 1/2 отделен жълтък смесен с малко мазнина или 1 с.л. вода.
Надупчва се добре с вилица и заминава във фурната да се пече на средна решетка.
За около 45-50 мин. (в зависимост от фурната) е добре зачервена и готова.
Може да се провери с шишче по някое време- ако излиза суха е готова.
Вади се от тавичката, слага се върху решетка. Напръсква се с водичка (или се намазва с масло)и се завива с кърпа.
Нека да си почине поне 15-а минути.
Питката е готова и надали някой може да устои на ароматите й повече ...
Просто перфектна - невероятно вкусна и ароматна.
П.П. Хубавото на тази питка е, че може да се направи от два три вида брашно, да се добавят семена в нея, да се поръси със сусам и т.н. - въпрос на предпочитания.
Честит празник на всички именници!
И да не забравят, че денят е за празнуване, а не за работа.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар