С това "деликатес от свински гърди" направо нищо не казвам, но изпитвам затруднения да "кръстя" с някакво име нещо толкова Дзверски вкусно.
И си признавам, че технологията за направията не е моя - видял съм я някъде, отлежавала е в съзнанието ми и просто съм го направил по начина, описан по-долу:
За направата са необходими:
свински гърди- количеството е по желание, но оптимално приемам - около 1 кг. За предпочитане по-дебелички...
подправки - на кг
22 гр. сол, 15 гр. захар, 3-4 гр. прясно смлян черен пипер;
по желание, добавят се: 5-6 счукани зърна сушена хвойна; 1-2 бахарчета, по една щипка риган или мащерка.
Изпълнението е направо елементарно:
Гърдите се подсушават, нарязват на правилни правоъгълни парчета и се отделят ребърцата (те ще отидат за мариноване и на скарата).
Подправките се смесват и с ръка се втриват в месото.
Парчето месо се вакумира като изостаналата част от подправките се слага вътре в плика.
Ако няма вакуум машинка, няма страшно. Взема се дебел найлонов плик, в който се слага месото, потапя се във вода и се получава естествено изтласкване на въздуха и се връзка яко.
Така пакетираното месо отива в хладилника поне за седмица.
Това е видът му на шестия ден - не изтраях повече.
Следва варенето - слага се на дъното на кукъра метална решетка, отгоре плика с месото, залива се вода колкото да го покрие и се притиска с чиния - да не "бяга и да не плува ...
Кукъра се включва на режим подгряване и се "забравя" за около 3 часа - 3 часа и половина.
Моят поддържа точно 74,5С.
Ако се вари в тенджера, на най-ниска степен и се гледа температурата- да е толкова.
Следва охлаждането - в купа със студена вода.
А след това, както си е в плика - в хладилника. Поне за една нощ.
Идва и върховният момент - пликът се срязва и всичко се изсипва в чиния.
Сосът от варенето се е желирал, а месото е ...
нямам думи.
С ножче се почиства от желето и подправките и...
Режем на тънко и от тук нататък по-добре да замълча и да кажа само едно
Наздраве!
Дзверска вкуснотия - такива свински гърди не съм ял досега ...
Е, и още няколко снимки:
Само да допълня - приготвяно по този начин и като осоляване, и като варене и изстиване, се постига максимален ефект. Месото не се окислява, запазва всички сокове и аромати.
На практика се вари в собствения си сос и става по-сочно и ароматно.
Засега не мога да кажа колко би издържало - това биде приготвено и ометено почти моменталически.
Става и за сандвич!
Това вече е от втората партида!
Дзверска вкуснотия.
Сбогом на всякакви подобни месища от магазина.
Наздраве!
П.П. Докато да стане публикацията и да я пусна, вече е ред на третата партида:
Този път с цели ребра, демек с костите, както и едно парче филе.
Вижда се парчето с костите.
Да покажа няколко снимки от филето - едно и също, но изглежда различно - очевидно от светлината и от качеството на снимките (все пак са от телефона или теле-то, както им казвам):
Както и да изглежда на снимките, носи си хубав розов цвят (в никакъв случай червен, какъвто придобива от консервантите).
Все пак да не го оценяме по качеството на снимките.
Още веднъж - не се чудете, правете го и ще забравите за магазинските боклуци.
Наздраве!
П.П.
Правих и свински врат, но малко по различен начин и най-вероятно за него ще направя отделна публикация.
Вратът стана Дзверски върховно вкусен.
Правете и забравяйте за готовите боклуци....
Тази публикация посвещам на един специален Човек, който от 30 години не е с нас.
Е, и още няколко снимки:
Само да допълня - приготвяно по този начин и като осоляване, и като варене и изстиване, се постига максимален ефект. Месото не се окислява, запазва всички сокове и аромати.
На практика се вари в собствения си сос и става по-сочно и ароматно.
Засега не мога да кажа колко би издържало - това биде приготвено и ометено почти моменталически.
Става и за сандвич!
Това вече е от втората партида!
Дзверска вкуснотия.
Сбогом на всякакви подобни месища от магазина.
Наздраве!
П.П. Докато да стане публикацията и да я пусна, вече е ред на третата партида:
Този път с цели ребра, демек с костите, както и едно парче филе.
Вижда се парчето с костите.
Да покажа няколко снимки от филето - едно и също, но изглежда различно - очевидно от светлината и от качеството на снимките (все пак са от телефона или теле-то, както им казвам):
Както и да изглежда на снимките, носи си хубав розов цвят (в никакъв случай червен, какъвто придобива от консервантите).
Все пак да не го оценяме по качеството на снимките.
Още веднъж - не се чудете, правете го и ще забравите за магазинските боклуци.
Наздраве!
П.П.
Правих и свински врат, но малко по различен начин и най-вероятно за него ще направя отделна публикация.
Вратът стана Дзверски върховно вкусен.
Правете и забравяйте за готовите боклуци....
Тази публикация посвещам на един специален Човек, който от 30 години не е с нас.
Няма коментари:
Публикуване на коментар