Преди време писах за патешките гърди (магре) - това е един изключителен деликатес. Приготвен подходящо, можеш само да си оближеш пръстите. От него, освен в топлия вариант, може да се приготви невероятно сушено филе. Миналата година правих почти по същото време "кайзеровано патешко магре". Там съм описал какво ме подтикна да го правя от цели гърди и цената на един производител направо ме изуми и хвърли в пълен потрес. При положение, че си купувам килото за 7,50 лв, ами каквото и да му се случи, няма да ми излезе деликатеса повече от 11-12 лв с всичките му врътни. Само изисква малко повече време.
Както съм казвал много пъти, предпочитам да го правя по-често, на малки порции, за да се изяде по най-бързия начин, а докато едно се хапва, другото да стои заложено - "на гюме" и да си чака реда....
Необходими са патешки гърди без кожа - два броя (но може и повече), които са около 500 грама, 3-4 с.л. кафява захар, 5-6 таблетки витамин С, по 3-4-5 зърна бахар и черен пипер, един дафинов лист, около 300 грама едра морска сол.
За овалването и овкусяването: 1 ч.л. пипер, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. сух чесън, 1/2 ч.л. чимен, 30-40 чл водка.
Изпълнението е от простичко по -простичко:
Смесват се в една купа морската сол, захарта, счукания витамин С, натрошения бахар и черен пипер,дафиновия лист и с тях се посипва месото в подходящ съд.
Заминава в хладилника за 2-3 дни.
Тука на снимката е патешкото заедно със свински врат.
Нека да си постои поне три дни.
След трите дни в тази адска смес, патешкото се вади, измива добре и слага в купа - нека да си се поизкисне поне за два часа.
Свинското си остава в солената смес и нека си стои още няколко дни в хладилника.
Патешкото се подсушава в домакинска хартия.
Нека да постои така поне една нощ в хладилника.
В чашка се слагат всички подправки за смесването, добавя се и водката и с четка се намазва патешкото от всички страни.
Както си е в чинийката му се постилат едно две листчета домакинска хартия и заминава в хладилника за 4-5 дни. Може и малко повече, но моето на 6-я ден ми се стори готово.
На седмия ден режем и се наслаждаваме на невероятно и дзверски вкусно мезе.
Важното е да се нареже тънокофайски.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар