НЕВЕРОЯТНИ ПИТКИ със сос от печено патешко
Продукти:
За тестото
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. кафява захар
1 п. суха мая
1 ч.ч. прецеден сос от печеното патешко мегре от предния ден
(тъй като не излезе толкова а ¾ ч.ч., допълних със светла бира)
Забележка: сол и мазнина не са необходими, тъй като сосът от печеното патешко е мазничък и достатъчно овкусен със сол и подправки
За гарнирането
½ голяма глава стар лук, нарязана на полумесеци
10-на обезкостени и нарязани на кръгчета черни маслини
1 с.л. зехтин
2 с.л. светла бира
1 с.л. сушени зеленчуци
Череп пипер и сол на вкус
50 грама настърган кашкавал
2 с.л. домашна майонеза
Приготвяне:
Брашното се пресява, смесва със солта, захарта и маята ...
Сипва се леко затопленият сос от печеното, смесен с бирата и се разбърква.
Омесва се меко, еластично тесто.
Покрива се с кърпа и оставя на топло да втасва - около 40-50 минути. Все пак не бухва до два пъти и повече.
Докато тестото втасва, в тиган с 1 с.л. зехтин и 2-3 с.л. светла бира се задушават нарязания лук и сушените зеленчуци - всъщност до почти пълно изпаряване на течността.
Нарязват се и обезкостените маслинки - на колелца.
Втасалото тесто се разделя на три части. Работи се направо върху хартията за печене в тавата. Топчето тесто с ръце се оформя като плоска продълговата питка, леко изтънена отвътре и с нещо като борд странично.
Лука се нарежда отгоре, слагат се и нарязаните маслинки като леко де притиска, за да залепне плънката.
Поръсват се с настъргания кашкавал и малко майонеза.
Едната я оставих само като продълговата питка с дебелина около 1,5 см и само намазана с майонеза.
Оставят се за около 20-а минути - да си "починат" и заминават в загрятата на 220 С фурна като температурата се намаля на 200 С.
След 25 минути са готови.
Ухаят страхотно.
Дзверска вкуснотия!
Могат да се направят и със соса от друго печено - пак се получават Дзверски вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар