Нещо, което стана изключително вкусно и полезно и което по-скоро е за графата полезни съвети, ама ...
На пазара при нас вече има изобилие от спанак на цена 3 лв/кг - непочистен, дръжките и коренчетата.
Обикновено го мием, изрязваме дръжките и ползваме само листата.
Този път ми дожаля за дръжките и изрязох само коренчетата - останаха ми цели 160 гр. дръжки, които бихоха старателно измити още веднъж и с остър нож наситнени.
Не че не могат дръжките да влезнат в една супа или в нещо друго, но този път се превърнаха в кюфтета на скара и пържени апетитни бухти.
В купата с наситнените дръжки се чуква едно яйце, добавят се 2 с.л. с връх оризово брашно, 1 ч.л. кисело мляко с малко сода, малко сол и ч.п. на вкус и тестото е готово.
Прецених, че 2 яйца ще са му по-добре и добавих още едно.
Всичко това се разбърква и оставя да си почине малко - поне 15-а мин.
Консистенцията на тестото трябва да е гъста.
Приготвих ги в два варианта:
Част от тях опекох на грил - тигана .
Станаха страхотни кюфтенца.
Дори и без каквато и да е мазнина.
Другата част изпържих в малко мазнина.
Станаха страхотни спаначени "бухти"...
И в двата варианта Дзверски вкусни.
Много здравословни и при това без глутен...
Няма коментари:
Публикуване на коментар