Какво толкова има да се дават съвети как да си изпържим хрупкави картофи? И децата знаят как се пържат картофи... Да ама не - не винаги ни се получават ..
Та и затова:
След измиването на обелените картофи и нарязването им е задължително да бъдат подсушени:
- може да се поставят на партиди между листове домакинска хаптия
- може да се поставят между две чисти памучни кърпи
Важното е добре да се подсушат.
Пържат се малки партиди в силно загрято олио, което да ги покрива. Пърженето е до хубавото им зачервяване.
Най-удачен вариант за пържене е смес от равни количества олио и гъша мас. Ако няма - обикновена свинска мас.
Удачен вариант за по-добър вкус е да добави в мазнината скилидка две чесън.
Изпържените картофи се вадят върху кухненска хартия, поставена върху решетка.
Соленето и опиперяването се извършват когато са леко поизстинали и непосредствено преди сервирането.
Резултатът винаги е страхотен.
А нарязването на картофите с такава джаджа (за 1,50 лв) има дава и подходящата форма.
И накрая: мазнината от пърженето не се изхвърля, а се прецежда с цедка и кухненска хартия и може да се ползва за пържене на кюфтета.
Обикновено правя обратното- не изхвърлям мазнината от пържените кюфтета, а прецеждат и в нея задължително пържа картофи.
Стават поразително вкусни....
Няма коментари:
Публикуване на коментар