За първата година от първата публикация в Блога ми реших да почерпя виртуално с едно много вкусно и апетитно зайче.
Необходими са: 1 заек около 1,5 кг; 250-300 грама гъби печурки; приблизително 250 грама пресен бекон (може и прошуто, може и пушен бекон); сол, черен пипер - на вкус; 1 в.ч. бяло вино (в случая пенливо - просеко). По желание и малко масло, дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1-2 скилидки чесън.
Приготвянето:
Зайчето се разфасова на порции като главата и вътрешностите се отделят (ще се ползват за една бърза супа).
Не се маринова предварително, тъй като е питомно и няма нужда.
Както са си в тавата, се осоляват и овкусяват с черния пипер.
Може и всяко парче да се намаже с малко масло.
Всяко парче заешко се пробожда с ножа и около него се навиват лентичките пресен бекон (също овкусен предварително с малко сол, черен пипер (нищо не пречи и друга любима подправка).
Нареждат се в леко омаслена йенска тенджера с капак, заливат се в виното и се добавят подправките.
Тавата се пъха във фурната и се пече на 200 С около час.
Вади се, добавят се нарязаните гъби, леко се разбъркват и съдината се връща във фурната за още 30-а минути без капак.
Времето е достатъчно за гъбките да се опекат и мръФките да хванат тен.
Опечените мръФки след малка почивка се нареждат в плато и сервират така (всеки да си избира), а гъбките със соса от печенето се сервират отделно.
По желание сосът може да се сгъсти малко.
Може и да се сервира със специално направен за целта за гарнитура зеленчуков гювеч.
(отделно на друго място как го правя).
Ето една такава порция.
Дзверски вкусно зайче!
Сочно е и вкусът на месото не е притъпен от множество подправки.
П.П. Зайчето бе на промоция - 6,00 лв/кг и цялото ястие излезна има няма 10 лв като се има предвид, че виното бе от скъпото.
Необходими са: 1 заек около 1,5 кг; 250-300 грама гъби печурки; приблизително 250 грама пресен бекон (може и прошуто, може и пушен бекон); сол, черен пипер - на вкус; 1 в.ч. бяло вино (в случая пенливо - просеко). По желание и малко масло, дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1-2 скилидки чесън.
Приготвянето:
Зайчето се разфасова на порции като главата и вътрешностите се отделят (ще се ползват за една бърза супа).
Не се маринова предварително, тъй като е питомно и няма нужда.
Както са си в тавата, се осоляват и овкусяват с черния пипер.
Може и всяко парче да се намаже с малко масло.
Всяко парче заешко се пробожда с ножа и около него се навиват лентичките пресен бекон (също овкусен предварително с малко сол, черен пипер (нищо не пречи и друга любима подправка).
Нареждат се в леко омаслена йенска тенджера с капак, заливат се в виното и се добавят подправките.
Тавата се пъха във фурната и се пече на 200 С около час.
Вади се, добавят се нарязаните гъби, леко се разбъркват и съдината се връща във фурната за още 30-а минути без капак.
Времето е достатъчно за гъбките да се опекат и мръФките да хванат тен.
Опечените мръФки след малка почивка се нареждат в плато и сервират така (всеки да си избира), а гъбките със соса от печенето се сервират отделно.
По желание сосът може да се сгъсти малко.
Може и да се сервира със специално направен за целта за гарнитура зеленчуков гювеч.
(отделно на друго място как го правя).
Ето една такава порция.
Дзверски вкусно зайче!
Сочно е и вкусът на месото не е притъпен от множество подправки.
П.П. Зайчето бе на промоция - 6,00 лв/кг и цялото ястие излезна има няма 10 лв като се има предвид, че виното бе от скъпото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар