Страници

неделя, 13 декември 2015 г.

ПАТЛАДЖАНЕНА МУСАКА с пилешко




Продукти:
3 патладжана, 2 тиквички, 2 глави лук, 1 морков, 3/4 каф.ч. ориз; 1 с.л. червен пипер,  1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. джоджен, 1 ч.л. мащерка, сол на вкус, както и 400 грама кайма (смес или по вкус), както и 150 гр пилешко (в моя случай печено филе). Също така и 2-3 с.л. олио (може и повече - въпрос на вкус)
чесън не по-малко от 6-7 скилидки.
една лютива чушка - почистена от семената и нарязана на дребно.
За заливката: 2 яйца, кофичка кисело мляко, 2 с.л. без връх - брашно, 1/2 ч.л. сода; ч.пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, патладжаните и тиквичките са обелват - "на зебра" и нарязват на кубчета, моркова-също на ситни кубчета.
В олиото последователно се запържват лука, каймата - с малко водичка да стане на ситно, червения пипер и ориза, добавят се патладжаните, тиквичките и моркова, и се добавя малко вода около 2 ч.ч.. Задушава се за 10 минути, добавят се и останалите подправки и солта и накъсаното на късчета пилешко месо.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и отива в предварително загрята фурна на 180 С.
Пече се около 30 мин. В това време се приготвя заливката.
Преди да залея мусаката, добре я разбърквам и заливам.
Пече се - до хубаво зачервяване.
Сервираме - може и с добавка на малко кисело мляко (а по желание и чесънче, счукано със сол и оцет и смесено с млякото)

Няма коментари:

Публикуване на коментар