В събота или неделя една от любимите закуски са Бабините бухтички, които са направо разкошни за закуска и със сирена, и със сладко. Но .. винаги има едно "НО" - не е честно всички да омитат по един тиган бухтички, а други само да се олизват покрай тях...
Та затова бидоха направени едни не само безглутенови, но и напълно здравословни бухтички.
Необходими са ни: 4 с.л. брашно от елда и сух грах, 1 с.л. царевично брашно (без глутен), 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар; и около 80-100 мл растителна сметана (ама не е съвсем) - ще я покажа отделно. И олио за пържене.
Приготвяне:
Нека първо да обясня за брашната - продават се готови, но са изключително скъпи. Много по-лесно е да се купи елда, сух грах и др.п., които да се смелят в блендера и сетне да се пресеят през ситото за брашно. За пример - около 0,5 кг брашно от елда е над 6,00 лв, а 500 гр. елда може да се намери за 2,50 лв. Отнема максимум 10-а минути, а икономическият ефект е огромен.
Който има непоносимост към млеката, сметани и др.п. може да ползва ей този продукт:
Подходящ е и за готвене и може да замести сметаната в ястието.
Ако липсва подобен проблем, в рецептата може да се ползва кисело мляко като се прецени количеството му.
Брашната се смесват с купа със солта, захарта и бакпулвера и се разбъркват, чукват се яйцата и се долива сметаната. Трябва да се получи тесто с доста гъста консистенция, лепкаво. Оставя се да престои поне 20-а минути, защото брашната от този тип много по-бавно усвояват течността и им е необходимо време да я поемат.
Тестото изглежда ей така. При необходимост може да му се добави малко течност или брашно.
В дълбока, тясна касерола се загряват силно поне 2 пръста олио, и сетне котлона се намаля с 1/3 от мощността.
От тестото с намазнена лопатка се гребва по малко и с друга лопатка тестото се избутва в мазнината.
Пържат се от двете страни до хубаво зачервяване.
Вадят се върху домакинска хартия да се оцедят.
Стават много бързо.
Невероятни бухти:
По нищо не може да се отличат от бухтите с обикновено брашно.
Поднесени с малиново следко се оказаха дзверски вкусни.
При това напълно диетични, безглутенови и т.н.
Няма коментари:
Публикуване на коментар