Рецептата е проста, но много ефектна.
Винаги избирам възможно най-големия джолан с кожа.
С остър нож надупчвам кожата и долната част на джолана.
За мариноването:
В една купа се смесват:
по 1 ч.л. черен пипер, млян кориандър и млян кимион; и толкова сол (но тя е на вкус);
2-3 ч.л. червен пипер;
1 ч.л. чили (или сушена лютива чушка, натрошена на ситно);
1 с.л. горчица;
1 с.л. лимонов сок;
3-4 с.л. зехтин.
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно.
1-2 с.л. сушени зеленчуци (навсякъде ги продават в пакетчета);
(ако джоланът е по-голям, може и повечко от подправките)
Всичко това хубаво се разбърква. Става като кашичка, с която обилно се маже джолана и се напъхва в прорезите на месото.
Приготвяне:
Така овкусения джолан се напъхва в плик за печене. С дебелата част към дъното. И той все едно, че „сяда” в плика. (Така е по-удобен за печене).
Обелват се 2-3 моркова и се нарязват на кръгчета (кубчета). Една две цели главички чесън. И те се слагат в плика.
Личва се вътре в плика и 100 мл бърбън („Джим бийм” примерно).
И в този вид се забравя в хладилника за 2-3 дни, като от време на време се раздрусва добре да не си мисли, че хептен е забравен.
Обикновено след третия ден престой, слага се плика в тавичка и във фурната на 200 С за около 1 час като преди това се разхлабва връзката на плика, за да може да „диша” при печенето и да не взриви плика. След това температурата се намаля на 150 С и се пече още около 2 часа.
Това време му е достатъчно на месото да вземе да се разкапва.
Вади се тавата, отрязва се горната част на плика и се връща във фурната – под грила, за да се дозапече и получи и коричка. По желание може да се поръси с малко червен пипер. (за предпочитане леко лютив).
Това е ….. Вадиш …. изчакваш малко и обезкостяваш ….
Следват чашииииии винце и кайф ….
Забележка: подправките за марината могат да варират на вкус, но уискито е задължително
На снимката е след като плика е махнат и преди да се сервира пред лакомниците ….
Забележка:
Всички мазнотии и други остават в сока, който може да се сгъсти с една лъжичка царевично нишесте и да се сервира с морковчетата (които се топят) отделно в купичка и да се ползува като заливка …. макар че самият джолан е разкапан и няма нужда …
Все пак сосчето е пикантна добавка.
Винаги избирам възможно най-големия джолан с кожа.
С остър нож надупчвам кожата и долната част на джолана.
За мариноването:
В една купа се смесват:
по 1 ч.л. черен пипер, млян кориандър и млян кимион; и толкова сол (но тя е на вкус);
2-3 ч.л. червен пипер;
1 ч.л. чили (или сушена лютива чушка, натрошена на ситно);
1 с.л. горчица;
1 с.л. лимонов сок;
3-4 с.л. зехтин.
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно.
1-2 с.л. сушени зеленчуци (навсякъде ги продават в пакетчета);
(ако джоланът е по-голям, може и повечко от подправките)
Всичко това хубаво се разбърква. Става като кашичка, с която обилно се маже джолана и се напъхва в прорезите на месото.
Приготвяне:
Така овкусения джолан се напъхва в плик за печене. С дебелата част към дъното. И той все едно, че „сяда” в плика. (Така е по-удобен за печене).
Обелват се 2-3 моркова и се нарязват на кръгчета (кубчета). Една две цели главички чесън. И те се слагат в плика.
Личва се вътре в плика и 100 мл бърбън („Джим бийм” примерно).
И в този вид се забравя в хладилника за 2-3 дни, като от време на време се раздрусва добре да не си мисли, че хептен е забравен.
Обикновено след третия ден престой, слага се плика в тавичка и във фурната на 200 С за около 1 час като преди това се разхлабва връзката на плика, за да може да „диша” при печенето и да не взриви плика. След това температурата се намаля на 150 С и се пече още около 2 часа.
Това време му е достатъчно на месото да вземе да се разкапва.
Вади се тавата, отрязва се горната част на плика и се връща във фурната – под грила, за да се дозапече и получи и коричка. По желание може да се поръси с малко червен пипер. (за предпочитане леко лютив).
Това е ….. Вадиш …. изчакваш малко и обезкостяваш ….
Следват чашииииии винце и кайф ….
Забележка: подправките за марината могат да варират на вкус, но уискито е задължително
На снимката е след като плика е махнат и преди да се сервира пред лакомниците ….
Забележка:
Всички мазнотии и други остават в сока, който може да се сгъсти с една лъжичка царевично нишесте и да се сервира с морковчетата (които се топят) отделно в купичка и да се ползува като заливка …. макар че самият джолан е разкапан и няма нужда …
Все пак сосчето е пикантна добавка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар