Изключително крехки и вкусни свински ребра на фурна.
Необходими продукти: едно цяло парче от гърдите с ребра около 1 кг; 1 круша, 100-а грама кашкавал (или някакво твърдо сирене); за подправяне - черен пипер, червен пипер; 1 с.л. соев сос; 1-2 с.л. кетчуп (за предпочитане домашен); 2-3 с.л. зехтин. Носи и други подправки - по желание.
Изпълнение: Изключително лесно, макар на пръв поглед да изглежда трудоемко.
Парчето ребра се поставя върху дъската за рязане с ребрата отдолу и от горния край почти до ребрата се срязва напречно - на 7 части с разчет по 150 грама на порция. Овкусява се от всички страни с подправките, включително и в разрезите като в тях се слагат и по няколко капки соев сос. Цялото парче се пронизва по дължина с дървено шишче (така ще пази форма и при печенето). Слага се в леко намазнения съд, в който ще се пече; намазва се с кетчупа. Покрива се с домакинско фолио и заминава в хладилника на заслужен отдих в хладилника до другия ден, т.е. до печенето.
Така вече овкусеното месо се вади от хладилника, фолиото се маха, завива се с алуминиево фолио и отива на топло във фурната - на 180 С (или 200С) за около 1 час и 40 минути (все пак зависи от фурната), но за толкова време почти е готово.
При печенето месото си беше пуснало доста сос и затова му хвърлих вътре няколко парченца сух хляб да поеме излишната течност. Па и добавих няколко кюфтенца на Андро- от тях винаги в последно време има доста в наличност.
Тавата се връща във фурната (без фолио) и се допича за 10-15 минути, колкото кашкавалът да се разтопи и леко зачерви. Може за 5-6 мин. на ветилатор. Зависи от фурната.
Оставя се малко си почине, срязва се през нарезите порционно и се сервира.
Дзверски вкусно - носи на доста пиене.
За тези дет ги мързи, може и да им бъде поднесено направо нарязано на хапки.
Може и обилно да се поръси с някоя свежа подправка - напр. ситно нарязан магданоз и т.н.
П.П. Цената е около 8,50 -9,00 лв за всичко, така че при 5-7 порции, направо си е "бюджетно" ястие...
По-важното е, че е дзверски вкусно.Хапва се с кеф и се прекарва с добре изстудено питие.
По-важното е, че е дзверски вкусно.Хапва се с кеф и се прекарва с добре изстудено питие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар