Страници

четвъртък, 20 август 2015 г.

Пържен хрупкав колиос (кольос)


На тези рибочета попаднах съвсем случайно - блеех си пътьом към къщи по пазара и тъкмо се бях загледал по едни патладжани като тикви, кат щях да се блъсна в един младеж дет носеше едни кашони  с риба... Та се пъхнах в рибното магазинче - тъкмо им доставяха куп прясна риба. 
  

  Погледа ми веднага се задържа върху рибките с екзотично име "колиос".       Полюбопитствах що за рибки са и ми обясниха, че тази година за пръв път ги получават направо от Гърция и били някакви малки гръцки скумрийки.
     







И действително са си направо някакви бейби скумрия - около 20-а см и всяка тежи почти по 50 грама.

 Купих 600 грама за 3,00 лв, почистих ги буквално за 5 мин., много лесно се чистят и започнах да им се чудя как да ги приготвя, макар че препоръката беше за пържене.  Жената рече - солиш и пържиш ... 



Е, ама не - порових се във вездесъщия Гугльо и излезнаха няколко резултата - риба "колиос", "кольос" и след "колиос" беше обяснено малка дребна испанска скумрия. И толкова - иначе се появиха куп хотели и др.п. с това име. Ни рецепта, ни дявол - дори и в специализирани рибарски сайтове... И реших да си я приготвя по моя си начин:
 След почистването и измиването рибките се прехвърлят в една голяма емайлирана купа, посоляват се с една ч.л. сол, сипват се 3-4 с.л. соев сос, 3-4 с.л. оцет и чашка вода - колкото да ги покриее и се оставят за час два на хладно.
 


След това се подсушават върху кухненска хартия и обилно овалват в царевично брашно, в което е сложена малко сол.
Оставят се за 10 минутки да престоят и брашното "да дръпне".
 В това време се разбива един белтък с 1-2 с.л. вода, рибките се топят в белтъка и отново овалват.




Този път в смес от царевично брашно с малко грис 1-2 с.л., с добавка на сол и черен пипер.

 Пържат се в загрята мазнина, в която са поставени 1-2 скилидки чесън.
 Пърженето е до хубаво зачервяване.










 Красота! При пърженето не е поемат мазнина и остават хрупкави.








После в същата мазнина може да се изпържат 3-4 картофа нарязани на пръчици.








 И да се завържи с нарязан на полумесеци лук, който след осоляването може и да се карамелизира с малко захар.












 За една порция са достатъчни 4 рибки, т.е. от 600 гр. излизат цели 3 порции - с цена от 1 лв за порция.












Никакви кости, освен гръбначната ... Лесна за хапване и дзверски вкусна рибка.

И яко носи на добре изстудено питие ...