Има моменти, в които човек от нямане на работа решава, че трябва да направи ревизия на камерата на хладилника.
Какво ли не може да се открие в нея, особено когато рядко се отваря и и човек дори не може да си представи какви неща се крият по ъглите най-отзад - парченце
сварен телешки език; парче печени свински ребра (без кост); част от пилешко
филе; дори и малко сланинка.
Е няма да се изхвърлят я ... нещо трябва да се измисли и точно тогава асоциирах с една консерва с желирано месо, която преди години си бях купувал и си пазя буркана заедно с капачката, че е доста интересен. Хората си бяха написали съставките - основно свинска глава и кожички, но какво пречи да се направи с наличните продукти...
За да е направо автентично, ползвах самия
буркан за желирането…
Описаните месца прецених, че са достатъчно за едно
предястие от 400 грама (толкова е бурканчето).
Необходими са ни още 1 малка главичка лук, 2-3 скилидки
чесън, по четвъртинка зелена и червена чушка; ½ кис. краставичка, нарязана на
ситно.
Подправки: сол и черен пипер на вкус; 3-4 зрънца черен
пипер и бахар, 1 карамфилче и дафинов лист; 1 с.л. оцет, както и за желирането агар-агар (кантен).
Приготвяне:
В малко мазнина се запържват за кратко лука, чесъна,
краставичките и чушките, като се задушават с 1-2 с.л. водичка – до изпаряването
й. Оставят се да изстинат като чушките
се обелват и нарязват на малки ивички.
Всички налични месца се нарязват на ситно и варят заедно
с подправките (3-4 зрънца черен
пипер и бахар, 1 карамфилче и дафинов лист) около 20-а минути.
Вадят се с решетъчна лъжица, смесват се с лука,
краставичките и чушките и се прехвърлят в буркана. Долива се от бульона,
толкова колкото да залее месото и се отцежда отново. Така ще се направи точно
количество и няма да се изхвърля излишното. В отделения бульон се слага около
2/3 ч.л. агар агар (или една равна ч.л.), оставя се да кипне. Малко като
изстине му се добавя 1 с.л. оцет и се излива в буркана. Разтръсква се да се
разпредели равномерно, слага се капака и като изстине – в хладилника за няколко
часа.
Доволен съм от резултата - хем вкусно, хем оползотворих поизостанали продукти, па и го докарах на вид направо като купешко - ха, ха.
Стана страхотно лятно мезенце, което бе поднесено със силно изстудена доматена "супа", замесена с бучки лед и много водка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар