Това са невероятно вкусни скариди - като предястие и мезенце към хубаво питие.
За 2 порции са ни необходими около 350 грама необелени пресни скари, бучка масло (колкото голям орех), 3-4 с.л. готов сладко-лютив сос, сол и бял пипер.
Скаридите се измиват добре и се слагат в емайлирана купа. Заливат се с вряла вода и се оставят за 5-6 минути. Като поизстинат малко, се махат главите, почистват се от крачета, мустачета и др.п. и най-вече от черната веничка. Пак се връщат в емайлираната купа.
Осоляват се с 1 ч.л. сол, слага се и 1 с.л. от сладко-лютивия сос, долива се малко вода и се прибират в хладилника да си починат за час- два.
По този начин се овкусяват допълнително.
Това е трудната част - останалото отнема не повече от 10-а минути:
В тигана се хвърля бучката масло и като се разтопи, се пущат скаридите и заливат с останалия сладко-лютив сос. Разбъркват се и след максимум 5-6 минути са готови. Преди да се извадят, се поръсват с белия пипер и прехвърлят в чиния.
Останалия в тигана сос се изчаква още две три минутки - колкото леко да се постъсти и е готов.
Сосът се пресипва в отделна сосиерка.
А после - ами после, белит се, топват се в соса и се преглъщат с бяло винце (биричка) или бърбън.
Наздраве!
П.П. ползвах готов сладко-лютив сос (продава се почти навсякъде) - този е виетнамски и е много приятен.
П.П. Може и да се направи с готови сварени скариди като в този случай е само фазата на запържването в соса.
П.П. С това количество може да замезят и четирима човека - по 4-5 скариди на човек.
Аха и за цената - около 7,00 лв, а ако се прави с тигрови скариди (по 3 бр. на човек) - около 10 лв.
Няма коментари:
Публикуване на коментар