В момента има и коприва и лапад и е най-подходящо време за изпълнението на подобна рецепта за дзверски вкусен пълнен заек на фурна. Важното е, че става и страшно бързо.
Необходимо ни е цяло зайче с вътрешностите; 1 к.ч. ориз; лапад и коприва - колкото повече, толкова по-добре; сол, черен пипер и червен пипер на вкус, 1-2 дафинови листа 2-3 с.л. лимонов сок и малко зехтин (или олио).
В изпълнението няма нищо сложно:
Зайчето се измива добре, подсушава се с домакинска хартия и се отвътре и
отвън се осолява и опиперява. За по-лесно смесвам солта и черния пипер и
с ръка ги втривам. Сетне пак с ръка леко се намазва със зехтина (или
олиото) и лимоновия сок и се оставя да си почива.
Лапада и копривата се попарват с вряла вода, и се нарязват на ситно като изстинат.
В това време се сваряват в леко подсолена вода вътрешностите, с добавка
на един - два дафинови листа, няколко зърна черен пипер и едно-две
бахърчета.
В една-две с.л. мазнина се запържва леко ориза, добавят му се 2-3 к.ч. от бульона дето са вряли вътрешностите и една-две шепи нарязани на ситно лапад и коприва (предварително попарени).
Изчаква се леко да закъкри и се оставя да изстива.
Зайчето се пълни с плънката.
Зашива се добре с конец.
Както си е зашито, се напъхва в плик за печене, слагат му се и няколко гъбки и хоп във фурната на 180 С за около час.
След един час зайчето се вади от тавата заедно с плика, в нея се слагат лапада и копривата и съдържанието на плика се връща в тавата. Зайчето се намазва обилно със зехтин, смесен с червен пипер. И отново влиза в тавата за 15-а минути. Леко да се запече.
След тези 15-а минути, тавата се вади, зайчето се обръща на другата страна и се повтаря процедурата с мазането.
Дозапича се за още 20-а минутки.
Резултатът е фантастичен.
Конците се премахват и се сервира направо така с тавата на масата.
След като отминат ахканията и охканията, се нарязва порционно.
Дзверски вкусен пълнен заек с лапад и коприва, които са дали всичко от себе си ...
От тук насетне - добро хапване с добро и подходящо питие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар