Страници

неделя, 8 март 2015 г.

Скумрия на фурна в доматен сос



Поредната ми бърза и лесна манджичка.
Наистина напоследък нямам време за готвене и се налага да се правят все бързи и лесни неща. А неведнъж съм казвал, че всичко, което показвам е сготвено от мене, изпробвано и одобрено от домашните ми и едва тогава се появява - дори като снимка.

Необходими са ни две средно големи скумрии и един буркан (0,800 л) белени домати; малко сол, черен пипер, риган (около 1 ч.л.) и 2-3 с.л. олио. Допълнително, за любителите им - няколко скилидки чесън и глава лук, нарязан на ситно.

Приготвянето е от просто по-просто:  скумриите се почистват от вътрешностите, глави и др.п. и се разрязват по дължина и сетне още един път - от една скумрия стават четири парчета. Лекичко се осоляват и се нареждат в намазнена тавичка. Доматите от буркана се нарязват на ситно, смесват със сока им, солта, черния пипер и ригана и се изливат около парчетата рибок.
(за любителите им - към доматите се добавят и ситно нарязания чесън и лук).
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С - максимум за 30 мин. (от снимката се вижда - остава на запечения доматен сос и мазнина).
Сервира се направо с тавата - на масата - в т.нар. домашен стил. Носи и обилно наръсване  с пресен наситнен магданоз.
Лесно и бързо ястие ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар