Правил съм зайци всякакви, но това е наистина едно уникално зайче. Дзверски апетитно и много много пиещо ....
Необходими са ни:
един заек с вътрешностите, около 1,5 кг
За маринатата:
1 ч.ч. червено вино; 1 к.ч. оцет; 3 ч.ч. вода; 2-3 скилидки чесън на ситно; 10-а зрънца черен пипер и 5-6 зрънца бахар; 2-3 листчета дафинов лист; 1-2 карамфилчета и 1 звездовидно анасонче, 1 ч.л. сол.
За плънката: 1-2 малки глави лук, нарязан на ситно; 1-2 скилидки чесън на ситно; попарените и нарязани на ситно дреболии на зайчето; сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.ч. ориз; 1 ч.л. риган;
За гювеча: 1 кг почистени малки лукчета; 3-4 моркова; 2-3 домата, 4-5 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус, 3-4 с.л. зехтин, 1 дафинов лист. Няколко резенчета сланинка.
Приготвяне:
Всички продукти за маринатата
се сваряват и като заврат,
се изключва котлона и се оставя
да изстине марината.
В тенджерата се слага цялото зайче и отива на хладна почивка поне за 24 часа.
Ако се сетите за него, го обръщате от кълка на кълка - да не се "схване"...
На следващия ден зайчето се вади от маринатата, избърсва се и се подсушава и се поставя в тавата за печене.
Маринатата се прецежда и се запазва.
Приготвя се плънката: в малко мазнина се задушават чесъна и лука, добавят се попарените за около 30-а минути заешки дреболии, нарязани на ситно; слага се и ориза...
Добавят се и нарязаните домати (с още чесън - за него в ястията съм - колкото повече, толкова повече), както и 1 ч.ч. от маринатата и подправките. Вари се колкото сместта да заври и плънката се отделя настрани да изстива.
Тавичката се намаслява и зайченцето хубаво се напълва с плънката.
Коремчето се "зашива" с дървено шишче ...
С друго шишче се разтварят предните му крачета и фиксират - да не пречат, да не стърчат, а то да си лежи удобничко в тавата...
Около удобно легналото зайче се насипват обелените лукчета, нарязаните на шайби моркови, домат на кубчета; налива се още една ч.ч. от маринатата и 1/2 ч.ч. червено вино. Резенчетата сланинка се нареждат върху зайчето - да го скрият...
(признавам и малко гъбки няма да му навредят, но ги пропуснах) .
Тавата хубаво се "опакова" с алуминиево фолио и се пъха във фурната за поне 4 часа на 150 С.
После фолиото се маха, добавят се ригана и дафиновия лист и се допича до златист цвят за около 30-а макс. 40 мин. на 180-190 С. Това е единственото време, през което сме ангажираме с него - да не го "изтървеме" .....
Оставя се малко да си почине, стига да има кой да го чака и да удържа на неземното ухание из къщата и се сервира по чиниите ...
Предварително предупреждавам - една бутилка червено вино не стига - трябва да се слага направо тубата!
Дзверски вкусно и наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар