Продукти:
4 с.л. счукано маково семе
4 с.л. царевично безглутеново брашно
8 с.л. оризово брашно
1 ч.л. с връх суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. мед
3 с.л. олио
1 яйце
Марна вода – приблизително 2 ч.ч. (това с водата зависи,
защото сместта поема много течност) – първоначално сложих 1 ч.ч. вода, а сетне
– добавих почти толкова
Приготвяне:
Сухите съставки се смесват, слага се меда и се излива чашата
вода и яйцето. Разбърква се с лъжицата. Оставя се да престои няколко минути. Водата
много бързо се поема. След това допълнителната вода се налива на части – да се
получи тесто. (Най-добре е да се изчаква след всяка доза вода – да се поеме.)
Съдът се покрива с фолио и се оставя на топло да втасва. За
разлика от другите теста не увеличава обема си двойно, но забележимо бухва и
стои някак по-зърнесто.
Като втаса се прехвърля в съда за печене – аз в една
силиконова форма с осем питки. Като ги напълних до 3-4 от обема им.
Оставих ги пак на топло и те бухнаха толкова, че чак взеха
да излизат навън от формите …
Пекох ги на 180 С в предварително загрята фурна – до
готовност. Отне 1 час и 10 минути – т.е. докато шишчето, с което ги проверявах
взе да излиза сухо.
Крайният резултат - вкусни и полезни:
Забележка:
Отделих една част, в която нямаше яйце … стана по-ронливо, а
това с яйцето – по-хомогенно и по-сполучливо.
Извод : за препоръчване е да се слага яйце …
Няма коментари:
Публикуване на коментар