понеделник, 10 април 2023 г.

СВИНСКИ ГЪРДИ с хрупкави зеленчуци

 


    Това е едно изключително вкусно и сравнително лесно за приготвяне ястие.
За направата на поне 4 порции са необходими:
-свински гърди около 600 грама
Бях купил ей такива като на снимката без ребрата, а само с малки костички тук таме, които се изрязват и месото се реже на късчета на около 3 см.
Може да се ползва цяло парче от гърдите, но трябва да се отстранят ребрата и след това да се нарежат на порционни късчета с желана големина като за една хапка.
-зеленчуци- 2 главички лук, нарязани на полумесеци; 3-4 скилидки чесън, пресовани; по една червена и зелена капия нарязани на кръгчета; 2 средни моркова нарязани на дължина и на жулиени; 5-6 печурки нарязани; Носи и други зеленчуци по желание.
Трябват още мазнина на пържене, 2-3 с.л. соев сос, поне 1 ч.л. царевично нишесте, 1/2 ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус. Ползвам за овкусяване моята гурме сол.
Изпълнението е простичко.
Нарязаното и леко овкусено месо се запържва до хубаво зачервяване, след което се залива с топла вода колкото да го покрие, силата на котлона се намалява и се оставя да къкри докато остане отново на мазнина. Готовото месо се прехвърля в затоплена съдина. Докато месото се задушава, всички зеленчуци без морковите се смесват в подходяща купа, леко овкусяват със сол и черен пипер.
В мазнината от пърженето на месото първо за картко се запържват морковите, добавят се всички останали заленчуци, соевия сос, царевичното нишесте, захарта (за предпочитане мед) като запържването продължава за съвсем кратко време.
В подходяща чиния за сервиране от едната страна се слага месото, от другата - зеленчуците и се заливат с получения сос в тигана. Могат да се ръснат и с малко магданозец.
Впрочем зеленчуците си представляват направо и самостоятелно ястие.
Така че правете смело, става лесно, носи на импровизации по собствен вкус и да не пропусна НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 6 април 2023 г.

"ГАРНИРАНА ПИТА"

 


Допада ми да правя пица - прави се лесно, става вкусна и си е на мястото, когато не ти се готи и ти се ще да направиш нещо набързо. Забъркваш тестото за минути, гарнираш и печеш. Ако и това не ти се прави, ползваш лаваш и буквално за три-пет минути си готов и пицата заминава да се пече във фурната.
В блога имам доста варианти на направията на пица та няма да се разпростирам много за направата на тестото. А гарнирането всеки може да си го направи по собствен вкус.
Та снощи ми се прииска пица и на бърза ръка от 150 мл леко затоплена суроватка, 1 яйце, 1 ч.л. сол и толкова суха мая, 1 1/2 ч.л. захар, щипка сода, 2 с.л. зехтин смесих с около 300 грама брашно и само разбърках колкото да се хомогенизират. Полученото тесто разстлах в леко намазана с масло тавичка с диаметър 30 см. 
Отгоре гарнирах с доматен сос с босилек, около по 150 грама мек салам и кашкавал, нарязани на ситни кубчета и обилно поръсени с моята готова подправка за пица. Имах и едно изостанало парче от моето твърдо сирене, което възнамерявах да настържа отгоре, но нещо се запетлах в други кахъри и пицата си остана така, както си я бях наредил.
И както си я бях заборавил, така и се сетих за нея чак днеска по обяд.
Така беше се надигнала, че бе глътнала плънката и тръгнала да излиза от тавата.
Реших да не я барам повече, а само личнах една две ивички от нашия си домашен кетчуп и си помислих, че трябва да видя какво ще стане с туй ти ми чудо.
Фурната я загрях на 220 С, бухнал тавичката и след 10-а минути намалих на 180 С и пекох около 40 минути.
Е, всеки си знае фурната, времето е ориентировъчно - просто се пече до готовност.
Поизчаках да изстине малко и прехвърлих върху дъската.
На външен вид се получи т.нар. "гарнирана пита". Който като мене е на прилична възраст, помни от време оно - на соца, нашенските гарнирани пити. 
По онова доста отричано време нямаше пици, а имаше гарнирани пити - едни такива доста дебелички с малко кетчуп и срамижливо количество саламче, поръсени къде с шарена сол, къде със сминдух, къде с нещо друго уханно като чубрица и т.н.
Дори бяха измислили и една машинария с тавички, които се въртяха през фурната и питите излизаха бявно една след друга.
Последва нападението на готовата гарнирана пита.
Голяма вкуснотия ...
Ей така без да искам, направих древната гарнирана пита.
Ако имате желание, можете да опитате направията. От едно замотване и забравяне, вместо да бъде изхвърлено изделието, се получ голяма вкуснотия.
НАЗДРАВЕ!

ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ специал

 


Имаме поизсъхнал хляб - идеалната закуска - пържени филийки.
Често ги правя като се натопяват в разбити яйца.
Сега яйцата поскъпнаха и към тях добавям прясно мляко.
Вслучая имах прясно отразяни дръжки от спанак и магданоз, но ако има и от копър е направо идеално.
Дръжките се нарязват на ситно и в блендера се бледират заедно с малко прясно мляко и яйце/а.
В тази смес се натопяват филийките и пържат.
Страхотна закуска било със сирене, било с някакво сладко или мед.
Който не иска пържено, може да ги опече във фурната. Пак стават, но пържените са по-вкусни.
Такива дръжки, нарязани на много ситно изсушавам и ползвам сетне заедно с други сушени зеленчуци за супи, овкусяване на ястия и т.н.

Пробвайте и няма да съжалите.
За който стигна до тук и един два бонуса.
Към получената смес се добавят няколко супени лъжици овесени ядки и също се смилат с бендера. Слагат се и по 1 ч.л. сода/бакпулвер и захар.
Пържат се в малко мазнина като в тигана се сипват с голяма лъжица.
Стават невероятни - почти като прословутите американски палачинки.

Вместо това тази бендирана смес може да се ползва за основа на палачинки с добавка на брашно и още малко мляко.
Полачинките стават много интересни на цвят - едни такива зелени и особено вкусни.

Правете смело и няма да съжалите.