петък, 17 февруари 2023 г.

ВКУСНИ БЪРКАНИ ЯЙЦА

 

  Това не е рецепта, а просто резултат на един експеримент, който даде невероятно вкусен резултат.  От снивките и обясненията всичко ще стане ясно, а количествата всеки може да си ги пригоди за него и колко човека ще закусват. При нас идеята беше за двама, но се получи почти за четирима.
В тигана се загряват 2-3 с.л. кокосово масло и в него се пущат 5-6 с.л. фини овесени ядки, които се разбъркват и запържват до хубав кафяв цвят.



Докато ядките се запържват около стотина грама колбас (шунка, салам и т.н.) се нарязват на ситни кубчета.
Нарязват се и малко зелентии - в случая спанак.




3 големи яйца (или 4-ри малки) се разбиват в купа с 1/2 ч.л. прясно мляко, щипка сол и черен пипер.
Добавят се нарязан на ситно домат, както и 1 с.л. от домашните ми сушени зеленчуци. Една червена чушка се нарязва на ситни кубчета.
При овесените ядки като покафенеят се пущат първо кубчетата червена чушка, сетне след минутка нарязания колбас и след още минутка яйчената смес със зелентиите.
Разбърква се на бърза ръка, тиганът се покрива с капака и след една минута котлонът се изключва. Пак се разбърква и оставя така под капака. След 10-а минути имаме перфектни бърквани яйца за закуска.
Ако не се разбърква повторно може да стане и като омлет.
Вкуснотията е невероятна.

понеделник, 13 февруари 2023 г.

ОВЕСЕНИ палачинки или палачинки без брашно и прясно мляко

 


    Заглавието не е подвеждащо - наистина иде реч за палачинки от овесени ядки. При това са напълно безглутенови, здравословни и при това икономични. Да не казвам колко лесно се приготвят.
Необходими са ни 2 яйца, 7 с.л. овесени ядки с връх, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 с.л. кокосово масло и зехтин (може 2 с.л. олио или масло) и вода - първоначално около 300 мл.
Всички продукти се слагат в купата на блендера и се блендират до пастообразно състояние. Оставя се да престои около 15-а минути и се преценява гъстотата. Трябва консистенцията да стане такава като за обиктновени палачинки. Ако е гъсто, се добавя малко водичка, а ако е много рядко - още овесени ядки и отново се пасира. На мен се наложи да добавя още 100-а мл вода.
Вместо вода може да се ползва прясно мляко, но заложих на варианта да са без лактоза и да са напълно здравословни.
Само да вметна, от това количество излезноха 8 палачинки с диаметър 18-20 см.
Всъщност в приготвянето на сместа няма нещо особено. Вместо блендер може да се ползва пасатор.
Единствено печенето си има тънкости, които искам да споделя и които трябва да се спазват. Тази смес няма глутен, който да създава подходяща консистенция при печенето им. Единственото , което служи за "спойка" са яйцата.
Първо тиган с дебело дъно се загрява максимално (моят котлон е с 9 степени) и сетне се намалява на 7-ма. В тигана се сипва идея мазнина - олио, масло, което с четка се разнася из цялото дъно.
В тигана с черпак се сипва от палачинковата смес и се изчаква да се появят прословутите "пуканчета" и да изсъхне. Който е пекал, знае за какво говоря. С лопатката внимателно от всички страни се отлепва от дъното на тигана и се обръща. От другата страна се пече буквално за 2 минути.
Ако не се спази тази процедура, залепват за тигана и при обръщането се разкъсват.
Иначе стават тънки, финни и еластични и през тях може да се "чете" вестник.
Тука на снимката е последното "изтърсаче" от сместа, което обилно съм полял с петмез от фурми.
Вместо това може да се ползва мед, конфитюр или мармалад от любим плод или пък сирене или крема сирене. На когото както му харесва.
Направията ми отне 30-а минути, а бяха "взети на абордаж" буквално за 5 минути.
Дори не успях да направя и снимки като хората... :)
И най-накрая да припомня как може да се направи и овесено мляко, което е много полезно и от него могат да се направят невероятни кремчета, десерти и др.п.
Правете смело, лесно е и невероятно вкусни палачинки се получават.

сряда, 8 февруари 2023 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ

 


    Този път направо минавам към направията на тези уникално вкусни картофени питки, които стават за хамбургери, замествам хляба и т.н. Заглавието е малко подвеждащо - не са съвсем картофени ...
За направията са необходими равно количество картофи и брашно: 300 грама обелени и нарязани на кубчета картофи се сваряват в леко подсолена вода и намачкват на пюре с добавка на 2-3 с.л. топло прясно мляко.
Добавят се 300 грама брашно, 7 грама суха мая, 1 ч.л. сол и 1/2 с.л. захар. Разбъркват се с лъжица много добре и се слагат още 2-3 с.л. зехтин.
Омесва се на топка, покрива се и се оставя на топло поне за час да втасва.
След това с добре намазнени ръце се откъсват топчета с тегло около 70-80 грама, леко се сплескват като в средата се слага от малките топчета моцарела и оформя на топчеста питка.


Нареждат се в леко намаслена тавичка с тефлоново покритие. 
Резват се на четири отгоре, поръсват се със сусам и в средата се забива малка бучка замразено масло.
Тавата се покрива с кърпа и отново се оставя за 30-40 минути да си ватсват отново.
В това време фурната се загрява на 200С и тавичката се пъха в нея. След 5-6 минути се намаля на 180С и се пекат около 30-35 мин. 
Зависи от фурната все пак.
Когато почервенеят добре значи са готови и се вадят върху решетка. Напръскват с водичка чрез пулверизатор или намазват с масло. 
Покриват се с кърпа и след 20-а минутки - воаля - можем да ги нападаме ...
Невероятно пухкави и вкусни. Картофеното пюре в тестото винаги дава страхотен резултат и подобрява вкуса на печивото.
Правете смело, нагаждайте пропорциите на свой вкус и няма да съжалявате!