сряда, 25 януари 2023 г.

Как да изпържим хрупкави картофи


    Кой не харесва пържените картофки особено ако се хрупкави и вкусни? Ами почти не познавам такива. Страхотно мезе са ... Само че ... за да станат такива си има някои тънкости, които ще се опитам да споделя.
Започвам с това, че при нас няма специални сортове картофи специално за пържене, а има просто картофи. И за съжаление в последно време установих, че на пазара има внос на фуражни картофи от Египет. Просто нямам думи, но както и да е... това е действителността.
Та да започнем с картофите - след измиване и обелване, се нарязват на пръчици. Става много лесно с една джаджа за рязане на картофи. След това се слагат в голяма съдина с хладна вода и се разбъркват. След 15-а минути водата се сменя и така няколко пъти докато опада от тях цялото нишесте.
Следва добро подсушаване с памучна кърпа или домакинска хартия.
Картофите се прехвърлят в суха съдина и обилно поръсват с царевично нишесте, в което има щипка смлян бял пипер, а за цвят като хитрост - може да се добави и щипка куркума.
В подходящ тиган силно се загрява смес от олио с бучка масло, а в идеалния вариант - с добавка на гъша мас почти поравно с олиото. В мазнината се пуща и скилидка чесън и след това на малки порции картофите - дотолкова, че добре да се покриват от мазнината.  Пържат се до хубаво зачервяване и се вадят върху решетка, покрита с кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
В идеалния вариант стават още по-вкусни, ако пърженето им се комбинира с кратко запържване и на някаква сурова наденичка едновременно с тях.

Правете смело. Картофчетата стават идеално хрупкави и тъй като са невероятно мезе - НАЗДРАВЕ!

вторник, 24 януари 2023 г.

ПЕТМЕЗ И МАРМАЛАД ОТ ФУРМИ

 

    За ползата от фурмите нямам намирение да пиша кой знае колко. Те съдържат 23 вида аминокиселини и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н., дори понижават кръвното на вредния холестерол, регулират глюкозата в кръвта, както и до 75% глюкоза и фруктоза. Някои твърдят, че са равностоен конкурент на меда.  
    Спомням си, че на римските легионери са давали фурми при походи и няколко на ден били достатъчни да ги подкрепят в походите.
    Съвсем наскоро прехвърлях разни предавания, попаднах на част от Рецепти от Средиземноморието с Ейнсли и се загледах, защото едни жени говореха за сироп от фурми. Не схванах много, но ми стана любопитно - намерих предаването, изгледох го. Сетне изчетох и някои статийки из нета. 
    Видях и цени на готов петмез от фурми - основно турски и то на прилична цена от 6,50 лв и нагоре за бурканче. При нас кутия 0,5 кг  фурми с костилка струва между 3,50 и 4,00 лв.
    След всичко това реших да направя собствен вариант, който възнамерявам да споделя сега.
    Необходими са ни единствено фурми, вода и малко търпение.
Фурмите, 500 грама, се слагат в подходяща съдина, заливат се с един литър вода (съотношение фурми-вода 1 към 2). След завирането на водата, силата на котлона се намалява наполовина и оставя да къкри около 40 мин.  Това време е напълно достатъчно да се сварят напълно до разкашкване.
Едни съветват да се обезкостяват предварително, но счетох, че е голяма цапория и че много по-лесно ще се извадят костилките когато са напълно омекнали. Това се оказа добра идея - прецеждат се и чистенето е като песен. Отнема буквално 4-5 минути.
Последва другата чуденка- как да продължа нататък? Съветват изцеждане на сока от фурмите, смесване с водата от варенето и сетне изваряване до сгъстяване. Да ама като видях каква е водичката, това изобщо не ми хареса като вариант.
Затова смесих почистените фурми с течността от варенето и доста старателно ги пасирах до получаване на еднородна и гладка маса.
След това пасираната смес се прехвърля в голява ситна цедка над друга съдина и се "забравя" за около час. За това време всичката течност се е отцедила и в цедката е останала само гъстата маса от фурмите.
В купата е течността, която ще стане на петмез или сироп, а в цедката гъстата маса, която ще стане на мармалад.
Започнах с мармалада - изцедих половин лимон и веднага признавам - иска си почти постоянно разбъркване след като заври. Хубавото е, че за около 10-а минути се сгъсти достатъчно и още топло го насипах в бурканчета.
Прецедената течност сложих в друга тенджерка заедно с резен лимон и след като завря, намалих котлона на половина и я оставих да си къкри. Имаше пяна, но не съм отделял. Като се редуцира почти наполовина пробвах трика с капка върху студена чинийка. Щом капката задържа форма, значи е готово.
През цедка насипах в бурканче и воалЯ - нашият петмез е готов.
От цялото горно упражение излезнаха едно бурканче петмез и две бурканчета мармалад - по 280 грама.

Няма да описвам каква вкуснотия се получи - петмезът върховен, а мармаладът не му отстъпва по нищо. А за ползите изобщо няма да продумам повече.

На палачинката най-отгоре мармалад, сетне петмез. 

Този мармалад може да се ползва в кифлички, за пълнеж на сладкиши и т.н. , а петмеза - вместо мед.

Може да се хапва и ей така - по твърдения в нета - две ч.л. на ден давали почти необходимата доза от желязо и до 1/2 от калия.  Заради идеята следващия опит ще е с добавка поне на един или два банана. Да видим какво ще се получи.

В предаването споменаха, че костилките не се изхвърлят, а се подсушават във фурна на 80-100С, сетне като изстинат се смилат с по-няколко зърна кафе и от това варяли много полезното арабско кафе.
Ей така за малък финал - палачинка с мармалад, петмез и прясно домашно сиренце. Както най ги харесвам и хапвам.

Колко време се съхранява не знам. Количеството е малко и свършва буквално за седмица.
Най-доброто е, че може да се прави по всяко време - сушени фурми бол. Дори и без костилки...

За ползите и вкуснотията вече писах.

Така че правете смело - стават лесно. 

понеделник, 23 януари 2023 г.

ХРУПКАВИ БУХТИ

 


  В блога имам доста рецепти за бухти, направени по най-различни начини, но тези са напълно различни и си струва да се опитат.
    Бях гледал някъде из нета за един турски сладкиш, който се прави от царевично нишесте смесено с кисело мляко, изпържено на топки и сетне обилно сиропиран със захарен сироп. Идейно много ми хареса, защото пишеше, че е безглутенов, но пък идеята с обилното сиропиране хич не ми хареса.
Затова реших да си модифицирам рецептата по свой си начин и да се огранича само до направата на първата й част. За проба взех 1/2 кофичка кисело мляко, леко прецедено, загасих в него 1/2 ч.л. сода, щипка сол и едно пакетче захар за кафе (2 гр) и започнах да добавям царевично нишесте.  За да се получи гъста консистенция като на снимката и която да държи форма, "глътна" почти 200 грама. В тясна касерола с почти 2 пръста силно загрято олио пущах по 1 ч.л. от тази смес. Ами факт - пържат си се като бухти, бухват си добре. Но ... оказа се, че има проблем - като се наложи бухтата да се обръща, трябва да се прави много внимателно, че леко се разтича ... и започват да губят форма. На заглавната снимка най-долните три са от тях. Останалите не са увековечени със снимка. Е, да пържа бухти и да им бая да не се разтекат хич, ама хич не ми хареса, макар че се "сборих" с цялата смес. 
В интерес на истината станаха невероятно вкусни и хрупкави. За моя вкус бяха и малко непривични за бухти, защото ми липсваше яйцето. Хапнахме си ги с кеф - особено с мед или сладко си вървят идеално. Правих ги в събота и затова в неделния ден реших да направя втора вариация: 2 яйца, 250 грама кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, 1 пакетче захар,  се разбиват и се добавят равни количества царевично нишесте и пресято брашно - "глътна" ми по 5 с.л. Натроших и малко сирене - един резен, около 70-а грама. Разбърках без голямо престаряване и от там нататък всичко е ясно. Силно загрято олио в тясна касерола (все пак при тия цени на олиото трябва да сме икономични) и с голяма чаена лъжичка се пуща от тестото в мазнината. Е, направо се пполучиха "вълшебните" бухти, които сами си се обръщат в тигана. Вадят се и се слагат върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.
Ха на тая снимка са бухтите от втория вариант - лелей нямате си представа колко хрупкави се получиха. Сигурно от 40 години правя бухти, но такива не съм правил ... Уникални просто ... Имах идея да направя същото само с яйца, кисело мляко и нишесте, но това ще е за следващите почивни дни ....