петък, 29 април 2022 г.

Специален козунак по чешката рецепта на Чедото

 

За пръв път ще направя такава публикация в блога си и по този начин.
Ето и рецептата:

Рецептата е пробвана и резултатът е невероятен. Гарантирам за това.

вторник, 12 април 2022 г.

Шницели от пилешко месо


  Наскоро писах за едни икономични шницели и тези са някаква подобна вариация, но с пилешко месо от бутчетата. Най-изгодно е да се купят цели бутчета и да се обезкостят без голямо престараване - нека по тях си остане доста от месцето. Костите с кожата отиват за бульон, че и за супичка стават.
    Отделеното месо се нарязва на жулиенчета. В случая е около 350 грама.
    Три картофа (около 300 грама) се обелват и настъргват на едрото ренде и леко изцеждат.
    50-60 грама кашкавал или моцарела се настъргват по същия начин.   

Всичко това се омесва в подходяща купа заедно с едно яйце и един жълтък (белтъкът беше употребен за друго). Овкусява се със сол - 1 ч.л., 1/2 ч.л. черен пипер и му се резват на ситно 5-6 стръка магданоз. Сместа престоява в хладилника около 30-а минути.

Малко мазнина се загрява в тиган с незалепващо покритие и с намазнена лъжица се сипва от сместа като се оформят шницели с желана големина. 
Пържат се от двете страни до готовност - поне до прилично зачервяване.
Поднасят обилно поръсени с магданоз.
От това количество се получават 6-7 прилични шницела.
Бързо и лесно и важното много вкусно.
Правете смело!

понеделник, 4 април 2022 г.

За хубаво гъсто кисело мляко

Едно кратко предложение от мене. Много хора вече си правят кисело мляко в къщи. И доста често не им се получава или пък става редичко колкото и добра закваска да ползват.
Е, ще издам един малък мой трик:
Много често подваряваме прясното мляко до 37-40С и слагаме закваската - дали е готова или пък добро качествено кисело мляко с налични млечни бактерии в него.
Е, горе долу е така, но млякото, което купуваме на пазарЯ не е съвсем сигурно, че е чисто и го бива. По едни изследвания повече от 70% от това мляко е "заразено" с вредни бактерии или пък е "покръстено" - демек поразредено или кръстено с малко водичка и мас за масленост.
Затова като купя такова мляко от пазара, първо си го прецеждам през кухненска хартия и цедка. 
Вярно, отнема време, но не е чак толкова.
Сетне в тенджерата - до завиране, т.е. на температура над 75С, за да се пастьоризира. Като започне да надига каймака, намалям котлона и започвам да го разбърквам през цялото време.
Така го варя поне 20-а минути. Ще кажете какъв му ефекта на това - ами всичката излишна и евентуална добавена течност се изпарява.
След това го оставям да поизстине добре.
Най-добрата температура за заквасване е около 35-37С, т.е. телесна температура.
По бабешкия начин - топваш кутрето в млякото и ако устиска поне 7 сек., т.е. бавно броене до 7, значи е готово.
Само че много е по-лесно с термометъра.
На литър мляко предвиждам 2 с.л. закваска от добро качествено кисело мляко (ако е готова - според указанията). 
Разбърквам с малко мляко, сетне в тенджерата и разливам в буркани от компот. Затварят се с капачката и за да стоят на топло, ги пъхам в стари ръкавици от ония за фурната.
След 3-4 часа бурканите заминават в хладилника.
На другия ден имам готово кисело мляко, което можеш с нож да го режеш.
Понякога слагам и малко натрошено сирене или направо смачкано сирене (дори съм пробвал със синьо Рокфор) вътре в буркана и резултатът е потресающ...
Пробвайте и щ останете доволни.