понеделник, 4 април 2022 г.

За хубаво гъсто кисело мляко

Едно кратко предложение от мене. Много хора вече си правят кисело мляко в къщи. И доста често не им се получава или пък става редичко колкото и добра закваска да ползват.
Е, ще издам един малък мой трик:
Много често подваряваме прясното мляко до 37-40С и слагаме закваската - дали е готова или пък добро качествено кисело мляко с налични млечни бактерии в него.
Е, горе долу е така, но млякото, което купуваме на пазарЯ не е съвсем сигурно, че е чисто и го бива. По едни изследвания повече от 70% от това мляко е "заразено" с вредни бактерии или пък е "покръстено" - демек поразредено или кръстено с малко водичка и мас за масленост.
Затова като купя такова мляко от пазара, първо си го прецеждам през кухненска хартия и цедка. 
Вярно, отнема време, но не е чак толкова.
Сетне в тенджерата - до завиране, т.е. на температура над 75С, за да се пастьоризира. Като започне да надига каймака, намалям котлона и започвам да го разбърквам през цялото време.
Така го варя поне 20-а минути. Ще кажете какъв му ефекта на това - ами всичката излишна и евентуална добавена течност се изпарява.
След това го оставям да поизстине добре.
Най-добрата температура за заквасване е около 35-37С, т.е. телесна температура.
По бабешкия начин - топваш кутрето в млякото и ако устиска поне 7 сек., т.е. бавно броене до 7, значи е готово.
Само че много е по-лесно с термометъра.
На литър мляко предвиждам 2 с.л. закваска от добро качествено кисело мляко (ако е готова - според указанията). 
Разбърквам с малко мляко, сетне в тенджерата и разливам в буркани от компот. Затварят се с капачката и за да стоят на топло, ги пъхам в стари ръкавици от ония за фурната.
След 3-4 часа бурканите заминават в хладилника.
На другия ден имам готово кисело мляко, което можеш с нож да го режеш.
Понякога слагам и малко натрошено сирене или направо смачкано сирене (дори съм пробвал със синьо Рокфор) вътре в буркана и резултатът е потресающ...
Пробвайте и щ останете доволни.

неделя, 3 април 2022 г.

МАЙОНЕЗА с патешка (гъша) мас

 
Поредният успешен есперимент с една по-различна майонеза.
Всъщност това си е направо базовата рецепта за майонеза: 1 яйце, 1 ч.л. горчица, щипка сол и толкова черен пипер, 1-2 с.л. лимонов сок и поне 250 мл мазнина.
Различното е, че се ползват почти поравно олио и леко разтопена патешка (гъша) мас.
Става дзверски вкусна майонеза. А като престои и малко в хладилника придобива леко кремообразна консистенция.

Филе с хрупкави зеленчуци почти по азиатски

 

    Много се чудих как да го нарека това изключително вкусно и лесно ястие и така си остана - описателно.
    За сметка на заглавието ще бъда кратък:
За приготвянето са необходими примерно 2 червени и 1 зелена капии, 3-4 моркова, 2 малки тиквички, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, около 400 грама свинско филе. Опционно и един малък патладжан.
За овкусяване - сол и черен пипер. 
За азиатския вкус -соев сос, сусамово олио и сусам за наръсване.
Това количество е напълно достатъчно за 4 порции, че и малко повече.
Предварителната подготовка е измиване на всички зеленчуци и нарязването им на жулиени и съответно поставяне в отделни съдини. 
Лукът се нарязва на полумесеци.
Свинското контрафиле също се нарязва на тънки жулиени.
Вместо свинско може да се ползва пилешко или пуешко месо.
В уок тиган в малко мазнина се задушават лука и чесъна до пълно омекване и се прехвърлят в подходяща купа. 
В същата съдина в силно загрята мазнина последователно се запържват чушките, морковите и тиквичките. Не се пържат много, не се задушават, а съвсем за кратко колкото да се запазят хрупкави - макс. 2-3 мин. 
Последно е месото - също се запържва за кратко и при него се връщат всички зеленчуци.
Заливат се с 2-3 с.л. соев сос и 1 с.л. сусамено олио, разбъркват се за 2-3 минути и ястието е готово.
Прехвърлят се в подходяща тавичка и се поръсват със сусама.
(Поради липса на такъв в случая го няма).
Лесно, бързо и много вкусно.
Правете и импровизирайте смело.
НАЗДРАВЕ!