четвъртък, 14 януари 2021 г.

Панирани картофени кюфтета


    Това са едни много лесни за направия "панирани" картофени кюфтета, които стават много лесно, невероятно вкусни са и имат едно ценово предимство - направо са си без пари. Аха, и още едно предимство - просто направо си нямат рецепта и могат да се направят и от най-неизкушения в готвенето ерген ...
Започвам с едни съвсем ориентировъчни количества - примерно едно кило картофи и 2-3 моркова се обелват и сваряват в леко подсолена вода, която просто трябва да ги покрива. Излишно е да казвам при сваряването трябва да са нарязани на кубчета.  След сваряването се прецеждат и в подходяща купа се смачкват на пюре с оная джаджа за мачкане на картофи. Добавя се едно яйце и поне 400 грама извара (по-здравословна е от сиренето), овкусява се с сол на вкус, черен пипер, щипка млян розмарин и риган. В случая ползвам моята гурме сол и направо не иска добавка на каквото и да е друго.
С намазнени ръце се оформят кюфтета с желана големина - поне аз ги правя като нормални кюфтета по 100-а грама всяко.
Нареждат се в тавичка върху домакинска хартия - ще им "дръпне" малко от водата в тях.
Докато кюфтета "дърпат" в друга купа се разбива едно яйце с няколко супени лъжици брашно, идея бакпулвер, щипка сол и малко кисело мляко. Трябва да се получи много гъста каша, която просто да държи форма.
В това време фурната се загрява на 180С, тавичка се застила с хартия за печене и всяко едно кюфте буквално се омазва с тестяната смес и нарежда в тавичката. Ако остане от сместа, с лъжичка се спива по-малко върху всяко кюфте.
Пекат се до хубаво зачервяване и след като изстинат малко се сервират.
За гарнитура доматена салатка, допълнително млечно-чесново сосче и т.н.
При наличие на повечко възможности в тестото може да се настържат 100-а грама кашкавалче ...
Кюфтета стават страхотни - почти няма мазнини в тях.
В интерес на истината се получават поне 13-15 кюфтета на цена не повече от 4,50 лв.
Имам си една забележка - за следващия път ще задуша (сотирам) и една глава стар лук и ще го смеся с картофите и изварата.
Стават невероятно вкусни (не казвам Дзверски, защото нЕма месО вътре, ама нейсе - който иска може да замени изварата с кайма и ще станат кюфтета трИпач).
Пробвайте и няма да съжалите!
За моя изненада се оказаха, че могат да бъдат и много добро мезе към по-леко питие ... 
И затова НАЗДРАВЕ!

вторник, 12 януари 2021 г.

ГЮВЕЧ с пушени кокали и зеленчуци


    Това ми е поредното невероятно вкусно - по дзверски, и при това от бюджетно по-бюджетно. В тези трудни финансови времена (да не обяснявам за какво става дума, всеки си знае ...)1 взех да търся възможно най-евтините варианти, да се сгитви нещо нещо много вкусно и при това с най-малко разходи ...    
На нашия пазар има един месарски магазин (няма да им правя реклама с името), но в него продават пушени кости от гръбнака по 1,99 лв за кило (според ЗетЯ - в София са по 6,00 лв), имат и свински крачета по 1,99 лв, кости за готвене - по 1,80 лв и т.н.. Та миналия ден купих 2 кила от тези кости за 4, 00 лв.
Един кокъл "обрах" и изкарах една огромна чиния с невероятно вкусно пушено месо от кокалите и го комбинарах за мезе заедно с моята хасковска наденица, за която вече съм писал в блога.
Отделих от останалата част половината за готвене с грах, а това реших да го направя по най-лесния и здравословен начин на гювеч...
Значи "гювеч" е самата съдина и ястието, сгитвено в нея е "гювеч" ...
Та необходими продукти за поне 6 порции: 1 кило пушени кокали, 4-5 картофа, 2-3 глави лук, 1/2 стрък праз, 2 капии - червена и зелена, 3-4 моркова, 2-3 скилидки чесън, 2 големи обелени домата, 1 голям патладжан, 2 тиквички... носи и някоя друга гъбка, но "предпенсионно" - нямаше ... 1/2 ч.ч. червено вино, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, джожен, риган - на вкус ... 50-100 грама сланина, нарязана на ситно. Впрочем носи и други зеленчуци ...
На дъното в големия гювеч се слагат пушените кокали ... В голяма тава се нарязват всички останали зеленчуци на кубчета... Осоляват се на вкус, опиперяват се, личва се виното, добавят се подправките - риган, джоджен ... Всичко заедно с лъжичката брашно  се омесва на ръка и се пълни в гювеча. Най-отгоре се нареждат ситно нарязаните късчета сланина и се добавя 1-2 с.л. гъша мас (може обикновена мас или олио).
Гювечът се "затваря" с парче хартия за печене или алуминиево фолио и с капака му и заминава във фурната на 180С поне за 4 часа.
Колкото и да е "захлупен" гювеча, колкото и да е затворена фурната, от нас се иска само някакво адско търпение да понесем невероятния аромат от там към дори и не дотам нечуствителните ни нослета ...
Няма да правя сметка колко излиза този гювеч - 2 лв за кокали  и около 4 лв за всичко останало ... Порциите са около 8. Така че имаме невероятен гювеч за почти без пари и дори при гости можем да се "отсрамим".
Пробвайте и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ! 

неделя, 10 януари 2021 г.

ГЮВЕЧ С ПУЕШКО МЕСО - икономично и дзверски вкусно

 


    Хич, ама хич не ми се иска да се сещам, че съм една стара пенсия ... Сещам за това, когато реша да прескоча една локвичка и сетне ме болят кокълЕто поне една седмица ... Както и преди да настъпи заветната 7-ма дата - денят, в който си получаваме "рентата" от Държавата .....
    Ама да не се отплесвам, че ще стане мазало ... Днес ми е ред да споделя една рецепта или идея за рецепта, която е нопълно бУджетна и и в рамките на нЕколко левчета могат да се направят чудеса ... особено преди "опаричването".
    За изпълнението на тази вкуснотия са необходими 2 пуешки бутчета (около 0,6-0,7 кг -при нас замразени са 3 лв за 1 кило); 1 глава лук - не я броя ценово и 1-2 скилидки чесън (и те не влизат в класацията), 1 ч.ч. ориз - около 0,70 лв и един пакет замразен зеленчуков гючеч - 0,95 лв. Оливието и труда не ги броя, но до тук - 3,75 лв и с останалите салтанати - около 4,00 лв поне за шест порции ... , което ще да рече по около 0,60 -0,70 лв на ястие ... 
Пуешките бутчета се сваряват в около 1,5 л вода с добавка на щипка сол, няколко зрънца черен пипер, 2-3 бахарчета и едно карамфилче. След като изстинат се обезкостяват, а бульонът се прецежда.
В голям тиган (понякога ползвам направо в тавата) в 2-3 с.л. олио се задушават лука и чесъна, след като поомекнат се добавя предварително измития и накиснат за кратко време във вода ориз. 
Когато оризът "постъкленее" (стане прозрачен), се сизсипва целият пакет замразени зеленчуци за гювеч, разбърква се и се наливат 3 ч.ч. от прецедения бульон. Той е топъл и няма опасност да спре процеса на готвенето. Следва и пуешкото месо.
Бульонът е леко солен и затова се слага съвсем малко сол и черен пипер на вкус.
След като си покъкри 10-а минути се слагат по 1-2 ч.л. риган и джоджен и тавата заминава във фурната.
Печенето във фурната - около 40-а минути на 180С. Е и поне един два пъти се разбърква, за де се разпределят всички продукти поравно из тавата.
Може да се сервира с добавка на кисело мляко.
Изпълнението е много бързо, а самото ястие  е много икономично и напълно бюджетно.
В действителност, прилича на небезивестния славянски гювеч, но само прилича ...
Смело мога да препоръчам на всички ползването на замразени зеленчуци за готвене - имат огромно ценово предимство пред пресните; не се губи време за почистване, сваряване и т.н. В същото време, могат да се ползват без да се налага предварително размразяване.
Преди години имах известни  предубеждения към дълбоко замразените зеленчуци, но с времето се убедих, че за бързото и вкусно домашно готвене са много подходящи ...
    Пробвайте ястието и няма да съжалите.
    С това ястие си върви и хубаво бяло вино и затова НАЗДРАВЕ!