петък, 1 май 2020 г.

Бейби октоподи на фурна


  Станах дето викат хората на 100 години и все откривам нещо ново. Не става дума за октопода, но се оказа, че това мекотело има толкова много видове и подвидове, че чак съм изненадан: от огромни чудовища по няколко метра, през по-малки, още по-малки - като тези, които обикновено консумираме, та до едни такива емептен мънинки- бейбита по няколко сантиметра.
Но точно като на тези - горе долу по 200 грама, не бях попадал. Бяха в местния рибарски магазин по 16 лв килото и си взех няколко колкото за проба. Попитах продавачката знае ли как се приготвят? Ами за пръв път им ги докарвали и не ги била пробвала, но била чувала, че ги пекат на скара в Гърция.
Запитах в една от големит групи във ФБ - и там па съвсем ударих на камень и то голям. Няколко идеи, но кат за голЕмо мекотело и съвети за варене с тапа и с часове. А, този номер не минава ...
Минах профилактично през Гугъл - 1 млн отговори, снимки, но точно на такива ти ми не попаднах и след чашка две за размисъл, се подхванах.
Значи, туй ми, мЪкър и мънинко, прилича на на големото, защото некога може и да порастне - значи има очи, клюнче и стамашен тракт. 
Щом е така, ще го караме като с голЕмо мекотело:
Откъм пипалцата се намира де му човчицата и оченцата и с острия нож се изрязват. Сетне се хваща по дължина и с ножа се разпорва - всички вътрешности се показват и изрязват.
Следва яко миене да се почисти, че останат ли от чернилките, ще да горчи та нема траене и едене.
След измиването и почистването, се слагат в подходяща купа, посоляват се и обилно поливат с лимонов сок. Да не се забравя и идеята църно пиперче. Сетне и малко зейтинче.
Това е напълно достатъчно. Нека да си починат и отдъхнат от нашето внимание поне за 30-а минути.
В това време може да си приготвим салатата - как се прави е излишно да се обясняваме и да не забравим бутилката водка да влезне в камерата за охлаждане на страстите.
В нашия случай, фурната се загрява на 240 С.
Октоподчетата са си починали малко и затова заминават в една купа и заливат с вряла вода от каната. 5-6 минути "плуване" им стигат и отново в маринатата.
Сетне в тавата на фурната върху подложка за печене - за 15-20 минути.
Горките направо се сгърчват и стават една шепичка от зачервени пипалца.
Вадят се, забиват се с една вилица и се нарязват на ситно.
В това време в тенджерка се слага остатъка от марината дето са стояли, 1/2 ч.л. горчица, 1 ч.л. чили, още лимонов сок - от другата 1/2 лимон, малко черен пипер и се пущат в тази марината.
Нека си починат там 20-а минути. Пробват се и ако Ви се сторят жилави, малко бяло вино и нека възврат за 10-а минути и са готови за сервиране.
Дзверска вкуснотия се получава. А поднесени върху картофено пюре и ръснати с малко копърче са невероятно дзерско мезе.
НАЗДРАВЕ!

Маринован свински език


 Езикът, било свински или телешки, освен, че е много вкусен, е и много полезен.
 Малко хора знаят, че в него има  съдържание на мед, кобалт, натрий, калций, цинк, манган, желязо, калий, магнезий, фосфор, пантотенова киселина, както и витамини В1, В2, В6, РР.  При това е нискокалоричен и затова минава за диетичен. 100 грама от него съдържат доста певече от дневната ни доза витамин В.
 В същото време доста хора се страхуват да го приготвят, защото не добре приготвен е доста жилав. 
  В действителност тайната на вкусния език е в начина на варене.
  Първото действие е езикът да бъде измит много добре.
  Второто слага се в подходяща тенджера (ползвам мултикукър и в него ми е много лесно) и в студена вода и вари около 30-а минути. Обикновено след тези 30 минути изхвърлям водата от варенето, измивам езика и обратно в тенджерата, но вече с вряла вода. Тогава се слагат и подправките - дафинов лист, 4-5 зърна бахар и 10-а черен пипер, 1-2 карамфилчета и 1 звездовидно анасонче. След около 40 минути го проверявам на готовност - като боцнеш с ножа да влиза с лекота в него. Чак тогава слагам солта и го оставям да си постои така в тенджерата.
 После е ясно - в студена вода и обелване.

 Та най сетне стигнахме до същината: езикът, вече добре се нарязва напречно на филийки (предпочитам да са по-тънки).
  В купа се смесват 3 с.л. соев сос, 3 с.л. зехтин, 1 с.л.  мед, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. чили сос (или лютив пипер на люспи - който предпочита лютивото) и се изцежда сокът на 1/2 лимон. Може и да се добави ситно нарязан пресен копър (но в случая нямах). 
  Тази марината е горе долу за два езика.
  Резенчетата език се потапят в тази смес, прехвърлят в подходяща съдинка и заливат с остатъка от маринатата и заминават в хладилника поне за една нощ.
  Колкото повече престоят така, толкова по-вкусно става. Понеже ползвам кутийка с капак, когато се сетя ги разтръсквам или им сменям местата.

  При самото сервиране поръсвам с още лимонов сок и късчета от лимона.

 Невероятно мезе от маринован свински език. Впрочем може да се направи и с телешки, разбира се.

  Остава ми да кажа, че е това е един много вкусен и различен свински език и да на забравя задължителното НАДРАВЕ!

четвъртък, 30 април 2020 г.

Арабска питка балон за дюнер или сандвич


   Има много плоски питки, които стават за сандвичи, но има и едни арабски (или турски), които се надуват като балон и са много удобни за пълнене.
 Пробвал съм няколко варианта и ще дам този, при който имах последователно най-добри опити:
Необходимите продукти са минимални:
1 ч.ч. вода, 1 ч.л. захар и толкова сол, 1 ч.л. с връх суха мая, 2 с.л. олио и 2 ч.ч. брашно (малко зависи, но горе толкова или малко повече).
Изпълнението е много лесно.
В купа се смесват водата със захарта, солта, маята. Брашното се сипма на части и се бърка с лъжица и като започне да се сгъстява се доомесва на ръка като постепенно се добавя и олиото. Трябва да се получи средно твърдо тесто. 
Оставя се да си почине малко. накъсват се топки от него с големина на мандаринка (топче за тенис на маса). Върху набрашнена повърхност се разточват на кръг с дебелина 3-4 мм.
Малък трик, тъй като не съм най-сръчен и не ми се получава хубав кръг, върху листото слагам една чиния с диам. 15-18 см и изрязвам идеален кръг.
Загрява се тиган с дебело дъно и тефлоново покритие и се пекат върху него без мазнина. Обикновено при печенето от едната страна първоначално започва да се надува и сетне при обръщането се донадуват.
Специално за тях ползвам грил тиган и стават на хубави черти.
По време на печенето се издуват като балон и затова се наричат така.
След изваждане в чиния не се мажат с масло, просто се нареждат една върху друга. Бързо спадат, но това не е кусур.
Лесно се цепват от единия край и се отварят - стават като голям джоб (на снимката се вижда), в който може да се напълни всичко за един сандвич. Дори съм ги пълнил с руска салата, но може и със ситно нарязано месо, зеленчуци и някакъв сос.

До тук с този ми вариант:
Следва няколко допълнения като бонус:

  • Изпълнението вместо само с вода може да се направи със смес от вода и прясно мляко поравно.

  • Вместо да се пекат върху тиган, печенето може да става във фурна - предварително загрята на 230 С. Има и вариант при слагането в тавата да бъдат намазани с яйци и поръсени със сусам например. В тавата на фурната се хващат по 4 броя. При печенето се издуват добре. Сетне като спаднат след ваденето се завиват в кърпа.
  •  Има и още един вариант : след разточването, но на по-малък кръг, могат да се изпържат в касерола с много олио. Признавам си, този вариант не ми харесва.
А и за финал, искам да знаете, че често се случва "надуването на балона" да не се случи - средно една от пет броя се "заинатява" - понадува се тук таме, но не изцяло.