сряда, 5 февруари 2020 г.

Пикантна майонеза


Майонеза- какво толкова?! Изписал съм цяла страница с различни майонези, правя я толкова често и в най-различни варианти, че даже и не се замислям. Но тази стана доста по-различна и ми ще да я споделя, защото наистина е невероятно вкусна с леко пикантен оттенък.
В купата на пасатора се слагат:
едно яйце, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. горчица, 2 ч.л. чили сос, 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, 250 мл олио и 1 с.л. лимонов сок.
И още една "странна" добавка - 1 с.л. настъргано италианско сирене - гран бираджи (ако го изписвам правилно).
От там нататък всичко е ясно: пасатора на дъното с бавно изтегляне нагоре и за 30-а секунди майонезата е готова.

Стана невероятна вкуснотия - направо да си я мажеш на филията.

А колко пикантна ще стане зависи от количеството чили сос - може и повечко, може и по-малко. Просто един път като се опита, човек може да си я нагласи по собствения вкус.

Ами толкова, правете и не забравяйте, че майонезата може да бъде много разнообразна.

неделя, 2 февруари 2020 г.

Мезелък от свински гърди на пара


 Започвам да пиша тази публикация още докато мезето е на дъската и съм си турнал питието и дари не съм му измислил име. Надявам се, че докато я напиша, все нещо ще ми хрумне.
 Днес е неделя и при това Петльовден, и при това огледална дата - 02 02 20 20. Голям праз, ама си го възприемаме като по-специален ден, та и затова - опит за по-специално меню в къщи- ей по така. 
 Ще се огранича до първото нещо - специална крем супа от лапад с моркови и други нещица, защото тя има отношение към този мезелък.
  И до второто- от вчера съм овкусил едни свински гърдички със сол, църно пиперче, кимионче и оставил нарязани на дълги ивици в хладилника с идеята тази вечер да бъдат пекнати на скарата.
 Това в общи линии е предисторията, а към нея една добавка - заради вчерашния Трифон забравих да извадя лапада от фризера. Все едни случайности по никакво време...
Не гледате снимката, тя е възстановка след направата на всичко.
Като се присетих, че лападът се седи замразен и няма как да си направим крем супата с него, го извадих от фризера, бухнах в купата на мултито, капнах му малко водичка и 2 с.л. масло и ха ха да включа уредчето като ме осени Свише идеята да турна отгоре оная джаджа за варене на пара. А върху нея разположих свинските гърдички.
Програмката е 30 мин. варене. Напълно достатъчно време лападът да се разтопи и да е готов за направия на супата. Месото си беше поизкарало белтъчините и започнало да омеква.
Поизгледох го като голям камък, махнах джаджата и си подгових всичко за направията на супата. И отгоре отново онази джаджа. Докато супата се вари, програмката е 40 мин., месото си остана да се оварява на парата.
Не се стърпях и някъде около 20-тата минута реших да си видя мръФката, стори ми се готова и махнах съдината от кукъра и се оставих супата да си се вари.
Преди 30-а минути го извадих, оставих да поизстине, резнах и опитах. Е и веднага си налях питието - такова мезе от свински гърди на пара не бях до сега - крехко и топящо се. 
Па и най-важното - докато си правиш супата, си правиш и невероятно мезе от свински гърди.
И да знаете това не е рецепта, а просто начин за направия на една невероятна вкуснотия.

N.B.Само една бележка - трябва да се наглежда от време на време, за да не се "изпусне", защото ще стана твърдо, а не сочно и на другия ден няма да може да се яде. Идеален е вариантът с ползване на термометър за печене - стига 68С макс 70С и веднага се вади. Длъжен съм да предупредя, защото разлика от няколко градуса в повече ще го направи просто преварено месо, а не крехък и сочен деликатес.
Заглавието ей сега ми хрумна и приемам идеи.
НАЗДРАВЕ!

събота, 1 февруари 2020 г.

Телешки суджук "Ятаган"



  Този суджук "Ятаган" се появи като резултат на един експеримент с доста налучкване на подправките. 
  В интерес на истината едвам дочаках да стане. Вече е опитан и оценен с 9,9 от 10 възможни.
Всичко се започна, че от една турска месарница купувах телешко и овче месо и видях едни такива хубави суджуци. Доста ги разпитвах какво има вътре и как са направени. Отговориха ми, че това е ориенталски суджук само от телешко и че само Майсторът знае какво има вътре, а те знаят, че има чесън, червен пипер, лютив пипер и още много други ...
В Турция съм го виждал в продажба и съм купувал. В доста заведения го сервират леко запържен с много гарнитури или го слагат в разни ястия. 
Купих, пробвах и много ми хареса.
Реших да направя такъв или поне нещо подобно, та нали току що бях купил и достатъчно хубаво телешко за експеримента.
Вездесъщият Гугльо не ми даде каквато и да е информация нито за ориенталски, нито за турски суджук. Горе долу на вкус се ориентирах какво има. А от магазина с турски стоки на пазара купих т.нар. Седем подправки - лютив пипер, сладък червен пипер,кимион, мента (нане), чимен, сумак и черен пипер.
Та да си дойдем на думата:
Телешкото месо се нарязва на подходящи за месомелачката парчета като се почиства от ципи и др.п.
Месото се смила заедно с 5 скилидки чесън (на кило месо).
В получената кайма на кило се слагат 20 гр обикновена сол и около 30 грама от  седемте подправки. От тук насетне се започва надграждане на подправките: още 5 грама прясно смлян черен пипер, 5 грама захар, по 3 грама сумак и кимион, 5 грама чубрица, 25 грама сладък червен пипер (от тях 5 грама пушен) и за последно още 15 грама лютив червен пипер.
Следва хубаво омесване и оставяне на хладно да си почине за 24 часа.
За пълненето се оказа, че нямам телешки черва, а само телешки чоз, който е по-широк. Но това не е проблем.
Чозът се слага в купа с марна вода (демек с телесна температура). Половин лимон се изцежда в купата и се пуща и самият лимон вътре.
Колкото повече престои, толкова по-добре. Поне 2 часа. Лимонът убива всякакви миризми, а червата придобиват лек цитрусов аромат.
За пълненето на малки количества ползвам пистолет за силикон - страшно удобна и полезна джаджа.
Този път реших, че ще напълня всичкото количество в едно черво и се получи едно голямо лепезе точно 75 см с тегло 1,300 кг.
Естествено, оглежда се дали има някъде въздух и червото се надупчва с игла без голямо престараване.
Та както си беше такова дълго го закачих от двата края на простора да си се суши така.
Времето се оказа благосклонно - хладно и с лек ветрец и на остъклената тераса много добре му пасна.
За 14 дни си изсъхна идеално и остана точно 60 % от първоначалното си тегло.
Може би можеше да повиси още ден два, но нямах търпение да го пробвам и вчера биде нападнато.
Трудно ми е да обясня колко ароматно и вкусно се получи.
Направо режеш, рИвеш и викаш НАЗДРАВЕ!
Единствената забележка - малко по-силен аромат на чесън и една идея по-лютиво отколкото се възприема в къщи. Макар че за мене, лютивичкото дори ми се вижда, че можеше да е малко повечко.
Значи 5-те скилидки чесън (бяха големи) на кило идват в повечко - може би 4 щеше да е по-добре.
Вижда се - не без основание го нарекох "суджук ятаган" и то на снимката е "съкратен" вече с 20-а сантима за пробата.
Па и ако го бях пресовал на няколко пъти по време на сушенето, щеше да си стане направо истинска сабя.
Наистина голяма вкуснотия.
Не съм и предполагал, че с толкова много подправки ще стане такава дзверска вкуснотия.
Обикновено 5 грама черен пипер и 3 грама кимион, а тука са почти 100-а.
Мислех, че това няма да може да се яде..., а то просто стана Уникално.
Този път го правих с обикновена сол - в името на експеримента. Реших, че толкова много подправки, ще играят някаква по-значима роля и така се оказа.
Впрочем, това не е онзи "ориенталски суджук". За него получих от ФБ приятелка цели две рецепти като по едната вече съм направил пробната партида.
Какво друго да кажа, освен едно НАЗДРАВЕ!
То днес си е и Трифон Зарезан, та ЧЕСТИТ ПРАЗНИК и  още веднъж НАЗДРАВЕ!