неделя, 8 декември 2019 г.

"Мусака" с ориз и коприва (лапад, спанак...)

 
  Предложението ми този път е за една невероятна "мусака". Иначе трябва да го нарека запеканка, но това със запечената заливка отгоре за мен си е мусака. И няма да влизам в спорове какво е мусака и какво не е.
 Така стана, че преди една седмица точно се обзаведох с цяла торба млада коприва и толкова лапад - да не повярваш, че на 1-ви декември можеш да си ги набереш от поляната. Беше точно преди да падне първият сняг.
 Хапваше ми се нещо по-различно и затова заложих на "мусака".
Необходимите продукти са коприва - колкото повече, толкова повече - по Мечо Пух; 1 ч.ч. ориз; 1 глава лук; 3-4 скилидки чесън; 1 морков и 1 домат; поне 300 грама тлъсто свинско месо.
За подправянето - сол, черен пипер, джоджен.
За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно без връх, 1 ч.л. сода, сол и черен пипер. Както и малко твърдо сирене за настъргване.
Изпълнението е простичко: Тлъстичкото свинско се нарязва на кубчета и запържва в идея мазнина (1-2 с.л.). Вади се от съдината и в същата мазнина последователно се запържват ситно нарязаният чесън, лук и морков. След това се добавя оризът и като остъкленее се слагат 3 ч.ч. бульон (замразен във фризера винаги), но при липса - топла вода. Само че преди него - нарязаният домат и сетне подправките. Добавя се месото и се оставя да къкри поне 20-а минути - до набухване на ориза.
В това време, докато оризът се вари с месото, в купа се разбиват киселото мляко, содата и брашното, добавят се щипка сол  и черен пипер и се настъргва твърдото сирене.
Вау, отнесох се и забравих за копривата.
Докато правим предишните манипулации, я слагаме в голяма купа и я измиваме много добре.
В бързоварната кана загряваме около литър вода и попарваме копривата. След като поизстине малко, се нарязва на ситно и добавя при ориза - леко да се пръжне и тогава - нарязаните домати. 
Всичко се прехвърля в тавичка и заминава в предварително загрятата фурна на 200С за около 30-а мин.
Тавичката се вади, съдържанието се разбърква и след това се полива със заливката.
Пече се до хубаво зачервяване отгоре.
Невероятна вкуснотия.
Копривата може да се замени с лапад или със спанак.

Прави се много лесно и става невероятно вкусно.

Лесно и вкусно ястие.

Правете и НАЗДРАВЕ!!

събота, 7 декември 2019 г.

Домашен пастет с пушена сланина и бекон


  Правил съм доста различни видове пастети, но точно този се оказа направо върховен - дзверски вкусен. При това се прави невероятно лесно и направията му не изисква някакви особени усилия.

 Необходими са: поне 500 грама черен свински дроб, по около 150 грама пушена сланина и варено-пушен бекон, 1 голям морков, 1 малко глава лук и 3-4 скилидки чесън. Също така 3-4 с.л. гъша мас и/или масло. За овкусяването: 1 ч.л. сол, по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1 дафинов лист, поне 60-70 мл коняк или бърбън.
Изпълнението е направо елементарно и много бързо:
Дробът се почиства и нарязва на късчета (прим. 2х3 см), може за кратко да се изкисне в хладка вода.
Зеленчуците се обелват и нарязват произволно. Сланината и бекона се нарязват на дребни кубчета.
В подходяща дълбока съдина се загрява гъшата мас (или маслото) и в нея се пущат първо парчетата сланина. Като започнат да променят цвета си, се слагат парченцата чесън, лук и малко след това морковите. 
Пържат се до леко омекване на морковите и след това на части се пущат парчетата дроб като преди това се подсушават. Запържването продължава докато дробът промени цвета си и започне леко да покафенява. Следва беконът. Слагат се и подправките и буквално след няколко минути се личва вътре алкохолът. Когато отново остане на мазнина, значи изделието е почти готово.
Маха се листчето дафинов лист и направо в същата съдина всичко се пасира с пасатора. Ако съдината не е подходяща, това се прави в купата на пасатора на части.
След пасирането, пастетът се пробва на вкус и при необходимост може да се добави сол или подправки.
Загрява се отново и се пълни в буркани, както е топъл.
Не е необходимо да се залива отгоре с масло.
Става невероятна вкуснотия - ароматен с леко опушен вкус.
След изстиването е направо невероятен- за закуска върху препечена филийка, или на хапки - като мезе към питието.
Като се махне времето за изкисване на дроба, цялата олелия ми отне около 30-а минути.
Бързо, лесно и вкусно.
Правете смело като може да импровизирате свободно.

Пържен дроб в яйце


Това в никакъв случай не е рецепта, а е един малък трик, за да стане пърженият дроб крехък и вкусен.
Количества няма.
Дробът (свински или телешки) се нарязва на парчета за пържене, почиства от ципи и вени.
Изкисва се в две-три води с малко оцет. Подсушава се.
Едно или две яйца (в зависимост от количеството) се разбиват, слага се малко черен пипер (и лют червен пипер - обичам пикантен дроб) и вътре се слагат парчетата дроб. Нека престоят така около 30-а минути.
Ако се пържи пилешки дроб, в яйцето може да се разбие лъжичка царевично нишесте и става като паниран и много по-вкусен.
Сетне дробът се пържи на партиди в загрята мазнина - до леко зачервяване.
Действително става много крехък и вкусен.
Просто и лесно с много добър резултат.