вторник, 6 август 2019 г.

Пикантна млечна салата


 Като се каже "млечна салата", първата ни асоциация е със салата "Снежанка" - едно разкошно мезе за добре изстуденото питие. 
 Е те тази млечна салата е нещо като вариация по темата - прави се лесно, а е невероятно вкусна в пъти повече от обикновената Снежанка.
 Давам съвсем примерно количество: добре изцеденото кисело мляко на две кофички, две полуобелени средни краставички - нарязани на много ситно, 10-15 ситно нарязани чери доматчета и отцедени от течността; 100-а грама натрошено сирене; 1 (че  малко повече) ч.л. чили на люспи; копър, черен пипер и сол - на вкус.
 Всичко се омесва добре и оставя в хладилника да престои поне час.
 Невероятно мезе, с което мога да кажа само НАЗДРАВЕ!

понеделник, 5 август 2019 г.

Прясно зеле с наденица в мултикукъра


 Рядко пиша за готвенето в мултикукъра, защото го възприемам като уред за сваряване на супа, на някаква яхния, картофи и т.н. и за него не се налагат някакви специални рецепти и умения за готвене.
 Само че специално за това прясно зеле възнамерявам да споделя, защото става за уникално бързо време и по възможно най-лесния начин.
 За направата на това лятно вкусно ястие са ни необходими една глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 средна зелка (около 1,5 кг), 3-4 с.л. мазнина, 1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер.
 Лукът е чесънът се почистват, а на зелката се махат външните листа, ако се налага.
 Мултито се включва на програма яхния и в него се слага мазнината.
Докато мазнината загрява, се нарязват чесъна и лука на ситно и пущат във вече загрятата мазнина.
Докато те се задушават набързо се нарязва зелката на едри парчета. При лука се добавя нарязаната на парчета по 7-8 см сурова наденица и почти веднага червения пипер.
Всичкото зеле се изсипва с в купата, следва малко сол и черния пипер.
Могат да се добавят и други неща - например щипка ким, която му придава малко немски вкус и т.н.
Кукърът се затваря с капака и след свършване на програмата, която на Делимано 50:1 е цели 25 минути, ястието е готово.
Наистина лесно и бързо. Подготовката е буквално 5-6 минути и това е.
Никаква философия - лесно, бързо и вкусно.

неделя, 4 август 2019 г.

Месни "пликчета" на скара


 И днес не ми е ден за рецепти, а по-скоро за идеи как да си разнообразим ежедневните ястия. Особено важи за тривиалната скара. Какво толкова - хвъргаш каймата на скарата и имаш кюфтаци.
 Е, кюфтаци - ами такива бол и това означава, че нямаш желание да ги разнообразиш по един незабравим начин.
 Та хайде за мляното месо за скара - писал съм много, но в никакъв случай готова кайма, а смляно месо: подправки, 10 % лед и яко месене. 24 часа престой в хладилника и сме готови за печене.
В хладилника се мъдреше от няколко дни една италианска мортадела - 8 резена - 100 грама. И си я преслаждаме. Да, ама като си я преслаждаш и си се къта, започва да остарява и да ти се струва, че "лепне".
Ужас! - За 100 грама си дал пари кат за 500 грама кайма и да си мислиш, че ще трябва да я изпържиш с яйца, започва да ти вижда цяло кощунство.
И почват да ти се появат дяволски идеи.
Парчето го разстилаш внимателно, бухваш му по средата поне 70 грама овкусена кайма, резенче люта чушка и резнато като за куче парче пушена гауда.
До тука с паласпурщината, загъването на пликчето трябва да се извърши старателно - като плик за писмо: каймата около гаудата, да не я "изтърве" и мортаделата точно като плик за писмо (леле какво ли беше това?).
Предвиждат се по две такива за ядяща душа ... Не броя ония гладните...
Върху скарата се слага т.нар. BBQ подложка и докато загрява се нарязват няколко черита на половинки, чушлетата се измиват и започва големия кеф - потенето пред скарата в тез ми ти нечовешки жеги.
Пликчета се слагат с шева отдолу първоначално, за да стегнат и сетне се иска само да ги завърташ да си получат хубавото оребряване. Па ако ги пръхвърлиш върху мястото, където се пекат лютивините, бъдъте сигурни, че ще станат и леко пикантни ...
В никакъв случай не трябва да се пропуща момента, че при това печене могат върху скарата да се турнат и резенчета тиквички, червен лук - искат малко сол и зейтинец... ама това са подробности.
Върху подложката може да се пекне и резен сирене или кашкавалец ... Абе дУша е, каквото ти дойде на ум... Важното е чинията да напълни с уханни зеленчуци и мръФчоци...
Тука е първото "пликче" - дето от срамотия не му турих каквото и да е.
И за наказание ми го дадоха Я да си Ям...
Дручко си е с пушаната гауда и лютивинката ...
Така... 
Ето една проста идея да се направи нещо Дзврески вкусно.
О, не ме критикувайте- знам, че ако имах резени бекон, можех да ги кръстосам - да турна каймата и да ги завия на бохчички и върху скарата.
Ама пушеният бекон в това време не е за пенсионери ... дет били Земали едни пари, без да работят ...
Правете смело, да Ви е сладко и като знаете, че това мезе си иска хубавото питие ми остава да кажа само едно - правете смело (няма рецепта - всичко е по свой вкус) и НАЗДРАВЕ!