събота, 12 януари 2019 г.

Минипонички и минигевречета за закуска


 Съботната сутрин е за хубава закуска. Предпочитам тестени - бухти, палачинки, катми и др.п.
 Този път заложих на варианта за мини закусчици - да не се мъчим, а направо на една хапка. И от едно и също тесто реших да направя поне два варианта - нещо като минипонички с плънка от мармалад и нещо като минигевречета.

 За тестото:  
една яйце, една ч.ч. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода в него, почти 2 ч.ч. брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер; по 1/2 ч.л. сол и захар.

 Изпълнението:
В купа се чуква яйцето, слага се киселото мляко със содата и капка лимонов сок, разбърква се с лъжица. Слага се и 1 ч.ч. брашно с бакпулвера, солта и захарта и се разбърква. Останалото брашно се добавя на части докато се получи меко тесто. Не е необходимо да се меси.
Оставя се да си "почине" 10- а минути.
От парче твърд мармалад (в случая домашен) се нарязват ситни парчета.
С намазнени ръце от тестото се откъсват топчета по-малки и орех, оформят се като плоска питка, слага се парчето мармалад и старателно се "затваря". Най-отгоре на снимката, леко продълговатите, са готовите с плънката, а кръглите - чакат да се напълнят.
Пак с намазнени ръце от топчетата се прави нещо като малка питка - пробиват се с пръст и леко се разтягат. Така се оформят като малки гевречета. Или се прави фитилче, двата края на което се слепват.
Предпочитам да си направя предварително цялата порция от минипонички и гевречета, и да си стоят върху дъската. Тя леко е омазнена, а самите понички са намазнени при оформянето.
По-добре да се направят предварително, че сетне се пържат много бързо и няма да има време за оформянето.
Пържат се в тясна касерола с поне 3 пръста силно загрято олио. Някои сами сисе обръщат вътре в олиото. Щом леко се зачервят, се обръщат от другата страна и след това се вадят в съдина с капак.
Не поемат мазнина и не е необходимо да се ползва домакинска хартия.
От това количество тесто се получават доста бройки, които са достатъчни за закуска на четирима.
Ето ги красавците.
Преди се поднесат могат да се наръсят с пудра захар.

И още нещо полезно: 
След като се направят минипоничките, примерно от половината тесто, в останалото може да се сложи натрошено сирене и тогава да се оформят гевречетата.
Ще станат направо две различни закуски.
Стават бързо и лесно. На мен ми отне повече време да опиша всичко отколкото да забъркам тесто и да ги изпържа.

Маслен крем за торти - стари рецепти




Кратки и ясни. Лесни за изпълнение.

Какво ли няма в една стара къща?! Подхванах да правя нещо като домашни кренвирши и се оказа, че няма как да напълня овчите черва. Само шприц - но модерният се оказа, че не върши работа. Та се разрових из шкафове и гардероби ... и открих :) 
Чисто нов шприц в кутията си. 
Цяла антика. 
Само вижте какво пише: Министерство на народната просвета, Стопански комбинат "Учтехпром", Завод "М.В.Ломоносов" - Плевен. Цена - 6.00 лв щампована върху него. Със сигурност от преди 1989 год. 

В кутията - подробно указание за работа и най-популярните рецепти за крем (страшно полезни).
Свърши си страхотно работата - щом успях да шприцовам кайма през него. 





И си зададох въпроса: А какво ли е станало с този завод в Плевен? Дали някой от там го помни и знае?

петък, 11 януари 2019 г.

Пълнени "палачинки" - съботнички


 Не знам как се получава, но като влезна във ФБ, все ми излизат на първо място някакви бързи и лесни, при това мързеливи, банички. Юрвам се по линка и изпадам в лек потрес - смесете талкова брашно, толкова кисело мляко със сода, едни яйца и сирене; разбъркайте и печете сместа на тигана до готовност. Алоууу, кой Ви е казал, че това са банички на тиган ... Но последната от един измислен сайт, споделена над 100 пъти, направо ми прилоша. Кат( си представих тоз ми ти буламач да го пека и кат си се увлекох в лошите фантазии, щях да получа сърдечен удар.
 Па и денят бе почивен и реших да направя анти-баница на предложеното в тоз ми ти сайт. Демек ползвах идеята и направих свой вариант.
 Е те такава вкуснотия не очаквах да се получи.
И те така: 2 яйца, 8 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, в което е загасена 1 равна ч.л. сода, щипка сол и идея захар хубаво се разбъркват. Трябва да се получи тесто с консистенцията на кексово, че и малко с една идея идея по-гъсто. При разбъркването се натрошават и 50-а грама сирене. Може да се замени с настърган кашкавал както и направих.
От това количество тесто се получават цели осем броя - все пак зависи от големината.
Плочка сирене се нарязва на тънки квадрати. По същия начин се нарязва и парче кашкавал и шунка.







Тиган с незалепващо покритие се загрява силно и след това силата на котлона се намалява наполовина. В тигана се сипва една голяма лъжица от тестяната смес. Веднага върху нея се пльосва един резен сирене(кашкавал, шунка и т.н.). 

Буквално след 30 сек. се залива с малко от тестяната смес и тиганът се покрива с капак.

Пече се до "стягане" на палачинката и веднага след това се обръща и продължава да се пече под капак.


Ето е варианта с шунката.
Целта на занятието е да се слага по малко от тестото и като се сложи плънката, да не се разпльосква, а да запази формата.



Първото ми парче се получи не кръгло, а направо триъгълно. Но другите успях да им придам форма. 
Все пак следващите успях да си ги оформя на перфектни кръгове, покриващи само плънката от сирене, шунка, кашкавал.
В крайна сметка, бързи и лесни палачинки с невероятна плънка и невероятен вкус.

Правят се лесно без никакви усилия, а резултатът е дзверски вкусен.
Правете смело и не притеснявайте, че няма да стане.
Толкова вкусна закуска не съм правил отдавна. Страхотно си върви с домашен кефир!