понеделник, 5 март 2018 г.

Банички със зелен лук и тиквички и тостер-банички


 С баница със зелен лук няма да изненадам някого, но баницата със зелен лук и тиквички си беше нещо ново. 
  Прияде ми се баница със зелен лук, а една връзка ми се видя малко и идейният вдъхновител в къщи взе че настърга две тиквички и предложи да влезнат в плънката.
 И така да си дойдем на думата:
Необходими са:
един пакет кори за баница. Поради липса на такива ползвам едни за баклава, които се оказаха и по-тънки и като количество недостатъчно и поради това се роди и нещо по-различно в крайна сметка
една връзка пресен лук (най-добре е две), нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 щипка черен пипер
две средни тиквички, настъргани и леко отцедени
300 грама сирене, натрошено
3 големи яйца
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 с.л. с връх брашно
1/2 ч.ч. олио (около 100 мл)
1 ч.л. сода бикарбонат

В изпълнението няма нищо сложно:
Чесънът, пресният лук и настърганите тиквички се задушават в тиган - колкото да се поизпари течността им. Не е необходимо да се слага мазнина, но бучка масло няма да навреди. Овкусяват се с черния пипер и се оставя да изстинат. Ако сиренето е солено, не е необходимо да им се добавя сол.
Сиренето се натрошава с вилица и размесва с изстиналите зелентии. Плънката е готова.

 В друга купа се слага киселото мляко, содата, брашното, яйцата и олиото, които се разбиват с вилицата да станат хомогенна маса.








Корите се вземат две по две, намазват се с яйчената смес, в единият край се слага от плънката и се навиват, но не руло, а като плосък плик по дължина.
Получената ивица се нарязва на три части.


Нареждат се в тава застлана с хартия за печене.
И тука възникна първият ми проблем - корите свършиха, а тавата бе напълнена на 2/3, а от яйчената смес и плънката ми бе артисала значителна част.

Спасението- тостер филийки, които бяха добре накиснати в яйчената смес и наредени в тавата. Върху тях, обилно от плънката, още един ред филийки, плънка и яйчената смес понеже артиса, биде цялата разпределена върху баничките. 
Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути - до хубаво зачервяване.

След изваждането от фурната се напръсква с вода и завива с кърпа.


"Тостер" - баничките направо обраха овациите - невероятен вкус и много приятна изненада.






И признавам си, свършиха първи.

Наистина голяма вкуснотия.






За самите банички няма какво да обяснявам. Невероятен вкус. И тъй като предварително са нарязани при поставянето в тавата, си излизат на самостоятелни парчета.
Голяма вкуснотия.
Не съм очаквал, че баничките с лук и тиквички могат да бъдат толкова вкусни, а в направията няма нищо сложно и трудно. 

събота, 3 март 2018 г.

Сушена наденица (суджук) от пуешко

 

 В средата на януари се оревах, че са ми донесли един огромен Джебелски фитарок (пуйка) и дори исках съвет какво да го правя, че идеята за печен не ми харесва. Някои хора ми дадоха съвет за печен със зеле, а един майтапчия от ФБ предложи да направя суджук от него.
 Та половинката отиде за печене със зеле, а другата половинка биде обезкостена и предвидена за направа на суджук ?! Та колко ми е акъла, щом на някого му е хрумнало, защото пък и да не пробвам. Пък и преди време правих суджук с пуешко, но съотношението бе свинско-пуешко 70:30 %. Е този път, реших да е наобратно и направо да си се получи изделие основно с пуешко.
 Първо ще разкажа какво направих, а сетне ще дам и конкретните подправки.
 И така обезкостеното пуешко (почти поравно от гърдите и бута) бе претеглено (е  добавих и един бут още) и излезе 3 кг. Значи за добавка 1 кг свинска плешка.
 След като ще да е експеримент, едновременно правих две изделия - месото бе разделено на две еднакви части. Едната половина бе нарязана и накълцана, а другата половина смляна на най-едрата решетка на машинката.
  
Съответно заложих и на два вида допълнителни подправки - смлени семена от копър и от резене.
В накълцаното месо, освен стандартните подправки бе добавено смляното семе от резене. 

В мляното месо - семената от копър. 

Следват стандартните процедури по месене, зреене и пълнене на червата.
Достатъчно пъти съм писал как се прави, за да се повтарям и сега.

Готовите наденици бидоха провесени на остъклената тераса към 24 януари.

Последва сушене. Нарочно не ги пресовах, а ги оставих да си съхнат така като наденици.
Ако бях ги пресовал, щяха да станат като суджуци, на както и да е ... Идеята беше да ги сравня в готов вариант и минимално да се различават.
След 4-5 дни висене на терасата, сърцето юнашко не издържа и отмъкна една наденичка (от кълцаните) и съвсем леко я пекна на скарата.





И биде хапната на ура с хубавото питие.

Страхотен вкус и невероятен аромат.

Едвам устисках до 20-я ден, когато прецених, че са готови. 
 Това е кълцаната, със семена резене.
 Невероятна, с лек аромат от резенето наподобяващ лек дъх на анасон, но не съвсем ... на нещо средиземноморско.




Това е мляната - със семена копър.
Също много вкусна, но без този особен аромат...
Оказа се, че макар и почти еднакви, двете подправки дават съвсем различен вкус ...
Тази с резенето ми хареса повече.

След всички обяснения, нека да дам и количествата подправки на кг/месо:

сол - 20 грама (за кълцаната 8 грама нитритна сол и 12 грама обикновена), а за мляната - само обикновена сол
захар - 3 грама
черен пипер - 5 грама
кимион - 2 грама
индийско орехче - 1 грам

и както писах по-горе: за кълцаната 6 грама смлени семена от резене
за другата - 6 грама, смлени семена от копър

Определено, препоръчвам варианта със семената от резене. 
Е, и дано някой се престраши да пробва. За вкуса и здравословността гарантирам.
НАЗДРАВЕ!

петък, 2 март 2018 г.

Прясно зеле със свинско в мултикукъра


 Не бях готвил в т.нар. мултитенджера повече от една година, тъй като наш`та след 5 години вярна и непрекъсната служба тихо и кротко "сдаде". И то една джаджа, която затваря капака и не може да се подмени и заради което не може да работи, а иначе нищо й няма.
 И получих "подарък" от щерката:

Делиманото, което й подарих преди доста години, се върна обратно у нас - както си беше опаковано в кашончето.
Чедото така и не се преборило с него или поне не е поискало.
Откак е в къщи, няма ден да не прави нещо.
Решил съм да му извадя душата за тези 3 години в кашона.
За разлика от стария,2 този и някаква странна функция, при която готви като тенджера под налягане и всичко става значително по-бързо и лесно.
 Та така, след като правих прясно зеле със свинско в него, реших да споделя как става. И то може би, защото напоследък доста рядко виждам някой да споделя за готвено в мултито. 
 А в интерес на истината прясното зеле със свинско, от момента на слагане на продуктите на плота, до момента на пълната готовност отне точно 25 минути по часовник.
 Количеството на продуктите е ориентировъчно, но все пак за 4-6 порции:
 400-500 грама свинско за готвене (ребра, месо с кокъл и т.н.), което се нарязва порционно
 1 зелка - около 1-1,2 кг
 1 главичка лук и 2-3 скилидки чесън
 1 голям домат
 50-60 грама мас и 1-2 с.л. олио
 1 с.л. червен пипер (слагам по 1 ч.л. сладък и лютив червен пипер)
 сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган


(лично предпочитам да сложа 1-2 с.л. от микса от моите сушени през лятото подправки, в които има всичко - и морков, и чесън, и лук, и пащърнак, и зелентии, че и малко сушен джинджифил)

 Изпълнението в мултитенджерата е повече от елементарно:

Мулитото се включва на първа програма и в купата се слагат олиото и маста. Докато те загряват, месото се нарязва, нарязват лука и чесъна.
Когато загрее мазнината се слага месото, като се разбърква когато започне да се запържва. В това време се нарязват домата и зелката.
След запържването на месото, се пущат лука и чесъна и буквално след минутка червения пипер и доматите.
Запържването продължава буквално още 2-3 минути, а в това време зелката се донарязва.


Слага се половината зеле, всички подправки и останалата част от зелето. Солта е последна.
Мултито се затваря с капака и се оставя да си свърши работата.
Програмата е 10 минутна.


След 10-те минути - като пивне, се отваря капака и разбърква.

Готово е.
Досега не ми се е налагало да го включвам на същата програма повторно.

Изчаква се малко да поизстине и е готово за сервиране.
Може да се отдели само част от зелето (без месо) и да бъде гарнитура към някоя прясно опечена мръФка.
Може да си се сервира и като ястие.
Важното е, че е бързо и лесно. 
И много "бюджетно" - цялото излиза малко по-малко от 5,00 лв.
Отне ми повече време да пиша отколкото да го направя.