понеделник, 8 февруари 2016 г.

Спаначени палачинки и с козе сирене


























 Борбата със спаначените дръжки продължава. Народонаселението упорито отказва да бъдат готвени, а аз упорито отказвам да ги изхвърлям и все им търся приложение. След бухтите със спаначени дръжки, този път много по-успешно влезнаха в едни палачинки.
 Макар че това не са класическите палачинки (нямат яйца и мляко), но в никакъв случай езика ми не се обръща да ги нарека и катми ... Па и палачинките са толкова разнообразни, че ...
 Как бяха направени:
 1 и 1/3 ч.ч. обикновено брашно, 2/3 ч.ч. оризово брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол и малко повече захар, се смесват.
 Дръжките на1 кг спанак се измиват и нарязват как да е и се слагат в купата на блендера. Добавя се и 1/4 връзка нарязан магданоз. Долива се и 1 ч.ч. топла вода. Всичко това се пасира на каша.

 
Пасираната смес се излива при брашното и се разбърква.





Постепенно се долива топла вода (около 60 С) и се бърка - да си се получи консистенцията за палачинки.


Цялата тази смес се прецежда през цедка.
Прецедената смес се прехвърля в емайлиран съд, доливат се 2-3 с.л. олио и се оставя да си почине малко (дори се появяват пуканчетата).
Тигана се загрява и започват да си пекат палачинките по познатия ни начин - кой както си е свикнал.
Половината от тестото вече е опечена.
Натрошава се една бучка козе сирене (50 -70 грама) и смесва с останалото тесто. 
Печенето на спаначените палачинки с козе сирене продължава по познатия начин. 

Готовите палачинки се намазват леко с масло и имаме фантастична закуска. 
Ако случайно останат, могат да се направят - пълнени палачинки в сос на фурна, но за това - друг път.
Дзверски вкусни палачинки - особено тези със сиренето (спанак и сирене-класика).

Мини франзели с моцарела
























Правих по заявка пица и покрай нея се роди идеята за тези мини франзели с моцарела.
Продуктите са ориентировъчни: 
2 ч.ч. обикновено брашно, 3/4 ч.ч. фино смляно царевично брашно и 1/2 ч.ч. оризово брашно; 1 ч.л. суха мая с връх; 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, около 1 и 3/4 ч.ч. топла вода, смесена с прясно мляко; 1-2 с.л. олио, както около 100 грама настъргана моцарела;
Изпълнението е изключително простичко:
Сухите съставки се смесват и  им се добавя постепенно млякото (смесено с топлата вода), разбъркват се с лъжица, а сетне се месят на ръка да се получи хубаво еластично тесто, като с мазнината се намазват ръцете при месенето. 
Оставя се да втасва докато хубаво бухне.


Готовото тесто се разточва на голяма кора и нарязва с ножчето за рязане на пица на правоъгълници.
Примерно 12х8 см. 
По дължина се насипва от една страна от настърганата моцарела и завива на руло и се оформя като като франзелка. 
Отгоре се цепват с остър нож по дължина и леко напречно.


Така оформените минифранзелки се нареждат в тава, застелена с хартия с печене с шева отдолу, леко се се намазват с малко олио и оставят да си "починат" за 30-а минутки.
В това време фурната се загрява на 250 С.
Слагат се с тавата във фурната и се намаля температурата на 220 С.
След 10-12 минути в зависимост от фурната са готови - зачервени срамежливо, невероятно ароматни и вкусни ... 




 тука изстива на решетката
























Ва начупен вариант

За аромата на печено и моцарела няма как да се изразя ...


















Направо красота!



















Дзверска вкуснотия!


Минимум усилия - невероятен резултат.



Просто минифранзелки - трепач....
Стават за сандвичи, за хапване ей така ...

И цялото това удоволствие има няма два лева (и то заради моцарелата) ....

полезен съвет - за пухкави пържени филийки





























Ново пет- какво толкова пържени филийки. И дете от детската градина да хванеш, май ще ги направи. Да ама не - и те си имат тънкост, за да станат неповторими и да ти искат пак и пак ....
Първо: хлябът трябва да е наистина изсъхнал ...
Второ: понякога умишлено го прекарвам през тостера, но на слаба степен - колкото да получи коричка, но не и да промени цвета си и да стане печен
Трето: според количеството се разбиват яйца (поне две), слага им се 1/2 ч.ч. прясно мляко
Четвърто: в сместта от яйцата и млякото се добавя една 1/2 с.л. брашно с 1/2 ч.л. бакпулвер и толкова ванилена захар
Пето: нарязаните филийки се поставят в сместа да се "напоят" добре




Пържат се в малко мазнина.















Шесто като резултат: невероятно вкусни пържени филийки - и с пудра захар, и със сирена, и със сладка, кой както ги обича