понеделник, 28 декември 2015 г.

СУЛКА - по няколко начина

Сулката е една невероятно вкусна бяла риба, която почти няма кости (почти хрущялен хребет и съвсем малко ребрени).
 Само за информация и цената й не е безумна - само 10 лв за кг, а не както за някои прехвалени риби - ципура, лаврак и т.н. и които значително й отстъпват вкусово...

Па историята за приготвянето й започна с едно телефонно обаждане - от приятел, пътуващ през Монтана за насам - имало сулка и сом, та какво да ми донесе. Предпочетох сулката (ако бях подходил като във вица - И двете, и двете Дядо Попе, щеше да е твърде нахално от моя страна). И без това рядко ми попада...

Замислих се как ще я приготвя, за да е по-разнообразно менюто: пърженият вариант за тази вкусна риба е класически, но не ме удовлетворява.


И така сулката вече е в къщи - цели 4-ри рибока почистени - средно по 800 грама броя.

Два от тях само се измиха, подсушиха и добре осолиха отвън и отвътре. И се приютиха в хладилника за няколко часа - да си дръпнат от солта.
 За сладководните риби дори е препоръчително предварително да бъдат осолени - така се подчертава повече вкуса им.


Другата рибка бе филетирана с ножа за филетиране.
Рибата се слага с корема надолу, отрязват се главата и горните перки и внимателно с ножа се започва срязването покрай гръбнака надолу и към опашката. Като се стигне до гръдните кости, се обръща с главата към режещия и внимателно се продължава покрай тях. Сетне се дорязва до край - до опашката.





Същата процедула се повтаря и с другото филе.
Изрязват се долните предни перки и филетата са оформени.
 На тази снимка се вижда (малко трудно, но не успях да направя по-добра) как остава целият гръбнак с гръдните кости.

Готовите филета се осоляват и опиперяват с бял пипер лекичко и оставят да си почиват.





Другото рибоче се нарязва напречно на котлети.
Внимание: ножът трябва да е много остър и здрав, или пък тип сатърче, тъй като гръбначната кост на този хищник е доста яка и дава зор. Па и кожата си я бива, трудно се реже...
Котлетчетата се измиват добре (има кръвчица) - може и да се поръсят със сол и лимонов сос.




И така вече сме готови с подготовката на рибите за сготвянето им по няколко начина.

четвъртък, 24 декември 2015 г.

Грил тиган Лава - първа употреба и сърнешко





 Е, рискувам да стана досаден, но все пак не всеки ден получаваме разкошни подаръци.

 В указанието на Лава пишат, че е достатъчно преди първа употреба чугуненият съд да бъде измит с топла вода и препарат, подсушен и е готов.

 Нещо съм традиционалист за някои неща и след като изпълних тази процедура, продължих както си знам от едно време: сложих тигана на котлона, налях малко олио и загрях до "запушване" на мазнината. Оставих хубаво да изстине, изхвърлих мазнината, забърсах и вече тиганът е готов за употреба.

 За първата му употреба бях подготвил нещо по`  - специално: сърнешко (мъдреха се във фризера две парчета и сякаш са чакали този специален повод).
 След размразяването месото се маринова за около 6-8 часа. Маринатата е 1 чаша вода, 1 ч.л. захар, 1 дрънче карамфил, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1 даф. листче. Сварява се и се оставя да изстине. Добавят се 1 с.л. оцет и 1 ч.л. сода. След това месото си стои в тази марината, завито в плик.
 Преди печенето се намазва с малко олио и хвърля върху грил тигана, който трябва да е силно загрят.

  Намаля се силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), покрива се с капак и се пече около 4-5 минути от едната страна, обръща се от другата страна - за 3-4 минути. Върху месото (не върху тигана) бавно се сипва около 1/2 ч.ч. бира. Слага се капака и се оставя за още максимум 10-а минути.
 Поначало сърнешкото като месо е по-сухичко и може да се наложи процедурата с бирата да се повтори след изпаряването на първото количество. Просто трябва да се опита...

сряда, 23 декември 2015 г.

Картофено пюре с гулия и моркови




























Нещо като полезен съвет, а не рецепта - просто един начин да си направим изключително вкусно, полезно и пухкаво пюре - гарнитура почти към всичко : месо, риба и т.н.
 Необходими са ни картофи, гулия (земна ябълка) и моркови; Съотношението е 2:1:1 (т.е. 300 гр.:150 гр.:150 гр.), но варира според вкуса. Масло (носи поне 50 гр.), черен пипер, сол и индийско орехче (1/4 ч.л.).

Изпълнението е простичко - всички кореноплодни се измиват, сваряват до готовност в леко подсолена вода и докато са топли се обелват и намачкват на пюре.  Добавят се маслото и подправките. Ако е много гъсто, може да се добави малко топло прясно мляко.

Има и обратен вариант за изпълнение: всичко се измива, обелва, нарязва на кубчета, вари се в леко подсолена вода. Намачква се на пюре с маслото и подправките и при необходимост се добавя от течността от варенето.
Това е - лесно, бързо и невероятно вкусно!