събота, 5 декември 2015 г.

Сушено свинско месо "Гердан"


Съвсем случайно направих това изключително дзверски вкусно домашно месно мезе.
Като правих последната пуска ми остана съвсем малко от овкусеното месо, което не можа да се напъха в нея. Мислех да го опържа, но е доста солено...
Затова късчетата месо просто нанизах на една връФка и провесих на терасата да се оветрят и съхнат.

Само за една седмица бяха готови и невероятно вкусни.
И така:
Нарочно няма количества на месото - въпрос на предпочитание в момента, но да приемем за база 1 кг свинско.
Месото се нарязва са късчета по около 80-100 грама и се почества от ципи, сухожилия и др.п. - да си остане само месцето.

Подправки за 1 кг: поне 20-22 грама сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.л. черен и червен пипер; 1/2 ч.ч. кимион, 50 мл бърбън (или някакъв друг твърд алкохол).

Приготвяне: нарязаното месо се омесва добре с всички подправки и алкохола и се оставя да престои поне 24 часа. Хубаво да си поеме ароматите.

След това се нанизва на домакински конец и се провесва на проветриво. Максимум за 7-10 дни е готово.
Дзверска вкуснотия... И си върви с хубавото питие...

сряда, 2 декември 2015 г.

Бабекова луканка


























Най-добре е да не влизаме в спор какво е бабек, какво е луканка, но това пък си е точно бабекова луканка, защото съчетава технологията на двете и като резултат един дзверски вкусен домашен деликатес....
Предпочитам да правя често и по малко, вместо наведнъж голямо количество: Както казват руснаците, Лучше сорок раз по разу чем раз сорок раз.

Продукти: свинско - по 1 кг от бута, плешката и врата.
Подправки за 1 кг: 20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган,  кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах (1/2, но и 1 не се усеща); както и 10-15 см от зелената част на един стрък праз...
Аха и широки изкуствени черва за луканки - продават едни такива по 50 см - по 0,5 лв бройката (всяко хваща около 600 грама месо). 
 И за подправките не ми се ще да влизам в спор - дали са подходящи за бабек или не, но за луканка определено са. То и за това е "бабекова" луканката...

Приготвяне:




Подготвя се месото като се изрязват всички евентуални жили, ципи и др.п.











Нарязва се на едри кубчета -горе долу 2х2 см, смесва се в голяма тенджера с подправките и нарязания на ситно праз.











Налива се 1 ч.ч. хубаво ароматно червено вино и поне 50 мл бърбън.
(това за желаещите, но променя сериозно вкуса и подобрява качеството на крайния продукт).

Омесва се хубаво и се оставя на хладно за 24 часа, добре завито - затворено, захлупено ...







На следващия ден месото е узряло и променило цвета си.
















Червата се накисват в хладка вода поне за 30 минути - единият се връзва и пълненото се прави чрез подходяща фуния.
 Целта е да не остане въздух и хубаво се натъпква.










Добре напълнените черва  могат да се привържат и през средата - така се получават по-малки парчета, които са и по - лесни за консумация сетне.
Като се резне едно парче, става почти за еднократна употреба.

Както са напълнени, се нареждат между две дъски под тежест - туба за вода и нека си починат още 24 часа.





Провисват се на терасата - на теферич, нека да си ветри вятъра и оскъдното слънчице леко да ги милва.

Вечерта се прибират и процедурата с притискането се повтаря.











 През деня на тересата, вечерта вътре в къщи.
 От снимките се вижда, на 22-ри ноември за пръв път бидоха провесени, на 2-ри декември са готови.

 Измиват се много добре с домакинска хартия (или чисто парцалче) и ракия.
Прибират се в хладилника.







Е не всички - пристъпва към тънкофайско нарязване, към наливане на бърбъна и постепенно унищожаване на дзверски вкусната бабекова луканка.











Дзверски вкусна! Напълно истинска.

 Е не претеглих колко е реалния продукт - може би около 1,5 кг за около 20-на лв.









 


 На 2.ХІІ. бе прибрана в хладилника.
  Тука е 10 дни по-късно.

  Перфектна.... 

вторник, 1 декември 2015 г.

СВИНСКО с цвекло, тиква и ...

                                                              една много бърза и лесна рецепта за мултитенджерата:

Продукти:
350 гр свинско от плешката, нарязано на късчета
1 глава червено цвекло, 1 гл. лук, 3-4 скилидки чесън, 4 неголеми картофа, около 150 гр. обелена тиква; 2 средни моркова;
сол на вкус, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. риган, 1 с.л. брашно

Приготвяне:
зеленчуците се почиства и нарязват: цвеклото и тиквата на почти еднакви парчета, лука и чесъна на ситно, морковите на кръгчета, а картофите на четвъртинки


Мултито се включва на режим "пържене" за 10 мин, слага се съвсем малко зехтин и се пуща месото да се запържи леко

Стигат му 4-5 минути, добавят се всички зеленчуци и тях им трябват още 3-4 минути, слага се брашното и се разбърква; След една минута се добавят всички подправки и се долива вода колкото да покрие продуктите.

В това време програмата пържене е приключила, превключва се на режим "варене" за 30 мин. А след това време машинката си минава на режим "подгряване" и оставяш за известно време - не повече от 30 -а мин.

И готовото ястие:


Резултатът беше изненадващо вкусно ястие, съчетанието тиква и червено цвекло се оказа невероятно. Очаквах леко сладникав привкус от тиквата, но такъв липсваше ...
Май повече време писах, отколкото го приготвях  :yahoo: