сряда, 25 ноември 2015 г.

Кожени кесийки с вкуснотийки или да оползотворим пилешка кожа

Това е рецепта, която изрових от стария тефтер от май 2010 год.
 Много много често в къщи, преди да се приготви пилето (по настояване на част от народонаселението), то се одира, защото "пилешката кожа била вредна". Тия да ги разправят на друг, а не на мене. Пилешката кожа, може и да е мазна, но пък за сметка на това е изключително вкусна. Та одраната кожа не се изхвърля, а се прибира във фризера и като се събере малко повече (на две пилета поне) й идва реда да бъде сготвено нещо вкусно.
Ето какво съм си записал:

Пилешката кожа се почиства и измива. Леко се овкусява със сол и бял пипер. Нарязва се на квадрати - поне 6 -7 см. 
Във всяко парче се слага по малко бекон,, нарязан на ситни кубчета, нарязан пак кубчета кашкавал (твърдо сирене), кисела краставичка или каквато друга плънка се избере.
Краищата се събират и връзват с домакински конец. Така оформените кесийки се пържат до златисто в повечко загрято олио като се държат за конеца и се вадят върху домакинска хартия да се оцедят.

Могат да се опeкат и във фурната върху хартия - до зачервяване...

Сега се сетих, че при пърженето си бях измислил технология - торбичката се връзва с по-дълъг конец, нанизвах  на шишче и така пържех.

полезен съвет - Брашно от елда

След като писах за безглутеновите бухтички, се подсетих, че доста народ купува готово брашно от елда (за ползата му няма да говоря), а цената му е безумна. В един магазин от големите вериги видях следното
6,45 лв за 0,5 кг или 12,90 лв за 1 кг. 
Направо безумна цена. Е това уж беше пълнозърнесто, но и другото не е по-евтино, а в Биомагазините сигурно е още по и най ...

До брашното се мъдреше елда
Много добре се вижда цената 5,98 лв за кг.
Е това е - купува се една разфасовка елда от 0,5 кг за 2,99 лв. Прибира се в къщи, вади чопъра (блендера) и горе долу на три пъти го смила. Пресява се през сито за брашно. Останалото в ситото се връща отново в блендера и прецедурата се повтаря.
Изгубили сме си 10-а минути, изхарчили сме ток за 0,01 или 0,02 лв и имаме пълноценно  брашно от елда.
0,5 кг за 3,00 лв или повече от 4-ри пъти по-евтино.

Казаното важи и за просо, и за сушен грах и куп други подобни зърнени и полезни.


събота, 21 ноември 2015 г.

Безглутенови бухти


























В събота или неделя една от любимите закуски са Бабините бухтички, които са направо разкошни за закуска и със сирена, и със сладко. Но .. винаги има едно "НО" - не е честно всички да омитат по един тиган бухтички, а други само да се олизват покрай тях...
Та затова бидоха направени едни не само безглутенови, но и напълно здравословни бухтички.
Необходими са ни: 4 с.л. брашно от елда и сух грах, 1 с.л. царевично брашно (без глутен), 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар; и около 80-100 мл растителна сметана (ама не е съвсем) - ще я покажа отделно. И олио за пържене.

Приготвяне
Нека първо да обясня за брашната - продават се готови, но са изключително скъпи. Много по-лесно е да се купи елда, сух грах и др.п., които да се смелят в блендера и сетне да се пресеят през ситото за брашно. За пример - около 0,5 кг брашно от елда е над 6,00 лв, а 500 гр. елда може да се намери за 2,50 лв. Отнема максимум 10-а минути, а икономическият ефект е огромен.


 Който има непоносимост към млеката, сметани и др.п. може да ползва ей този продукт:
 Подходящ е и за готвене и може да замести сметаната в ястието.
 Ако липсва подобен проблем, в рецептата може да се ползва кисело мляко като се прецени количеството му.

 Брашната се смесват с купа със солта, захарта и бакпулвера и се разбъркват, чукват се яйцата и се долива сметаната. Трябва да се получи тесто с доста гъста консистенция, лепкаво. Оставя се да престои поне 20-а минути, защото брашната от този тип много по-бавно усвояват течността и им е необходимо време да я поемат.



Тестото изглежда ей така. При необходимост може да му се добави малко течност или брашно.
В дълбока, тясна касерола се загряват силно поне 2 пръста олио, и сетне котлона се намаля с 1/3 от мощността.
 От тестото с намазнена лопатка се гребва по малко и с друга лопатка тестото се избутва в мазнината.
 Пържат се от двете страни до хубаво зачервяване.
 Вадят се върху домакинска хартия да се оцедят.
  Стават много бързо.
Могат да се поръсят с пудра захар.
 Невероятни бухти:


По нищо не може да се отличат от бухтите с обикновено брашно.
Поднесени с малиново следко се оказаха дзверски вкусни.

При това напълно диетични, безглутенови и т.н.