понеделник, 1 октомври 2018 г.

Касапско мезе - друг вид


 Вече имам една публикация озаглавена "касапско мезе", ама като не моГъх да измисля друго ... пак ще да е касапско мезе. Нищо, че под това заглавие си вървят разни сирена. За мене едно мезе дет има толкова мръФки, не може да нИ бъде касапско.
 За направата му са необходими съвсем условно за около 6 порции:
400 грама свинско (гърди или плешка) и по 300 гр. овкусена кайма и свински дроб
1 свинско сърце (изчистено и сварено до готовност)
малко шунка или бекон (около 100-а гр.)
резенчета сланина
100-на грама кашкавал и едно яйце
1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, един домат, 1/2 ч.л. смлян кимион, сол и черен пипер на вкус
Изпълнението е лесничко:
В голям тиган, който може да се ползва и във фурната, последователно се запържват лука, чесъна, нарязаното на ситно месо, 10-12 кюфтенца оформени от каймата, дроба. Последни се слагат нарязаните колбас и свинско сърце и домата. Овкусява се с подправките.
Налива се 1 чаша бульон от варенето на сърцето и се оставя да покъкри 10-а минути.
Резенчетата сланина се нареждат най-отгоре и тиганът заминава в загрятата предварително на 180С фурна.
Пече се около 20-а минути.
В това време кашкавалът се настъргва на ренде и смесва с яйцето.

Вади се, залива се със сместа от кашкавала и яйцето.
Ако бульонът е поизврял, може да се да се добави още малко.
Ястието е по-хубаво, когато е по-сочно.





Дозапича се във фурната за още 10-а минути - колкото кашкавалът хубаво да се зачерви и разтопи.

Става страхотно ястие - мезе.

Най-важното е да има повечко питие, че издържа яко.

Затова и НАЗДРАВЕ!

събота, 29 септември 2018 г.

Хляб с царевичен грис



 Рядко пиша за домашния хляб, независимо че често се прави в къщи, но този е коренно различен и си заслужава вниманието и да бъде направен.

Направо минавам към необходимите продукти:
2 ч.ч. (по 250 мл) пресято хубаво брашно
1 ч.ч. фин царевичен грис
1 ч.л. с връх суха мая, по 1 ч.л. сол и захар
около 2-3 с.л. мазнина (олио или зехтин)
поне 1 с.л. с връх семена за поръсване - сусамово, ленено, слънчогледово 
Съжалявам, че не сложих и 1-2 с.л. от тях в тестото, но това другият път
почти 2 ч.ч. марна вода, но може да отиде и повече, защото зависи колко "ще грътне" грисът, който е доста хигроскопичен
В изпълнението няма нещо сложно:
Всички сухи съставки се слагат в подходяща купа и се разбъркват с лъжица.
В средата се прави нещо като кладенче и в него се сипват наведнъж поне 1 ч.ч. и 3/4 ч.ч. вода и се бърка с лъжицата.
Изчаква се 10-а минути, защото толкова трябва на гриса да поеме течността и да се види каква е консистенцията на тестото. Ако още е ронливо, се долива още малко вода. Бърка се само с лъжицата и не е необходимо да се меси.
Когато е готово, се оставя да втасва на топло под стреч фолио за около час и половина. Не е като другите теста и не бухва двойно...но все пак се надига видимо.
Пече се в кексова форма, която се намазнява обилно.
С намазнени от тестото се откъсват отделни топки и намазнени се нареждат във формата една до друга. Най-отгоре се слага една оформена като фитил по дължина на формата.
Обилно се наръсва със семената и оставя така за около час да си втасва.
Пече се в предварително загрята на 230С фурна за около 30-а минути, а сетне още около 40 мин. на 180С.
На дъното на фурната се слага съдина с вода - да прави пара. Така хлябът получава твърда коричка.
Продължителността на печенето зависи от фурната, но по някое време готовността може да се провери с шишче. Щом излиза сухо, значи хлябът е готов.
Като се извади от фурната се слага на решетка, напръсква се с водичка и покрива с кърпа.
Става страхотен хляб. Хем е вкусен, хем си държи формата и най-важното издържа 3-4 дни, без да загуби каквото и да е от качествата си.
Коричката е твърда и хрупкава, а вътрешността се вижда от снимката.
Както казах по-горе, ако му се сложат 1-2 с.л. семена в тестото, от това хлябът само ще спечели.
Истински хубав и вкусен домашен хляб.

Правете смело, без да се притеснявате. По този начин няма и месене и други врътки - само се обърква добре с лъжица за няколко минути и толкова.
Забърква се буквално за 5-6 минути и сетне единствено чакане за втасване и за печене.


П.П. И един бонус:
Тъй като ми се получи повече тесто отколкото поема кексовата форма, направих нещо експериментално, което ми хареса още повече:
От част от тестото се оформя нещо като питка и в нея се слага хубав слой овкусена кайма.
 Затваря се с останалата част от тестото и се оформя като малко хлебче.
Наръсва се също със семена и по същия начин се оставя да си втасва - до вкарване и на основния хляб във фурната.



Пече се в друга съдина до хляба, но се опича доста по-бързо - някъде за около 40 мин.
И се вади да изстива.







Ето го и бонус хлебчето.
Не мога да Ви опиша колко е ароматно и вкусно.

Направо си е цял сандвич.
Можеш само него да си хапваш с една салатка и с питието.

Пробвайте, това си заслужава да се направи.

петък, 28 септември 2018 г.

Истинска търнак чорба




 Този път в една публикация - поне два различни начина на приготвяне на истински търнак. Досега съм писал поне два три пъти за търнак чорбата, но от свински крачета, което е съвсем различно от телешкия крак с нокът, който се нарича търнак.
 От доста време насам се каня да направя тази публикация, но все не ми стига времето, както и за много други сготвени ястия, които търпеливо си чакат реда. Сигурно и такаще си чакат.
Ето така изглеждат телешките крака и ги продават точно така удобно нарязани в пакети - около 1,5 кг.
Това е само долната част - доста под коляното, старателно обелена и почистена.
Поне производителят се е постарал да не се мъчим.
Единственото, което трябва да се направи, е доброто измиване и оставяне в хладка вода за 20-а мин.
Впрочем, тука няма рецепта и затова само ще опиша технологията.
Парчетата от телешкия крак (търнак) се варят в тенджера, като се заливат с вода колкото да ги покрие. Слага се малко сол и в добавка по няколко зърна черен пипер и бахар. Добавянето на дафинов лист и други аромати просто ще "убие" вкуса на телешкото.
За варенето най-удачна е тенджера под налягане - като след завирането, се намаля силата на котлона наполовина и се вари поне 3 часа. Зависи, разбира се.
Варенето го правя в мултикукъра - на програма "яхния" - пет пъти по 25 мин. Или до момента на пълно разкапване и отделяне на месото от костите.
След като изстине, костите се отделят, а месото се наситнява и връща при прецедения бульон от варенето. По-скоро не става реч за месо, а за много много добре сварена кожа и жили. 
На снимката се вижда - всичко е омекнало до разкапване. 
Бульонът е много наситен, буквално лепне от отделения колаген.
Всичко се слага отново в купата на мултито, налива се допълнително поне литър вода като се добави малко сол - около 1 - 1 1/2 ч.л.
Отново се сварява - в кукъра - още веднъж за 25 мин.
Вече е налична заготовка за приготвяне на чорбата или супата, кой както го възприема и желае да го направи.
Може и да се хапва така - направо топло в купата. Така организмът получава невероятна доза колаген, което е полезно за ставите и кожата (особено за особи на възраст). Достатъчно е само да се добави малко счукан чесън и оцет.
Вариант първи:
Обикновена чорба.
В малко масло и вода се задушават 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, заедно с 4-5 скилидки чесън, 1/4 глава целина на кубчета, 1 картоф - също на кубчета и се заливат с около 1 л от получения бульон и половината месо. (останалото количество ще бъде употребено за друго ястие).
Доливат се поне  500-600 мл вряла вода и се оставя да се вари 20-а минути. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.
Мисля, че добавянето на други подправки не е удачно, но все пак въпрос на вкус. 
При сервирането може се ръсне с пресен магданоз и поднесе с много лимонов сок.
Вариант втори:
Като млечна чорба.
В малко масло и вода се задушават 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, заедно с 4-5 скилидки чесън, 2 моркова и  1 картоф - също на кубчета.
След задушаването им се заливат с около 1 л от бульона и месото  като се добавя и поне половин литър прясно мляко.
Вари се 20 - 25-а минути. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. 

Може и да се приготви в друг вариант като супа, с добавка на фиде или ориз и да се застрои с яйце и малко брашно.

Това са само варианти, лично изпробвани и одобрени.
Освен че се получава вкусно ястие, то е и много полезно за организма.
Пък и си носи на питието и затова НАЗДРАВЕ!