понеделник, 16 април 2018 г.

Ягодов чийзкейк без печене


Това е най-лесният и буквално най-мързеливият чийзкейк, който може да се направи набързо, а резултатът да е дзверски вкусен.
Необходими са две пакетчета бисквити, ама не обикновени, а някакви шоколадови, какаови или такива с ядки (стандартно са по 200 или 230 гр), 1 пакетче масло - 125 грама; 4 пакетчета сирене крема по 125 грама, една опаковка сирене маскарпоне - 500 грама, 150 грама пудра захар и сладко от ягоди (конфитюр) поне едно бурканче - 330 грама.
В изпълнението няма нищо сложно:
Бисквитите се натрошават - може в блендер, може завити в найлонова торбичка, всеки знае как да го направи. Смесват се с разтопеното масло и внимателно се разстилат на дъното на затваряща се форма за печене върху фолио.
Кремата сирене заедно с маскарпонето и пудрата захар се разбиват с миксер и нанасят върху изстиналата основа от бисквитите.
Отгоре се нанася сладкото сладкото от ягоди и се оставя в хладилника поне за няколко часа добре да стегне.
Бързо, лесно и като резултат невероятно вкусен чийзкейк без печене и без врътки.

Пълнени свински гърди ала Шеф Кольо



 И тази дзверска вкуснотия си има история, но този път ще я спестя, че днес нещо не ми е ден за истории. Дано само не се получи твърде сухо описанието, но ще бъда по мои си причини пределно кратък.
 За направията са необходими:
  •  парче свински гърди с ребрата около поне 2 кг
  • 400 грама свинска кайма (може и друга, но тази е за предпочитане)
  • 150 грама чоризо
  • 150 грама варено пушен бекон
  • 125 грама моцарела (едно пакетче), нарязана на ситно
  • 1-2 печени и белени червени чушки (при липса може да се заменят с мариновани или с камби)
  • 10-на черни маслини, които трябва да се обезкостят
  • трохи от хляб (примерно две земелчета смляни в блендера) и оставени да се оветрят
За овкусяването на гърдите: сол (около 40 грама), по 1 с.л. сладък и пушен червен пипер; 1 ч.л. черен пипер; по 1/2 ч.л. кимион и чесън на прах; по 1 1/2 ч.л. суха мащерка или риган; малко олио за намазване
за каймата: 1 малка глава ситно нарязан и задушен лук и съвсем малко сол (буквално на върха на ч.л.)

В изпълнението няма нещо особено трудно, но за някои неща иска малко търпение:

Парчето гърди се оформя като правоъгълник и с остър нож се оформя "джоб" като се реже от долния им край към горната кост плътно по ребрата. 
Всички подправки се смесват (без олиото) и хубаво се втриват в месото - отвътре и отвън. 
Завиват се в стреч фолио и заминават в хладилника поне за 24 часа.
Всъщност направата на "джоба" е и най-тънката работа.
От там нататък работата е лесна.
В подходяща съдина се слага каймата и размесва.
Всички останали продукти - чоризото, бекона, печената чушка, маслините, моцарелата се нарязват на ситно и всичко се меси добре заедно с хлебните трохи.
Плънката е готова.
Въпрос на желание е да се добави още нещо като ситно нарязана кисела краставичка и каперси, или мариновани гъбки...
Макар че вложените до тук са достатъчно и дават достатъчно аромат...
Вече е ясно - плънката се напъхва в "джоба" и разпределя равномерно.
Отворът може да се зашие с дебел конец, но е доста по-лесно с предварително намокрени дървени шишчета.

С острия нож от горната страна на бебока се правят недълбоки разрези.
Намазва се обилно с олио, за да получи гланц при печенето.
Прехвърля се в тавичка - желателно върху скаричка (ако няма не е фатално), налива се буквално 1 пръст вода (бира, бяло вино - въпрос на вкус). Пече се в предварително загрята на 230С фурна, като след първите 10-а минути температурата се намаля на 180С. Времето за печене е около 1 час и 30 - 40 мин. Зависи от фурната, зависи дали ще е на ветилатор и т.н.
След изваждането се оставя за около 20-30 минути да поистине и се нарязва с остър нож покрай всяко ребро на порции.
На по-ящните може да се резнат и по две ребърца ...




За гарниране - делена салата, домати и краставици, варени картофи - кой каквото дУша му сака...
Е па някои не толкова срамежливи си ги хапнаха дори с дроб сарма.

Дзверска вкуснотия с неустоим аромат и да знаете много е "пиеща"... Иска си доста хубаво питие.

За финал - правете, наслаждавайте се и НАЗДРАВЕ!

неделя, 15 април 2018 г.

Великденска дроб сарма на барбекю и пещ


Дроб сармата е любимо ястие не само за нас, а за много българи. Но по Великден и Гергьовден се прави страхотната агнешка дроб сарма.


 По тези празници се прави в големи количества, тъй като се събираме всички и то с много приятели.


  След като показах няколко снимки, нека да пристъпя по същество.
  Дроб сармата се прави в една голяма голяма тава за пещ, за да има за всички, че понякога и за "из път". 
  Сваряването на агнешките дреболии не е проблем, но запържването на ориза и сглобяването на сармата си беше малък панаир...
  До тази година, когато на един от младежите му хрумна тази процедура да се прави на барбекюто- точно така  и без майтап - на барбекюто.

Барбекюто е достатъно голямо и мощно, а стандартната тава за пещ изглежда малка в него.
За напълването на такава тава са необходими:
 два комплекта агнешки дреболии (бял и черен дроб, сърце, момици), но не бива да се забравя от черния дроб да се отдели малко - за кукуреци или за скарата. Бъбречетата не отиват в дроб сармата и те са със същото предназначение. Булото също се отделя, защото дроб сармата е  със заливка.
 поне 3-4 метра от чревцата, както и  1,2 кг ориз; около 300-350 мл олио; 3-4 глави лук, нарязан на ситно; 3-4 връзки пресен лук и поне 1 връзка пресен чесън; 30-а листа лапад; пресен джоджен, сол и черен пипер - на вкус; 
 За заливката: поне 3 кофички кисело мляко; 5 яйца; приблизително половин пакет брашно и 1 ч.л. с връх сода.
 В изпълнението няма нищо сложно:
Дреболиите заедно с чревцата се сваряват в леко подсолена вода като при варенето се отпенват.
След изстиването се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда. Трябват ни около 3,5 литра, но ако не е толкова се долива топла вода.
Товата се слага на барбекюто, олиото се загрява и в него първо се запължва стария лук - колкото да омекне и леко промени цвета си.
  Следва запържване на ориза докато стане стъклен. Сипват се нарязаните дреболии заедно с бульона.
 Силата на барбекюто се намаля, затваря се с капака и се оставя така за 20-а минути да покъкри.
Последно се слагат зелентиите и подправките - сол и черен пипер.
 От време на време се вдига капака и надзирава.
 Все пак за първи ползваме барбекюто като котлон или печка.
 За около час и петнадесет минути от слагането на тавата в барбекюто, дроб сармата е направо готова.

Продуктите за заливката се разбъркват и нанасят отгоре.










Тавата заминава за 10 минути в загрятата пещ - колкото заливката да се запече.
След тези 10 минути тавата се вади и се пъха отново в пещта наобратно, за да се запече и от другата страна.
Всеки знае, че в пещ нагряването и запичането откъм дъното на пещта е доста по-силно отколкото откъм вратичката.



 След още 6-7 минути дроб сармата е запечена и готова.
 Нека си почине малко (поне 30-а минутки) и е готова за нарязване и сервиране към агнешкото.

 Неверояно вкусна и ароматна.

 Признавам си, на мен студена дори ми хареса още повече.

 По същия начин може да се направи и на фурничката в къщи, но в пъти по-малко количество, но за направата на такава голяма тава дроб сарма барбекюто се оказа направо идеално.

НАЗДРАВЕ!