понеделник, 31 юли 2017 г.

Уникално сладко (конфитюр) от смокини


 Със сладко или конфитюр от смокини няма да изненадам никого. Всеки си има негова рецепта от време оно и рядко експериментира.
 Обичам сладкото от смокини и горе долу от Баба знам - 60 смокини, 1 кг захар и задължително престой в разтвор на вар т.нар. "варова вода". Е те това последното не го правя.
 В момента на пазара има доста смокини, но какво съм гледал като ги купувах, не знам, но в къщи се оказаха, че са доста зрели. Наложи се да ги понарежа на парчета и малко от тях да оставя цели. Та затова хем сладко, хем конфитюр - две в едно.

 То си вижда от снимката.
Както си бяха в тенджерата за варене, бидоха заляти с 1/2 бутилка газирано вино и оставени да постоят така около час.
 След това се засипват със захарта, която доста бързо се разтапя.


  Пристъпва се към варенето, което става на цели четири етапа. Щом заври, се изчаква 5-6 минути и тенджерата се маха от котлона и се изчаква да изстине.
  Това се повтаря цели четири пъти като при последното варене се изцежда вътре сока на един малък лимон. (Може да се сложи лимонтузу).
 По този начин на варене се  контролира и гъстотата на сиропа.


По време на варенето изплуват ей тези ситни семчици и трябва да се отстраняват с решетъчна лъжица много старателно. 
Заради толковата много семчици, щях да го нарека "провал в кухнята", но с търпение се почистиха, а невероятният и уникален вкус компенсира това неудобство.

Е и сего някой ще ме попита какво толкова му е уникалното на това сладко-конфитюр? 
Ами какво наистина? Просто уникалният и неповторим вкус, който му придава виното. 
В случая ползвах "шампанизирано" (газирано демек) "Магарешко мляко" с плодов вкус на ябълка, круша, горски плодове, както пишеше на етикета. А защо такова - ами такова имах под ръка.
Сигурен съм, че едно бяло шардоне или траминер също са подходящи. Важното е виното да е качествено.

На 1 кг зрели смокини се слага 1/2 бутилка вино (от 0,7 л) и 500 грама захар, както и сока на 1 малък лимон или лимета. А ако захарта е кафява или фруктова, става още по по най... :)
Още топло се затваря в бурканчета и до изстиването им стоят върху капачките си.

От 1 кг смокини излезнаха 1 буркан от 0,5 л и 1 бурканче от 0,280 л и една купичка за проба.

Споко! Става и за малки деца. Алкохолът е изцяло изпарен - остава само неповторимият вкус.

Повярвайте, а той наистина е уникален!

неделя, 30 юли 2017 г.

Патладжанени завъртулки

 

Нещо простичко от патладжан и кайма, което има и своите различия, но за сметка на това стана разкошно ястие.
Нарочно няма да давам количества, но следва да се има предвид, че две "завъртулки" са достатъчни за един човек.
Необходими са например един голям патладжан, около 500 грама телешка кайма, 1 голям домат, 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук, сол и черен пипер, риган, както и малко настърган кашкавал за посипване.
Изпълнението е простичко:
Патладжанът се нарязва с остър и дълъг нож по дължина на филийки с дебелина около 0,5 см.  Филийките могат да се оставят за около 20-а минути в осолена вода, след това да се подсушат, леко омазнят и опекат почти до готовност на грил тиган, скара или върху хартия за печене във фурната. Има и вариант на няколко пъти за 2 минути да се "минат" през микровълновата, колкото патладжана да омекне.
В това време се приготвя каймата: доматът се обелва и нарязва на ситни кубчета, лукът е чесънът се нарязват на много ситно. Всичко това заедно с подправките (сол, черен пипер и риган) се омесва с каймата.

Всяко парче патладжан се намазва обилно с кайма и навива на руло.
Готовите завъртулки се подреждат една до друга в леко намазнена тавичка като се поставят с "шева" надолу.



Същите завъртулки могат да се направят и нарязани по дължина тиквички и също леко запечени.
В случая три патладжанени и две от тиквички.






Ето ги и тиквичките.
Върху всяка завъртулка се слага по парченце домат и тавичката заминава във фурната на 180С за около 30-35 минути.
След това се вади, поръсва с кашкавала и дозапича още 15-а минути - колкото кашкавала да се зачерви.

Преди да се сервират трябва да поизстинат малко, че да държат форма.

Могат да се сервират с добавка по желание - в случая с домати, краставици и т.н.



Тъй като две завъртулки са достатъчни за един човек, а бях понарязал и опекъл доста патладжан, смесих извара, натрошено сирене, пресован чесън, ситно нарязан магданоз и с тази плънка навих рулца.


Много добре си вървят с дресинг от пресован чесън, ситно нарязан магданоз, идея сол, лимонов сок и зехтин.

Голяма вкуснотия и страхотно предястие за студеното питие.

Да Ви е сладко и наздраве!

П.П. От телешката кайма, която остана както си беше овкусена с добавката на парченца домати, опекох кюфтенца.


Толкова вкусни телешки кюфтенца не съм хапвал.

Станаха две в едно, но както и да е ...

Наздраве! Да Ви е вкусно. Струва си да се опита...

Деликатес от телешки врат


 Наскоро попаднах на едно хубаво парче телешки врат - едната част отделих за сготвяне по специален начин, а другата за експериментално приготвяне на домашен деликатес.
 Отделеното парче бе малко под кило, но необходимите подправки ще ги дам за килограм: 18 грама сол, 1 ч.л. червен пипер (опушен); 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. пудра захар; буквално щипка кимион; 10-а зърна сушена хвойна, 2-3 с.л. уиски (или водка).
 Изпълнението е много лесничко:




 Парчето месо много добре се увързва с домакински конец - за  да може да държи форма.

Смесените подправки с алкохола добре се втриват с ръка в месото.






 Така овкусеното месо се напъхва в плик и вакумира.
Ако случайно е останало нещо от сместа за подправяне и то се слага в плика.
 Запечатаното месо заминава в хладилника и се забравя за 5-6 дни.
 Ако липсва вакум машинка, няма проблем - слага се в плик, потапя се в съдина с вода, тя изтласква въздуха и се връзва добре.


 След престоя в хладилника, следва варенето. На дъното на слоукукъра се слага решетка, от горе пакета с месото, налива се вода колкото да го покрие. Отгоре една чиния и уредчето се включва на 3 часа и половина на най-слабата степен.
 При липса на слоукукър се вари в тенджера, но се следи да не завира, а само да къкри - на температура не повече от 80 С.





Следва бързо охлаждане в студена вода и престои в хладилника поне за една нощ.

След това пакетът се разрязва, събралият се бульон се отлива, а месото леко подсушава.

Бульонът може да се ползва за някакво ястие - невероятно вкусен е....






Конецът се отстранява.




Режем и му се наслаждаваме.
Много добре държи форма, реже се тънкофайски.

Вкусът? Невероятен...
Месото е сочно и крехко.

Толкова вкусно нещо не бях хапвал. Пълна изненада с този телешки врат.



П.П.

Може и да се поднесе на сандвич, а не само като мезенце към хубавото студено питие.

След 24 часа в хладилника е още по-вкусен.

Е, така и не успях да й измисля име на тази Дзверска вкуснотия ... :)