неделя, 2 юли 2017 г.

Рибено картофени кюфтенца и не само


 Получиха се няколко различни вида - от едни и същи продукти и с промяна на подправките и добавките в тях.
  Бях напържил едни попчета като за цяла казарма, без да се съобразя, че само двама ще ги хапват. Каквото се изяде, изяде се. Ами останалите рибоци - на другия ден вече са трудно за прекарване. Точно тогава идва моментът, когато могат да се утилизират по един много вкусен начин.
В случая бидоха направени кюфтета, шницели и хрупкави топчета с изненада.

  Необходими са:
Пържена или варена риба, добре почистена от костите и др.п. неща и накъсана на късчета - около 500 грама и 1 кг картофи.
Всъщност съотношението е желателно да е 1:2, за да се усеща по-добре вкуса на рибата.
Сол и черен пипер на вкус; индийско орехче, магданоз, лук, чесън, пресен лук, 2-3 яйца; 

 Начин на приготвяне:
Първи общ етап: 


Рибата се обезкостява и накъсва на парченца.
Картофите се сварят в леко подсолена вода, обелват се и се намачкват с пресата като за пюре.
Смесват се рибата с картофите, слагат се 2 яйца, сол и черен пипер и се омесва добре. Получава се достатъчно гъста маса.
Така получената кайма се разделя на три части и следва вторият етап на приготвянето на отделните изделия.

1.Кюфтета:

В съвсем малко мазнина се задушават 2-3 скилидки чесън и една ситно нарязана глава лук и се оставят да изстинат.
Нарязват се на ситно няколко стръка магданоз и няколко пера от зелен лук.
Всичко се смесва с каймата като се добавят по 1/4 ч.л. индийско орехче и кимион, и 1/2 ч.л. риган.
Оформят се кюфтета с желана големина.

2.Шницели:


Във втората отделена част от каймата се слага ситно нарязан магданоз и ситно нарязан лук (една главичка). Настъргват се около 50-70 кашкавал или някакво твърдо сирене. Добре се омесват.
Откъсват се по-големи топки от каймата и се оформят като шницели.
Овалват се в брашно (желателно царевично) и едно разбито яйце и са готови за пържене.

3.Хрупкави топчета:



В третата част от каймата се слага само ситно нарязан магданоз, риган и малко индийско орехче.
Откъсват се парчета с големина на орех, леко се сплесква и в средата се слага парченце кашкавал, сирене или просто бучка масло. 
Оформят се като топчета (плънката да е добре скрита).
Овалват се в пълнозърнесто брашно, яйце и галета и са готови за пържене.

Тука е момента да спомена, че полученото количество е доста голямо за двама човека и идва ред на една хитринка:
Отделя се това количество, което ще се хапне.
Останалото се нарежда върху домакинско фолио върху дъска, поднос или нещо подобно и заминават във фризера.
Когато замръзнат, се вадят и прехвърлят в различни торбички. 
И обратно във фризера. При нужда се вадят, изчакват се съвсем малко да отпуснат и се пържат до готовност.
По този начин винаги има нещо във фризера, което може да спаси положението.


Пържат се в силно загрята мазнина, която да им стига поне до половината, като след загряването на мазнината силата на котлона се намалява с 1/3 (от 9-та на 6-та или дори на 5-та степен). Готови са, когато добре се зачервят.


Хрупкавите топчета се поднасят набодени с клечка за зъби и в компанията на някаква зелена салата.


Това е единственото от топчетата, в което вместо кашкавал, сложих парченце сланинка. Беше най-вкусното ...


Шницелът в разрез.

Стана цяла епопея, но се правят много лесно. Могат да останат в "резерв" и най-важното Дзверски вкусни са.

вторник, 27 юни 2017 г.

Крехки хапки от свинско печено


 Това не е рецепта, а един начин да се опече най-невероятното и крехко свинско и влиза в графата "полезни предложения".
 Всичко е невероятно лесно, съставките са минимум и направо няма какво да се обяснява.


 Месото (контрафиле, плешка или бут) се нарязва на тънки парчета с желана големина, почиства се от евентуални ципи и се измива добре.


  Целият ефект се дължи на особената "марината":
 В подходяща купа се слагат около 100 мл прясно мляко, едно яйце, щипка черен пипер и евентуално 1 ч.л горчица. Разбиват се добре и месото се пуща в тази смес.
 Удачно е да се покрие с чинийка и заминава в хладилника поне за 12 часа, но най-добре е за 24 часа.
(До 48 часа е издържало в хладилника и става още по-вкусно.)
 След това парчетата месо леко се подсушават и се пече на грил на тигана, на обикновен тиган (без мазнина) или на скарата.
 Соли се след опичането, но това не е солено изобщо и сякаш нямаше нужда...
 Става невероятно крехко и Дзверски вкусно.
 Най-важното е, че изисква минимум усилия и става невероятно бързо. 

неделя, 25 юни 2017 г.

"Мусака" от спанак, ориз и луканка



 Едно лесно и много вкусно лятно ястие.

Необходими са за 4 порции:
500 гр. пресен спанак; 3-4 стръка пресен лук и един пресен чесън (могат да се заменят и стар лук и скилидки чесън);  3/4 ч.ч. ориз; черен пипер и сол на вкус; парче луканка - колкото повече, толкова по-добре и/или някакъв друг колбас.
за заливката: две яйца, кофичка кисело мляко и 1-2 с.л. брашно.

Изпълнението е лесно:
Луканката се нарязва тънкофайски.
Спанакът се измива и накъсва произволно.


В тиган (най-добре с метална дръжка, за да може да се ползва и във фурната) се загряват 2-3 с.л. олио и за кратко се запържват нарязаните на ситно лук и чесън. Добавя се и измития ориз и като стане леко стъклен - резените луканка (колбас). Доливат се 2,5 - 3 ч.ч. топла вода (или бульон). 
Силата на котлона се намаля с 1/3 и се оставя леко да покъкри, колкото оризът да почне да поема водата. Добавят се сол и черен пипер на вкус, както и спанака. Леко се разбърква и заминава в предварително загрята на 180С фурна.


След 20-а минути, когато оризът вече е "дръпнал" тиганът (или тавичката) се вади от фурната и залива със заливката.
Най-лесната: разбиват се яйцата с киселото мляко, малко сол, 1/2 ч.л. сода и брашното.
От горе може и да се настърже кашкавал или заливката да се направи по друг начин.
Пече се до хубаво зачервяване.

Лесно и вкусно.

Пробвал съм и още по-лесен вариант, който дава също много добър резултат:
Всички продукти се размесват направо в тавата за печене (отнема максимум 5-7 минути) и тавата заминава в загрятата на 200С фурна. След 30-а минути е готово да поеме заливката. 
Въпрос на предпочитание, но пък за сметка на това е изключително бързо и има време да се свърши сума ти друга работа.

Приятен апетит!