петък, 9 юни 2017 г.

Маринован млечен чесън - полезно предложение


 Колко е полезен и чудотворен е чесънът няма да обяснявам. Няма и да обяснявам колко по-вкусен е млечният чесън, какъвто сега има в изобилие. Само казвам, че е страхотно мезе... :)
 И тъй като не е публикация, а просто едно полезно предложение само ще кажа, че за целта ползвам малки бурканчета от детско пюре или бурканчета от лютеница ( с обем около 350 мл).
 Чесънът не е необходимо да се чисти, а само се начупва на отделни скилидки, които се пълнят в бурканчетата. 
 Впрочем, предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехтин.
 Когато се ползват по-големите бурканчета, във всяко бурканче се слага по една чаена лъжичка с връх сол и захар и по две с.л. оцет. Долива се с преварена и леко топла вода. Добавят се 2-3 зрънца черен пипер, един аспирин и се завършва с една клонка копър. Затварят се. Три-четири дни стоят на лесно място, като от време се обръщат.
 Прибират се на хладко и са готови за употреба.

 Малко пояснения: 
*много хора, предварително варят маринатата (сол, захар, оцет, вода), което при слагането на аспирин намирам за излишно и не го правя.
*някои стерилизират бурканчетата за няколко минути. И това не съм правил. 

 И в общи линии това е базовият вариант. Количествата на захарта или оцета могат да се променят в зависимост от предпочитанията.


Тук на снимката е чесънче от миналата година, в което вместо захар е сложен мед и за по-пикантен вкус - една чили паста. То и затова изглежда леко мътничко ... :) Ама е невероятно на вкус.

Как да овкусим зехтин - полезно предложение

  Кой ли от нас не си пада по хубавите и овкусени зехтини?!

 Кой ли от нас не се е спирал пред щанда със специални зехтини (с трюфели, с орехи, с босилек, и какво ли още не) и е започнал да се чуди и да им се мае като види цената?!
 Пък да не говорим за онези времена (преди доста години), когато за тези работи четяхме по разни списания или ги виждахме по филмите и се озадачавахме още повече?! 
 За мене си този проблем съм решил още от далечната 1992 год. - при едно пътуване през Унгария. Тогава в Унгария изобщо, ама изобщо нямаше магистрали (нито от Сегед до Будапеща, нито от Будапеща към Виена) - пътуваше се по едни изровени пътища (нещо като нашите, макар че сега имаме "магистрали", които по-скоро са скоростни пътища, но това е друга тема). Преди границата с Австрия всичко приличаше на нашите битаци - сергии, навеси и какво ли не ... За сметка на това беше пълно с крайпътни кръчмета, където относително евтино можеше да се хапне нещо истинско и типично унгарско (и от които сега покрай магистралите им няма спомен).

 В едно такова кръчме, с камина и с невероятно много дървени лавици по стените, видях куп наредени шишета с керамично-телена закопчалка (като нашите лимонадените) и във всяко шише се мъдреха различни треви, чушки и др.нещица ... На всяко шише етикетче и някакъв надпис. Запалиха любопитството ми и след дълги обяснения разбрах, че всяко шише е пълно с някаква билка, смес от билки и зехтин, които го овкусяват по този начин и после салатите и манджичките се сервират с него. Май и тогава за пръв път в живота си пробвах овкусен зехтин ...
 И от тогава насам редовно си имам поне 3-4 бутилки (по 1 л. точно с такава закопчалка).
Слагам зърна черен пипер, зърна бахар, едно карамифилче; клонки розмарин, мащерка; стръкове босилек, джоджен; люти чушлета. Във всяко шише - различни неща. Дори съм слагал и сушени гъби манатарки (божествено!).
 Кеф ти пикантен, ей ти шишето с лютите чушлета; Кеф ти с аромат на ..., ей ти шишето ..
 Обикновено престоява до един месец и сетне си отливам в малки съдинки, а шишето доливам. Дори първоначално вкусът е много силен и отлетите примерно 200-300 мл смесвам с неовкусен зехтин (за да си стане подходящ на вкус). След 2-3 месеца сменям подправките, мия шишето и наново...
 Бързо, лесно, евтино и най-важното - по собствен вкус. 

 Принципно слагам изсушени подправки. Чел съм, че трябва зехтинът предварително да се загрее (до 45 - 50 С ), да се залеят подправките с така загрятия зехтин и чак като изстине, тогава да се затваря. Не съм го правил по този начин- намирам, че не е необходимо зехтинът да се загрява.

 П.П.Тези дни правих маринован млечен чесън. Наложи се част от него да бъде обелен. Е няма да се изхвърлят люспите. И в тях си има доста полезни съставки.



 Тъй като бяха доста ги разделих в две бутилки: в едната добавих малко зърна черен пипер и бахар, а в другата - една сериозно лютива чушка.

 Добавих и клончета копър. Твърдят, че слагането на пресни подправки е опасно и може да развие вредни микроорганизми.

 Сигурен съм, че за 10-а дни престои, няма такава опасност.







Ще престоят така около 10-15 дни и ще са готови за употреба.
















Овкусеният зехтин се прехвърля в ей такива бутилки.


вторник, 6 юни 2017 г.

Пресни картофки с прясно мляко на фурна


 Нещо много вкусно и лесно за изпълнение. Наподобява картофен огретен, но не съвсем.
  Необходими са пресни картофи, няколко стръка зелен лук, прясно мляко, сирене, копър, сол и черен пипер. Нарязан на тънки ивици кашкавал и при желание да се направи заливка - няколко яйца (по едно на човек).
Нарочно не давам количества - всеки може да си прецени за колко човека ще се прави и колко са ящни.
Все пак ориентировъчно: 1 кг пресни картофи; около 3 ч.ч. прясно мляко, поне 150 грама сирене и 100-а грама кашкавал.
 Изпълнението е от лесно по-лесно:
Пресните картофи се измиват много добре, без да се чистят (ако са много пресни) или кожичката леко се изстъргва с тъпия край на ножа.
Картофите се нареждат на един ред в подходяща тавичка. ако има по-големи, могат да се нарежат по на две половинки. Леко се осоляват и опиперяват и заливат с 2 ч.ч. прясно мляко и заминават да се пекат във фурната на 180С за около 20-25 минути.
В това време сиренето се натрошава и смесва с нарязания копър и останалата чаша прясно мляко.
Тавичката се вади от фурната, картофките се разбъркват и заливат със сместа от мляко и сирене. Нареждат се и резенчетата кашкавал и се дозапича за още 15-20 минути (или до готовност на картофите).


  При добро желание към сместа от прясно мляко и сирене могат да се чукнат и яйцата, да се излее в тавичката, да се разбърка и запече до готовност.


  Поднесени с кисело мляко или домашна млечна майонеза, са страхотно леко и вкусно ястие. 
  П.П. Става много по-бързо, в рамките на 20-а минути, ако картофите са предварително сварени.