неделя, 14 май 2017 г.

Патешки гърди с боровинково-винен сос


 Патешките гърди с кожа са за предпочитане, тъй като слоят подкожна мазнина ги прави по-сочни. Чистото филе изобщо не е за пренебрегване, но при него рискът да бъде "изсушено" при приготвянето е доста по-голям. Просто не трябва да се забравя, че изисква по-малко време за термична обработка.
 За направията на тази вкуснотия са необходими две филета общо около 500 грама (замразените така и се продават в опаковки по две и с приблизително такова тегло); сол и черен пипер на вкус и поне 50 мл бърбън; 1 ч.л. гъша мас; поне 150 грама замразени боровинки (с пресни става още по-добре); 1 ч.л. мед и около 250 мл хубаво червено вино (в случая мавруд с каберне).
 Направията никак не е сложна:



 Всяко филе с остър нож за филетиране се почиства от останалите по него ципи. Това е просто пожелателно - може и да се прескочи.



След това по дължина се цепва на две и се получават две филета.



 Филетата се цепват от двете страни ромбоидно съвсем леко, намазват се с алкохола (това може да се прескочи, на който не му харесва, но при мен си е направо задължителен) и се опиперява на вкус (предпочитам да е повечко). Не се соли - това се прави в процеса на печенето - преди обръщането им в тигана.
 Половин час им е достатъчен.


 Пекат се в средно загрят тиган с незалепващо покритие, в който сложена лъжичката гъша мас - колкото да се омазни леко дъното. Като се сложат в тигана, отгоре им може да се сложи друга съдина с по-малко дъно и по този начин се предотвратява свиването им.
 Буквално по 3 минути от всяка страна им стигат. Все пак парчетата са сравнително тънки. Преди обръщането и преди ваденето се осоляват леко. Вадят се и се оставят на топло. Допълнителна термична обработка не е необходима.
 В тигана се сипват боровинките, лъжичката мед и виното и се варят до редуциране на течността наполовина. Винаги слагат и по една щипка сол.
 След редуцирането на соса до желаната гъстота най-добре е да се прецеди през едро сито. С част от него се заливат филетата, а останалата част се поднася в купичка.
  

  Нарязаният лимон е въпрос на желание, но лимоновият сок подсилва вкуса...


 Получава се страхотно крехко и вкусно. Как ще се поднесе е въпрос на предпочитание. Вървят си дори и със зелена салата вместо с традиционното пюре.
 Наздраве!

събота, 13 май 2017 г.

Пуешко на жулиенчета със зеленчуци


  Наред със свинското и агнешкото в къщи пуешкото е почти единственото месо от хвърковато, което се хапва (няма да пиша тиради против пилешкото по магазините, споко). 
 Как да го поевтиним съм обяснявал вече и няма да се спирам на това.

  За поне 4 порции са необходими:
  около 600 грама пуешко; 3-4 моркова; по 1-2 червена и зелена чушки; може и една тиквичка, няколко гъбки - изобщо що за зеленчук се намира в къщи и душата иска;
   за овкусяване: сол и черен пипер на вкус; малко зелентия (магданоз или копър) за поръсване;
  по 1 с.л. масло и гъша мас; както и по 1 ч.л. мед и царевично нишесте

 Изпълнението е просто,лесно и отнема не повече от 25 минути.



 Пуешкото се нарязва на продълговати жулиени и се слага в тиган върху загрят котлон. Залива с вода или бульон колкото да го покрие като се добавят и маслото и гъшата мас.
 Докато водата изври и месото остане само на мазнина и започне да се пържи, зеленчуците се почистват и нарязват на жулиени.



  Когато месото остане само на мазнина и започне да се пържи, последователно се слагат зеленчуците - моркови, чушки и т.н. Запържват се при разбъркване буквално за по 2-3 минути (целта е само да се задушат леко и да останат хрупкави). 
 Следва осоляване и опиперяване. Слага се лъжичката мед и веднага след това царевичното нишесте размито в малко водичка. Така хем леко се карамелизират продуктите, хем се глазират.
 Буквално им трябват 2-3 минути и ястието е готово. Поръсва се със зелентиите и е готова за поднасяне.
 Бързо, лесно и вкусно.

вторник, 9 май 2017 г.

Майонезена марината за месо с малко алкохол


 Много често преди печене се налага месото да бъде мариновано с цел да се овкуси по-добре, да се окрехкоти и т.н.
 Обикновено късовете месо се посипват с подправките (сол, черен пипер, червен пипер, кимион, млян кориандър и т.н.), слага се горчица, алкохол и задължително олио и хубаво се омесва.
 Този път бе ред на едни свински ребра, които трябваше да се пекат на фурна. Бях се наумил да ги пека в майонеза, както често правя по този начин свинско.
 Тъкмо бях поръсил ребрата с черен пипер и ми хрумна хрумка, която веднага бе реализирана:
 В купата на пасатора налях 50 мл алкохол (водка и/или бърбън, може и малко узо), 1 -2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 с.л. горчица и 200 мл олио;
 Желателно е да се сложат и останалите подправки - черен и червен пипер, кимион, риган и т.н. (от което в случая нямаше нужда).

 С пасатора се процедира както при правенето на домашна майонеза и за 30-а секунди се получи алкохолната майонезо-марината с консистенция както се вижда на снимката.

  В подходяща емайлирана ли стъклена съдина се слага месото (ребрата), изсипва се и "майонезата", добре се разбърква и заминава в хладилника за една нощ.
 След това парчетата ребра леко се "зачистват" с ръка от излишната "майонеза", прехвърлят се в подходяща съдина и се пекат във фурната.
 Ако става реч за месо на скарата се процедира по същия начин или се нанизва на шишчета и т.н.
 Резултатът е винаги крехко и вкусно опечено месце.