събота, 13 май 2017 г.

Пуешко на жулиенчета със зеленчуци


  Наред със свинското и агнешкото в къщи пуешкото е почти единственото месо от хвърковато, което се хапва (няма да пиша тиради против пилешкото по магазините, споко). 
 Как да го поевтиним съм обяснявал вече и няма да се спирам на това.

  За поне 4 порции са необходими:
  около 600 грама пуешко; 3-4 моркова; по 1-2 червена и зелена чушки; може и една тиквичка, няколко гъбки - изобщо що за зеленчук се намира в къщи и душата иска;
   за овкусяване: сол и черен пипер на вкус; малко зелентия (магданоз или копър) за поръсване;
  по 1 с.л. масло и гъша мас; както и по 1 ч.л. мед и царевично нишесте

 Изпълнението е просто,лесно и отнема не повече от 25 минути.



 Пуешкото се нарязва на продълговати жулиени и се слага в тиган върху загрят котлон. Залива с вода или бульон колкото да го покрие като се добавят и маслото и гъшата мас.
 Докато водата изври и месото остане само на мазнина и започне да се пържи, зеленчуците се почистват и нарязват на жулиени.



  Когато месото остане само на мазнина и започне да се пържи, последователно се слагат зеленчуците - моркови, чушки и т.н. Запържват се при разбъркване буквално за по 2-3 минути (целта е само да се задушат леко и да останат хрупкави). 
 Следва осоляване и опиперяване. Слага се лъжичката мед и веднага след това царевичното нишесте размито в малко водичка. Така хем леко се карамелизират продуктите, хем се глазират.
 Буквално им трябват 2-3 минути и ястието е готово. Поръсва се със зелентиите и е готова за поднасяне.
 Бързо, лесно и вкусно.

вторник, 9 май 2017 г.

Майонезена марината за месо с малко алкохол


 Много често преди печене се налага месото да бъде мариновано с цел да се овкуси по-добре, да се окрехкоти и т.н.
 Обикновено късовете месо се посипват с подправките (сол, черен пипер, червен пипер, кимион, млян кориандър и т.н.), слага се горчица, алкохол и задължително олио и хубаво се омесва.
 Този път бе ред на едни свински ребра, които трябваше да се пекат на фурна. Бях се наумил да ги пека в майонеза, както често правя по този начин свинско.
 Тъкмо бях поръсил ребрата с черен пипер и ми хрумна хрумка, която веднага бе реализирана:
 В купата на пасатора налях 50 мл алкохол (водка и/или бърбън, може и малко узо), 1 -2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 с.л. горчица и 200 мл олио;
 Желателно е да се сложат и останалите подправки - черен и червен пипер, кимион, риган и т.н. (от което в случая нямаше нужда).

 С пасатора се процедира както при правенето на домашна майонеза и за 30-а секунди се получи алкохолната майонезо-марината с консистенция както се вижда на снимката.

  В подходяща емайлирана ли стъклена съдина се слага месото (ребрата), изсипва се и "майонезата", добре се разбърква и заминава в хладилника за една нощ.
 След това парчетата ребра леко се "зачистват" с ръка от излишната "майонеза", прехвърлят се в подходяща съдина и се пекат във фурната.
 Ако става реч за месо на скарата се процедира по същия начин или се нанизва на шишчета и т.н.
 Резултатът е винаги крехко и вкусно опечено месце.

четвъртък, 4 май 2017 г.

Бабиният фасул или фасул по македонски с екстри




 Това е резултат на един спор от преди няколко дни: ставаше дума за фасул на фурна и споделих, че навремето Баба го печеше и накрая обилно го наръсваше с натрошено сирене, овче, разбира се. Бе ми бе заявено, че това всъщност е фасул по македонски, че биля и в две разновидности - с настъргано и с натрошено сирене.
 Така и не разрешихме спора - Баба го била правела по "македонски", ама не знаела, че е така и автентичната рецепта за фасул на фурна със сирене си била македонска.
 Не знам дали е така - този фасул съм го ял по този начин още като дете и то преди да съм чул, че има македонци.
 Както и да е - много се разпрострях и досега да го бях приготвил вече.
 Като се ползва една малка хитринка - направо готов сварен боб от буркан, си е много лесен и бърз вариант.
 
Нарочно не давам количества - един или два буркана готов сварен боб; обелени и настъргани домати; лук (може и пресен); моркови на кубчета; чесън; доматено пюре; черен и червен пипер; задължително джоджен, но може и чубрица и риган. Сиренето е задължително - колкото повече, толкова по-добре.

Изпълнението става буквално за минути: Фурната се включва на 200 С, а в силно загрят тиган последователно се запържват лука, чесъна, морковите, чушките, червения пипер и се добавя фасула от буркана. Следват доматите и/или пюрето, подправките.
Всичко се прехвърля в тавичка (или ако тиганът е пригоден за това направо с него) и пъха във фурната за 10-а минути. Поръсва се с натрошеното сирене колкото да се запече леко.


 За разкош могат да се чукнат две-три яйца и да се подържат във фурната колкото да се забулят.



 Е, те това е моят Бабин вариант на фасул по "македонски". Ако му бях добавил и наденицата (каквато този просто нямаше), щеше да бъде Дзверската версия, а не Бабината.

 Вкуснотията е неописуема.

 Приятен апетит и наздраве!