неделя, 12 март 2017 г.

Поширани яйца - полезно предложение


Това не е рецепта, а хитър трик за не особено сръчните. Сигурно няма човек, който да не знае как се правят пошираните яйца - тенджера, вода, сол, оцет, решетъчна лъжица и т.н.
Да, ама не ... както казваше един виден журналист.
Пробвал съм страшно много пъти и винаги резултатът е бил плачевен, па много ги обичам. Затова още преди много години се "изхитрих" и ги слагах в найлонови торбички.
Сега, в по-модерните време, ползвам стреч фолио.


Изрязва се достатъчно голямо парче от фолиото, слага се в купичка и вътре внимателно се чуква едно яйце. Обикновено се слага по една щипка сол и черен пипер.


Сетне се връзва и става една елегантна торбичка.


В касеролка се налива вода, торбичките с яйцата се нареждат покрай стената и за да не бягат, се затискат с капака на касеролата.
Варят се до готовност и твърдост, каквато се иска.

Впрочем, този метод е много удачен, защото към яйцето могат да се добавят разни зелентии, ситно нарязани зеленчуци, кубчета кашкавал или шунка. Вариации много, а резултатът и изумителен.

Не е нещо особено, сигурно много хора ги правят така, но все пак реших да споделя ...

събота, 11 март 2017 г.

"Пастърма" от филе на сом


Нещо изключително вкусно и лесно за направия - пастърма от рибно филе, в случая от сом.
За направата бях значително улеснен, защото в рибния магазин попаднах на готово филе от сом - идеално почистено и филетирано:


С ножа се оформят правилни парчета. Ако няма такова филе, не е проблем рибата да се филетира, но трябва много внимателно да се извадят всички възможни костици.


Оформеното парче рибно филе се осолява обилно със смес от ситна морска сол, захар и черен пипер - за парче от около 300 грама - 1 с.л. морска сол, 1 ч.л. захар и 1/2 ч.л. черен пипер. Съдинката се завива със стреч фолио и заминава в хладилника на "почивка" за 24 часа. Това време е напълно достатъчно рибата да се осоли. Ако се цели по-солена, може да престои и повече време...


След този престои в хладилника, филето се е стегнало, солта разтопила изцяло. Измива се много добре и се връща в подходяща съдина, в която се залива с вода и лимонов сок.


Водата е колкото да покрие филето, а лимоновият сок - 1 с.л. Може да се замени и с изкисване в бяло вино, или сме от вода и оцет, но предпочитам моя вариант.
Така рибочето се изкисва около 30-а минути. Може и повече, но най-добре е да се резне парченце и да се опита на соленост...
След това се подсушава добре, овалва се с смес от червен пипер и чубрица с добавка на една идея чимен (за да има лек дъх на пастърмата), но може и без него, защото ако дойде в повече, се губи от вкуса и аромата на рибата.


Така подготвеното парче изкара в самоделната ми сушилня цели 24 часа на режим 15 минути работа и 1,5 часа почивка и сетне не терасата на проветриво и хладно (сега хем е студено, хем духа) за цели 24 часа.
Иначе просто се провисва на терасата на проветриво място - за около 2-3 дни е готово.


Получи се невероятно вкусна и меко-сочна пастърма от филе от сом.
Наздраве!

четвъртък, 9 март 2017 г.

Лесни кюфтета на фурна


Едни страшно лесни и бързи кюфтета, които стават дзверски вкусни.
Правят се буквално за минути и най-трудното е търпението да станат готови и сервират на масата.


Необходими са:
1 кг кайма (собствено смляна във вид по желание - телешка, свинска, смес, но може и хубава от магазина). Предпочитам - свинско и телешко 60:40%. 
За подправяне: сол на вкус -около 15 гр. на кг (ако каймата не е била осолявана), 
по 1 ч.л. черен пипер, чесън на прах и кимион; 
1 ч.л. чубрица или риган (по желание)
1 голяма глава лук, нарязана на много ситно; 
50 мл бърбън или някакъв друг алкохол; 

Приготвянето е лесно:
Каймата се омесва с всички подправки и се оставя да си "почине" поне час. 
Сетне тавичка се намаслява леко (с около 1 с.л. олио).
С ръце, които се топят в ябълков оцет се късат парчета от каймата и оформят топчета с големина по желание (моите са около 80 гр.), и се нареждат в тавичката. Излизат 12 броя като и три са доста за един човек. 
Във всяко топче се "скрива" по бучка масло (мъничка) или пък парченце кашкавал. 
Пекат се на 200С във фурната - до хубаво зачервяване - около 35-40 мин. 
По някое време могат да се обърнат. 


Като се извадят, с отделената мазнина в тавичката може да се направи някакво сосче ...
   

 Вървят си с всякаква гарнитура, на в момента най-подходящо им е кисело зелце.
  Важното е, че времето за цялата подготовка отнема максимум 15-а минути.

  П.П.
  Имам и един друг вариант, в който ги правя и тогава си стават направо с гарнитурата:


  Сварени и обелени картофи се нарязват на шайби се подлагат под кюфтета.
  Е те тогава всичко става Дзверска вкуснотия.

 Наздраве!