вторник, 14 февруари 2017 г.

Икономични пърженки за закуска



Тези "пърженки" - нещо средно между бухти и мекичета, са невероятни за закуска и на практика се правят основно само от два продукта - кисело мляко и брашно.
Правя подобни пърженки за сутрешна закуска, но стават и за хапване и по друго време.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 кофичка брашно (или малко повече - все пак зависи от брашното и гъстотата на млякото)
1 ч.л. сода бикарбонат
при необходимост може да се добави и 1 ч.л. сол

Изпълнението е елементарно:
В купа се смесват киселото мляко със содата, разбъркват се и малко по-малко се добавя брашното като се бърка с лъжица.


Трябва да се получи гъсто лепкаво тесто - доста по-гъсто от такова за кекс.
Оставя се да престои така поне час.


С намазнена лъжица се гребва от тестото и се сипва в тиган със загрята мазнина. Най-добре е да се ползват две лъжици, че лепне по тях и като се пусне в тигана трябва леко да се притиснат, за да се оформят. Понеже тестото е гъсто, не се разстила само.
Пържат се до хубаво зачервяване като силата на котлона е средна. Желателно е мазнината да е малко повечко.
Бухват силно.


Готовите пърженки с вадят върху домакинска хартия - да поеме мазнината им.
Стават страхотно вкусни - могат да се поднесат със сирене, със сладко, с айрян и т.н.
Невероятно вкусна, лесна и икономична закуска.


П.П.
Просто не е за вярване, че стават толкова вкусни. А в зависимост от вкуса на киселото мляко (дали е по-кисело, дали по-сладни) всеки път са различни.

Правил съм и вариант само със суроватката, която остава от правенето на домашно сирене.
Дори повече ми харесаха.

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Най-лесните зелеви сарми в гювеч

 


 Това са най-лесните и най-мързеливи зелеви сарми, които съм правил. И по-скоро не може да се нарече рецепта, освен полезен съвет за бързата им направия.
 Преди да започна, само ще кажа, че не обичам да правя сарми заради голямата врътня около тях, макар че иначе ги обичам и си ги хапвам с кеф.
  Необходими са: зелеви листа, тънка (а защо не и дебела) сурова наденица, ориз, черен пипер и чубрица или джоджен. Може да се добави и малко ситно нарязан лук.
  Количества не посочвам, защото всичко зависи от количеството, което ще се прави...
  Изпълнението е направо елементарно: 

 Зелевият лист се рязва под формата на триъгълник.
 В широкия край се слага парченце сурова наденица резнато с дължина 3-4 пръста, сипва се лъжичка ориз, ръсват се малко от подправките и се навива сармата. 
 Така се процедира с цялото количество ...
 Изрезките от зелето се слагат на дъното на гювеча, а отгоре се нареждат сармите.

Сипва се 1 ч.ч. разсол и 1 ч.ч. вода, колкото да се покрият сармите.
 Отгоре им се слага парче овкусено месо (може само да се покрият с чиния или със зелеви листа) и гювечът заминава във фурната на 150С поне за 2 - 2,5 часа.
 В общи линии пекат се готовност.



 Резултатът страхотни зелеви сарми, приготвянето на които отнема 15-а минути... и в добавка и добре опечено месо.

  Вместо с наденичка може да се направи с овкусена кайма, която просто се смесва с ориза и подправките.

  Бързо, лесно и вкусно!

неделя, 12 февруари 2017 г.

Осмянка с праз по селски



 Пърженото свинско, ама не изобщо свинско, а онова специално месо с праз е едно от любимите хапвания от детството и е свързано с коленето на прасето, с печката на дърва и огромния калайдисан тиган на Баба - от онези с желязната права дръжка. Стояхме малчуганите до печката с комат хляб от фурната и все гледахме да го топнем в цвъртящата мазнинка и да отмъкнем и мръфка ...
 Осмянка е онова месо под гърдите на прасето - откъм корема - хубаво и шарено, умерено тлъсто. Именно то се пържеше за колячите на прасето, които засядаха около синията и тиганЯ с кани червено вино ...
 Е май това вече го няма. Както няма и осмянка, а има бекон ...
 Няма да давам количества, защото всичко зависи за колко народ ще се прави.
 Необходими са осмянка, парче сланина, сол и черен пипер, праз - колкото повече толкова по-добре (но на кг месо поне 1 голям стрък или 2 по-малки), както и червено вино.
 Изпълнението е простичко - като всички манджи на село.
 Сланинката се нарязва на произволни парченца (но не на ситно) и се хвърля в загрятия тиган. Пържи се докато си пусне мазнинката и започне да се зачервява. В този момент се слага и нарязаната осмянка - също на произволни парчета (поне 2-3 см) - кой ще си играе да реже на правилни кубчета. Като се позачерви месото, се слага и нарязаният на по-едро праз, както казваше Баба - нарязан джаста праста. Когато омекнеше празът, сол и черен пипер на вкус. И чашка вино - готви се докато отново остане на мазнина.
 Не се слагаше нищо друго - ни червен пипер, ни други миризми, нищичко - просто да се усеща вкуса на прясното месо.
  
 Сега - в "модерното" време предварително мариновам месото в малко червено вино и подправки - черен пипер и кимион.
 След изпържването в мас запичам за малко във фурната.
 Всякакви други неща - яйца, кашкавали и т.н. са глезотии ...



Поднесена с домашни чеснови пърленки, е невероятно мезе към питието.

Прави се бързо и лесно и си е истинско нашенско ястие ...