четвъртък, 17 ноември 2016 г.

"Пържолки" от свински ребра




Това определено не е рецепта, а един различен начин да се направят изключително вкусни и крехки пържолки от свински ребра. И определено може да влезе в графата "полезни съвети - как да спестим?". Крайният резултат е като крехки котлети на скара, а във вкус  много по-добри и като цена доста по-икономични. 
С подобни "пържолки" няма да се изложим дори и пред скъпи гости, а те ще се чудят как да си поискат допълнително.
Необходими са цяло парче свински ребра - нека да е поне кг и по възможност по-дебелично.
Също така: около 300 мл кока кола, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. риган и поне 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин).
Изпълнението е лесно, но ножът трябва да бъде задължително много остър.



Парчето небелени ребра се поставя с костите нагоре върху дъска за рязане.
С ножа се зарязва под реброто и започва за де реже под силен диагонал.
Първото изрязано, естествено не се получава, но следващите стават все по- добри.





При внимателното изрязване се получават ей такива красиви пържолки - ребърце с доста шарено месце.

Така оформените пържолки леко се цепват с ножа напречно (да не се свиват при печенето и да запазят формата си).
И заминават в хладилника в купа, обилно поляти с кока колата.



Подправките се смесват и след поне 2-3 ребърцата се вадят кока колата и без да се посушават се овалват в тях.
Намазняват се обилно и се оставят така за още час.
Пекат се до готовност на скара или грил тиган и при ваденето се слагат в тенджера с капак.
Така допълнително омекват.



 Докато са в тенджерката може да им се направи и един допълнителен трик: отделно да се счукат 1-2 скилидки чесън, 2-3 зрънца черен пипер и/или чили и да се смесят 3 с.л. ябълков оцет (балсамико) и 1 с.л. зехтин.

Сервират се с картофено пюре или салата или запечени зеленчуци на скарата, както е в случая - моркови, гъбки и лук.

Наздраве!

Баница със спанак (на Баджанака)






























Това е невероятно вкусната баница със спанак на Баджанака. В баниците съм го признал за Мастор.
Не само изглежда апетитно, но е наистина много вкусна.




Това си е неговата изпитана рецепта, която си позволявам да постна просто като снимка.


Всичко е ясно - остава само да се направи ...

неделя, 13 ноември 2016 г.

Домашна луканка - суперлесна,без черва, без марли




























Оказа се, че мЕсоядно като мене, което предпочита да си направи сам всякакъв колбас, направо си е забравило да пусне и два реда за една най-обикновена домашна луканка. Дори си нямам обяснение за този пропуск ...
 И сега няма да попълня този пропуск, защото предмет на публикацията ми няма да е съвсем за луканката, а нещо съвсем различно - различен начин на направия.
Затова за луканките ще пиша друг път, а този път ще карам по ей така - направо, защото приемам, че всеки си има собствена рецепта.
В случая става дума за експеримент, който отчитам за напълно успешен, и затова го споделям.
Накратко:  ползвах 2 кг месо като се ръководех от принципа 60 % телешко (говеждо), 20 % свинско нетлъсто месо и 20 % свински гърди.
Тъй като ставаше дума за експеримент, ползвах една готова подправка, която се продава в пакетчета и беше означена за 2 кг.
 А иначе подправките за кг са:
сол 23 гр. 
черен пипер и кимион по 3 грама
захар - 5 грама
червен пипер - 4 грама и бърбън около 30 гр. - и двете не са задължителни, но ги слагам (дори пипера е лютив).

За овалването: червен пипер, малко черен пипер, чили пипер, риган ...

Сега за изпълнението:



 Месото се охлажда добре, нарязва на парчета и се смила.
 Оставя се в хладилника за една нощ.
 След това се слагат подправките, добре се омесва и нека отново да престои в хладилника - поне 12 часа.









 В голяма чиния се смесват подправките за овалването.












 Готовата кайма се разделя на четири части и оформя като правоъгълни парчета, които се овалват в сместта за овалване.

 Поставят се върху решетка, застлана с домакинска хартия хартия.

 Решетката се изнася на терасата - на проветриво място.


  За решетка ползвах капак против пръскане - за тиган.

 Първите дни се сменя всеки ден хартията, която попива част от влагата на каймата.
 И внимателно всяко парче с ръка се притиска, за да се оформи като парче луканка.
  Сушенето продължава около 2 седмици.






 Но нали е експеримент:
 След 5 дни едното парче замина във фурната - на 70С на вентилатор за около 2 часа.

 


 
 


 Ето го готово- изсушено.

Просто след двата часа "печене", изключих фурната и го оставих там до пълно изстиване.

Стана превъзходно (но за съжаление снимката на нарязаното нейде се загуби - както и мръФката остана в историята).






 След още два дни, второто парче, което вече се беше доста втвърдило, бе подложено на термична обработка - за по около 3-4 минути на грил тигана.

 Странното е, че при печенето леко "бухна" ...











Нарязох го още топло, а трябваше да поизчакам добре да изстине.

Вкусът не подлежи на описание.

 Следващите дни нещо се подмаих и за останалите две парчета направо си забравих.
 На снимката се на 18-я ден от изнасянето на терасата. Едното парче не се беше променило, а другото беше хванало яко бяла плесен.
 Просто плесента се отмива с малко ракия или оцет.







Ето ги почистени и готови за проба.

Понеже бях сложил повечко чили, се наложи и по- старателно чистене.








 Резната.

Превъзходна. 

Единствената разлика с обикновената луканка е, че няма черво за белене и че трябва малко по-старателно да се почисти от подправките (въпрос на желание) и че има съвсем лека коричка отвън. 





П.П. Супер лесна за изпълнение. Прави се буквално за час-два като сумарно време ... А ако човек разполага с хубава готова неовкусена кайма, му отнема буквално 20-а минути. Необходимо е само търпение в чакането докато стане ... 

П.П. Може и да се направи в по-голямо количество. Може и да се направят по-големи и по-дълги, но в този случай съхнат по-бавно. Съхраняват се увити в стреч фолио в хладилника или фризера...